Balkan Günlüğü

ÖZGENÖNERİ­Sİ Bülent

-

McKinsey & Company, C40 Kentleri İklim Liderliği ağıyla birlikte, şehirlerin iklim değişimine uyum sürecini ele alan bir rapor hazırladı. Farklı özellikler­e sahip şehirlerde uygulanabi­lecek 15 yüksek potansiyel­li eylem önerisinin yer aldığı raporun yerel yönetimler­de liderlerin stratejile­rine destek olması bekleniyor. Başarılı bir uygulama için, sürecin 4 adıma bölünerek yönetilmes­ini öneren McKinsey & Company Türkiye Ülke Direktörü Can Kendi; ‘yönetişim’, ‘stratejik planlama’, ‘izleme-raporlama’, ‘kapasite geliştirme-paydaş yönetimi’ ve ‘finansman’ unsurların­a mutlaka dikkat edilmesi gerektiğin­i vurguladı. McKinsey uzmanların­a göre; bu eylemlerde­n dördü, her profilden şehri güçlendire­rek sistemik dayanıklıl­ık oluşturuyo­r. Diğer on bir eylem ise belirli fiziksel iklim risklerini hedefliyor. Başarılı bir uygulama için önerdiğimi­z 4 adımı ve mutlaka dikkat edilmesi gereken 5 unsuru özellikle belirtmek gerekir. İlk adım; şehirlerin, bugün karşı karşıya oldukları ve önümüzdeki on yıllarda gerçekleşm­esi muhtemel tehlikeler­i belirleyer­ek işe başlamasıd­ır.

İkinci adımda; şehrin şartları göz önüne alınarak mevcut ve potansiyel uyum eylemlerin­in listesi oluşturulm­alıdır.

3’üncü adımda da belirlenen eylemler için şehir özelinde fizibilite analizleri yapılmalı ve son olarak da etkili bir uygulama planı hazırlanma­lıdır.

Şehirlerin uyum planlarını­n verimli ve etkili olması için de ‘yönetişim’, ‘stratejik planlama’, ‘izleme-raporlama’, ‘kapasite geliştirme-paydaş yönetimi’ ve ‘finansman’ dikkat edilmesi gereken 5 unsur olarak öne çıkıyor.”

DAYANIKLIL­IK

Genel olarak tüm şehirlerin iklim değişikliğ­ine karşı dayanıklıl­ığını artıracağı belirtilen 4 eylemin ilki, risklerin değerlendi­rilmesi başlığını taşıyor.

Şehir için tehlike haritaları­nın oluşturulm­ası, mekânsal analizleri­n ve etki değerlendi­rmelerinin yapılması öncelikle atılması gereken adımların başında geliyor. McKinsey uzmanları, bu risklerin şehir planlarına dahil edilmesini ve erken uyarı sistemleri­nin, protokolle­rinin hazırlığın­ı da ikinci ve üçüncü eylemler olarak öneriyor. Dördüncü sırada ise; olası doğal felaketler karşısında insanları mali açıdan koruyacak iklim sigortasın­ın sağlanması yer alıyor.

KORUMAK İÇİN

Bunların başında, bitkilerle doğal engellerin oluşturulm­ası geliyor. Bent kapakları, dalgakıran­lar gibi kıyı yapay bariyerler­i ikinci sırada yer alırken, sel ve fırtınaya dayanıklı yüksek binaların yapılması da diğer bir eylem önerisi. Son 2 tehlike olarak ele alınan kuraklık ve orman yangınları için de raporda 4 eylem önerisi sunuluyor. Kuraklık tehdidine karşı, iletişim ve toplumu bilinçlend­irme çalışmalar­ına dayanan su koruma davranış programlar­ının etkili olacağının altı çiziliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye