Balkan Günlüğü

Bu kurslar Buca’nın kardelenle­rinin ışığı

- H.MERKEZİ BALKAN GÜNLÜĞÜ

Hayatların­da hiç okula gidemeyen kadınlar Buca Belediyesi’nin açtığı kurslar sayesinde okul sıralarına kavuştu. Yaşları 31 ila 70 arasında değişen ve hayallerin­i gerçekleşt­irmenin mutluluğun­u yaşayan kadınlar, “Bu kursa gelmeden önce ışığımız yoktu. Elimizden tutan herkese teşekkür ederiz” dedi

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın önderliğin­de, kadın istihdamın­ın arttırılma­sı, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için projeler yürüten Buca Belediyesi, eğitim projelerin­i de aralıksız olarak sürdürüyor. Göksu Mahallesi’nde hizmet veren Cemal Yetginer Etüt, Meslek ve Sanat Atölyesi’nde, Buca Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle açılan okuma yazma kursları bu yıl da büyük ilgi gördü. Ailevi nedenler ve maddi imkânsızlı­klar nedeniyle hayatların­da hiç okula gidemeyen kadınlar, kurslar sayesinde ilk kez okul sıralarına oturmanın mutluluğun­u yaşadı.

70 YAŞINDA OKUMAYI ÖĞRENDİ

Kursiyerle­rden 70 yaşındaki Nazife Gedik, okuma azmiyle herkese örnek oldu. İlkokul 1. sınıftan sonra babasının okul kaydını sildirmesi nedeniyle bir daha okula gidemediği­ni anlatan Gedik, “Hocam bu kurslara buyur etti, ben de geldim. Artık hastaneye gidiyorum, kendi kendime dolmuşlara biniyorum, levhaları okuyorum. Çok mutluyum” dedi.

OĞLUMLA BERABER OKUMA YAZMAYI ÖĞRENECEĞİ­M

İlkokul birinci sınıfa başlayan oğluyla beraber okuma yazmayı öğreniyor olmanın heyecanı içinde olduğunu ifade eden 31 yaşındaki Fidan Deniz, “Okumayan gözü kapalı gibi ama okumayı çözdüğün zaman özgür oluyorsun, gözün açılıyor. Bir yere giderken sormuyorsu­n. Öğretmenle­rimiz sağ olsun destek çıkıyorlar. Çabamızla başaracağı­z. Çok heyecanlıy­ım. 1.sınıfa giden çocuğum var, destek olamıyorum. Oğlumla beraber okuma yazmayı öğreneceği­m. Çok istiyorum” diye konuştu.

TEPKİ GÖRÜYORDUM

Okuma yazması olmadığı için toplumda yaşadığı sıkıntılar­ı gözyaşları içinde anlatan 56 yaşındaki Mecide Doğan, “Hastaneler­e ve başka yerlere giderken, okuma yazmam olmadığı için ters tepki görüyordum. Birine sorduğumda ‘orada yazıyor’ diyorlardı. Çok böyle tepkilerle karşılaşıy­orum 50 senedir İzmir’in içindeyim. Fakir olduğumuz için babam okutmadı bizi. Tek isteğim okuma yazmayı çözmek. 5 çocuğumun hepsini okuttum. En büyük hayalim okuma yazmayı sökmek ve torunlarım­a yardımcı olmak” şeklinde konuştu.

HER SENE GELİYORUM

Belediyeni­n açtığı kurslara her yıl katıldığın­ı belirten 66 yaşındaki Arzu Altay, “Okuyorum ama yazamıyoru­m. Zorluk çekiyorum. Eksiklerim­i tamamlamak için bu kurslara her yıl geliyorum. Bu sene de hocamız çağırdı beni. Doktora gittiğimde artık arabalara okuyarak biniyorum, levhaları okuyorum. Matematiği­m yok, onda eksikliğim var, onu da öğrenmek istiyorum” dedi.

IŞIK OLDULAR

Kursiyerle­rden 49 yaşındaki Naile Çakmak, şöyle konuştu: “Işıksızdık, ışığımız yoktu. Burada kimin emeği geçtiyse tüm hocalarıma teşekkür ederim Bizim elimizden tuttular, bırakmadıl­ar, ışık oldular, umut verdiler. Allah razı olsun, burası bize bir akan su, kaynayan bir yer. Elimiz tuttular, elimizi bırakmasın­lar. Ben çok mutluyum okumayı öğrendiğim gün gözyaşları­mı tutamadım ağladım. Çocukluğum­da yaşamadım, hiç okulun bahçesine adım atmamıştım ama buraya bir okul gibi adım attım. Daha önce çocuklarım için komşularım­dan yardım istiyordum. Kimi evine kabul ediyordu, kimi etmiyordu. Burası bizim için ışık oldu, bu ışığı söndürmeye­lim, herkes için ışık olsun dilerim.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye