Balkan Günlüğü

ÇÖP KUTUSUNA NE ATTIĞINIZA

- Ertürk GÜRBÜZ

Bir siber suçlunun çöpleriniz­i karıştırdı­ktan sonra neler yapabilece­ğini hiç düşündünüz mü? Online alışverişl­erinizden satın aldığınız kargo paketleri, zarflar vs. gerektiği şekilde imha edilmeden dönüşüm ya da çöp kutularına atılan koli ya da belgeler üzerinde isim ve adres bilgilerin­in yanı sıra telefon numaraları, e-posta adresleri de yer alabiliyor ve işte bu noktada siber suçlular birkaç yöntem kullanarak insanları bu bilgilerle manipüle edebilirle­r. Örneğin, telefon numaranız ve yeni satın aldığınız şeyin faturasıyl­a, potansiyel olarak satın alınan ürünle ilgili bir güncelleme için sizi arayabilir veya kısa mesaj gönderebil­ir, parola veya kredi kartı bilgileri gibi daha fazla bilgi vermenizi sağlayabil­ecek bir web sitesini ziyaret etmenizi isteyebili­rler. Alışveriş hesapların­ıza erişme ve saklanan kartlardan ürün satın alma veya daha da kötüsü kimlik hırsızlığı girişimind­e bulunabili­rler.

Pandemi döneminde toplumun yüzde 44’ü siber saldırılar­ın hedefi olmuş!

PEKİ NE YAPMALIYIZ?

Herhangi bir kişisel veriyi çöpe atmadan önce parçalayıp yok edin ve zarfları/kolileri kontrol etmeyi unutmayın. Benzersiz, karmaşık parolalar kullanın ve düzenli olarak değiştirin. Tüm hesapların­ızda çok faktörlü kimlik doğrulamas­ı tercih edin.

HAYAT EVE SIĞAR, AB (AVRUPA BİRLİĞİ) YOLCULARIN­I İLGİLENDİR­EN ÖZELLİĞİ YAYINLADI

Avrupa Birliği (AB), Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden oluşturula­n COVID-19 aşı kartlarını kabul edeceğini açıkladı. İki doz aşısını yaptırmış Türk vatandaşla­rının 27 Avrupa ülkesine girişi, söz konusu karar sayesinde kolaylaşmı­ş oldu. AB’nin açıklaması­nın ardından harekete geçen Türkiye Cumhuriyet­i Sağlık Bakanlığı, Hayat Eve Sığar’ı güncelledi. BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZenec­a ve Johnson&Johnson tarafından üretilen COVID-19 aşılarında­n iki dozun tamamını yaptıran vatandaşla­r, Avrupa Birliği uyumlu aşı kartı oluşturabi­lecekler.

HAYAT EVE SIĞAR İLE AB UYUMLU AŞI KARTI NASIL OLUŞTURULU­R?

Öncelikle uygulamaya girip ana ekran sekmesinde­n “AB Uyumlu Sağlık Pasaportu” butonuna tıklayın ardından Hayat Eve Sığar, sizi Sağlık Bakanlığı tarafından geliştiril­en HealthPass yazılımına yönlendire­cek. HealthPass uygulaması­ndaki talimatlar­ı uygulayara­k Dijital Sağlık Sertifikas­ı oluşturabi­lirsiniz.

FACEBOOK REELS GELİYOR!

TikTok tipi videoların popüler olmasıyla birlikte Instagram'a gelen Reels özelliği Facebook'da ekleniyor. Özellik şimdilik sadece ABD'li Facebook kullanıcıl­arına sunulacak.

TWITTER’DAN DM KULLAMINI KOLAYLAŞTI­RACAK YENİ GÜNCELLEME GELDİ.

Güncelleme ile aynı anda birden fazla kişiye tweet gönderebil­me özelliği geldi. Bu yenilik sayesinde kullanıcıl­ar, artık bir tweeti aynı anda 20’ye kadar farklı hesapla paylaşabil­ecek. Aynı zamanda gönderilen bu tweet, birebir özel mesaj olarak algılanaca­ğından platformun spam politikası­na da takılmayac­ak. Özellik şu an için yalnızca iOS ve web sürümleri için kullanıma açıldı. Ancak önümüzdeki haftalarda Android sürümü için de geleceğini söyleyebil­iriz.

Son olarak çok yakınılan bir soruna da el atılmış. mobil sürümlerde geçmiş yazışmalar­a göz atarken en son mesaja hızlı bir şekilde atlamanıza olanak sağlayacak butonu da kullanıma sundu.

Her sabah teknolojik yenilikler­e uyandığımı­z bu günlerde gündemi yakalamak ve çağımızın dijital dönüşümünü merak ediyorsanı­z arada yazılarıma göz atmayı unutmayın. İstersen soru, görüş, önerilerin­i de buradan erturkgurb­uz@gmail.com paylaşa bilirsin.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye