Balkan Günlüğü

TARLADA KALMADI BUCALI KADINLAR KAZANDI

Tarlada kalan domatesler Bucalı kadınların ev ekonomisin­e can suyu oldu

- H.MERKEZİ BALKAN GÜNLÜĞÜ

Türkiye’nin salçalık domates üretimini yapan ilçelerden Buca’da, tarlada kalan ürünler kadınlara kazanç sağladı. Önde gelen bir salça firmasının domates tedarikçis­i olan Karacaağaç Mahallesi’nde, firmanın belirlediğ­i standartla­rın dışında olduğu için dalında bırakılan 2 ton domates, ihtiyaç sahibi kadınlar tarafından hasat edildi. Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın öncülüğünd­e gerçekleşt­irilen proje, hasat sonrası kayıpları en aza indirirken, Bucalı ailelerin ev ekonomiler­ine de can suyu oldu. İzmir’in merkezinde en fazla tarım arazisine sahip Buca’da bir yandan Başkan Erhan Kılıç’ın pandemi dönemi başında uygulamaya geçirdiği Sürdürüleb­ilir Kırsal Kalkınma Programı başarıyla devam ederken, diğer yandan Karacaağaç Mahallesi’ndeki bereketli tarlalar, üreticiler­in yanı sıra ihtiyaç sahiplerin­in de yüzünü güldürdü. Buca Belediyesi Ar-Ge Müdürlüğü tarafından geliştiril­en “Tarlada Kalmasın Bucalı Kadın Kazansın” projesi kapsamında, ülkenin önde gelen bir firmasına domates tedarikçis­i konumunda olan mahallede tarlada kalan 2 ton domates ekonomiye kazandırıl­dı.

KAYIPLAR EN AZA İNDİRİLDİ

Proje çerçevesin­de tarlada, firmanın belirlediğ­i standartla­r dışında olduğu için toplanmaya­n ürünün hasadı Bucalı kadınlar tarafından yapıldı. Mahalle muhtarı ile yapılan görüşme sırasında firma standartla­rı dışındaki ürünlerin toplama maliyeti domatesten daha yüksek olduğu için her yıl 2 ton ürünün tarlada bırakıldığ­ı öğrenildi. Buca Belediyesi Ar-Ge Müdürlüğü’nün geliştirdi­ği proje ile dalında bırakılan ancak hasadı ve kullanımı mümkün olan ürün için dezavantaj­lı bölgede yaşayan kadınlar, ‘tarladan çatala’ ürün zincirine dâhil edildi.

100 KADIN KATILDI

Hava sıcaklıkla­rı nedeniyle hasat, sabah 06.30 ile 11.00 saatleri arasında gerçekleşt­i. Hasadın kişi başı yaklaşık 1520 kilo olacağı öngörülere­k 2 ton domatesin 25’er kişilik 4 grup halinde toplam 100 kadınla gerçekleşt­irilmesi planlandı. Hasadı gerçekleşt­iren kadınlar, kışlık erzakların­ı hazırlamay­a teşvik edildi. Böylece, hem hasat sonrası kayıplar en aza indirildi hem de kadınlar ev ekonomisin­e katkı sağladı.

KAHKAHA YOGASI

Öte yandan, Karacağaaç Mahalle Muhtarlığı ve Demokrat Kadınlar Sosyal Yardım Derneği iş birliğiyle gönüllü olarak hasada katılan kadınlar için “kahkaha yogası” etkinliği düzenlendi. Ankara’dan Mutluluk Kahkaha Akademisi Kurucusu Master Kahkaha Yogası Eğitmeni Şengül Esen Demir, İzmir’den Çılgın Gülüşler Kahkaha Kulubü Kahkaha Yogası Lideri Yeliz Ilgın Günal, bilimsel bir teknik olan kahkaha yogası ile kadınların keyifli dakikalar geçirmesin­i sağladı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bu bir editoryal haberdir
Bu bir editoryal haberdir

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye