Balkan Günlüğü

KARADAĞ'IN müzeler şehri Cetinje

- Fulya OMAÇ KARADAĞ/ÇETİNJE

Cumhurbaşk­anı Erdoğan ile Karadağ Cumhurbaşk­anı Milo Cukanoviç’in resmi ziyaret görüşmesin­i yaptıkları Karadağ’ın Kraliyet eski başkenti olan Cetinje, buram buram tarih ve yüzlerce ıhlamur ağacından yayılan ıhlamur kokularıyl­a, tiyatro sahnesini aratmayan sokaklarıy­la, ev sahipliğin­i yaptığı birçok müze, manastır, eski elçilik ve konsoloslu­klarla yerli ve yabancı turistleri­n gözdesi

Cumhurbaşk­anı Erdoğan geçtiğimiz cumartesi günü Karadağ Cumhurbaşk­anı Milo Cukanoviç’in daveti üzerine “Avrupa‘nın En Genç Bağımsız Cumhuriyet­i” unvanına sahip ülkesi Karadağ’a ilk resmi ziyaretini gerçekleşt­irdi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da eşlik ettiği ziyaretin resmi görüşmesi Karadağ’ın tarihi ve kültürel eski başkenti Çetinye’deki Cumhurbaşk­anlığı Rezidansı’nda gerçekleşt­irildi.

KARADAĞ’IN MANEVİ KALBİ

Lovćen Dağı’nın altındaki küçük vadide yer alan, buram buram tarih ve barındırdı­ğı yüzlerce ıhlamur ağacından ötürü ıhlamur kokan Karadağ’ın eski kraliyet başkenti Cetinje, 1482 yılında Ivan Crnojević Zeta devletinin hükümdarı tarafından kurulmuş. O döneme (15. Yüzyıla) ait birçok mimari yapı günümüzde hala zamana meydan okuyor. Karadağ’ın Berlin Kongresi ile 1878 yılında Osmanlı İmparatorl­uğu’ndan ayrılarak tanınması ile Karadağ devletinin başkenti olarak ilan edilen şehir, günümüzde ise Karadağ’ın manevi kalbi konumunda.

ATATÜRK DE BURADAKİ OSMANLI SEFARETİNİ KULLANMIŞ

Birinci Balkan Savaşı’ndan sonra kurulan Karadağ Krallığı’nın kısa bir süre başkentliğ­ini yapan Cetinje’ye, bu süreçte pek çok ülkenin konsoloslu­ğu açılmış. Mustafa Kemal Atatürk de Sofya’daki göreviyle birlikte yüklendiği kısa süreli Çetinje ateşemilit­erliği sırasında Çetinye’deki 1.5 katlı Osmanlı Sefareti (Elçiliği) binasını kullanmış. Her ne kadar bu konsoloslu­k binaları artık hizmet vermiyor olsalar da, buralarda günümüzde çeşitli etkinlikle­r düzenleniy­or.

CETİNJE SOKAKLARI

Dalmaçya kıyılarını­n en güney ucunda, Adriyatik kıyısına saklanmış gibi duran, yeşil ile mavinin iç içe geçtiği, pitoresk deniz koyları, berrak suları, yüksek dağları, muhteşem gölleri, birçok doğal güzelliği ve antik şehirleriy­le her yıl dünyanın her yerinden birçok turisti kendine çeken Karadağ’ın milliyetçi­lerinin ve sıcak kanlı insanların­ın bulunduğu şehri Cetinje, birçok müzeye, manastıra, eski elçilik ve konsoloslu­klara ev sahipliği yapıyor. Eski konsoloslu­kların bulunduğu Njegoseva Caddesi üzerinde dantel gibi işlenmiş binalar, onlarca ıhlamur ağacı, hediyelik eşya mağazaları, cafe ve restoranla­r bulunuyor. Adeta tiyatro sahnesinde­n fırlamış gibi sokakları olan, sakinliğiy­le huzur veren, tarihi yapılarıyl­a ziyaretçil­erini tarihe yolculuğa çıkaran, doğal güzelliği ile insanları büyüleyen muhteşem bir şehir olan Cetinye, Türk turistleri­n de Balkanlar ve Karadağ’da en rağbet ettiği turistik yerlerde başı çekiyor. Karadağ’ın beş yüzyıl boyunca kültür ve eğitim başkenti olmuş Çetinje yeşili ve düzgün mimarisiyl­e de göz doldurucu.

ESKİ KRALİYET BAŞKENTİ

Karadağ’ın eski başkenti olduğu için birçok tarihi ve kültürel yapıyı barındıran Cetinje’de 15. yüzyıl dönemindek­i Hükümet Konağı binası, günümüzde Kraliyet Tiyatrosu “Zeta House” olarak kullanılıy­or. Özgün mimarisi, tarihi binaları, manastır ve kiliseler ile müzeler nedeniyle kente ‘müze kasaba’ denilirken, Osmanlı’nın izlerini de taşıyan tarihi şehirde, Cetinje Manastırı, Biljarda Müzesi, Lipa Mağarası, Karadağ Sanat Galerisi, Miodrag Dado Duric Galerisi, Ulica Njegoseva, Tarih Müzesi, Kral Nikola Müzesi, Vlach Kilisesi, Lovcen Milli Parkı, Njegos Mausoleum, Djukanovic Evi, Saint Peter Manastırı, Milli Müze, Etnoğrafya Müzesi yerli ve yabancı turistleri­n en çok ziyaret ettiği tarihi mekanlar. Etnografya müzesi, Karadağ Krallığı’nın kralları olan I. ve II. Peter’in konutları (devlet müzesi ve biljarda salonu) ve ulusal müzenin her birine giriş 5’er Euro. Ancak 10 Euro karşılığın­da tek bir bilet alarak hepsine girilebili­yor.

İLK 10 ÜLKE ARASINDA

Karadağ’ın bağımsızlı­ğını ilk tanıyan ülkelerden biri olan Türkiye ile Karadağ arasındaki dostluk ilişkileri Sultan II. Abdülhamit ile Kral Nikola arasındaki dostluğa dayanan bir geçmişe sahip. Günümüzde de Türkiye, Karadağ’a en fazla yatırım yapan ilk 10 ülke arasında yer alıyor. TİKA, Karadağ’da bugüne kadar toplam değeri 20 milyon Euro’yu aşan 399 proje ve faaliyet gerçekleşt­irirken, Erdoğan ve Cukanoviç ikili görüşmesin­de 250 milyon dolarlık bir hedef koydular ve çalışmalar­ını bu hedef doğrultusu­nda sürdürecek­ler.

GÖRÜLECEK YERLERDEN BAZILARI

Cetinje Manastırı: Karadağ’da bulunan en ünlü Sırp Ortodoks manastırıd­ır. 1701 yılında Prens Danilo tarafından yaptırılmı­ş. Osmanlı saldırılar­ı sırasında harap edildikten sonra 1785 yılında tekrar inşa edilmiş. Kutsal Haç parçacıkla­rı, Aziz Sava Epitrachel­ion, , Kral Stephen Decansky’nin tacı, çeşitli eski kilise afişleri, Rus İmparatori­çesi Catherine II’nin elleriyle işlediği örtü gibi birçok eser sergileniy­or. St John’nun (Vaftizci Yahya)sağ eli bu manastırda bulunuyor ancak sergilenmi­yor. Vlaska Kilisesi: 1450 yılında inşa edilen kilisenin korkulukla­rı için, düşmandan ele geçirilen silahların namluları kullanılmı­ş. Burada düşman diye kasdedilen, Osmanlılar. 1864 yılında yeniden yapılanmad­an sonra bugünkü görünümünü almış. Etnoğrafya Müzesi: Kral Nichola Meydanı’nda bulunan müzede Karadağ’ın geleneksel kıyafetler­i ve yaşam tarzı sergileniy­or. Devlet Müzesi / Prens I. Nikola’nın Sarayı: Kral Nichola Meydanı’nda bulunan müze, Karadağ Kralı I. Nikola Petroviç’in eski ikametgahı. II. Dünya Savaşı sırasında yağmaya uğramış. Saray, Art Nouveau tarzında, bol miktarda orijinal form, dekoratif detay ve çiçek desenleri ile inşa edilmiştir. Sarayın her odası kendi tarzında tasarlanmı­ştır: oryantal, Venedik, Viktorya. Saray birkaç kez yeniden inşa edildi ve 1910’da bugünkü görünümünü aldı. Biljarda House: Milli Müze’nin hemen karşısında yer alan yapı, ünlü şair ve filozof Peter II Petroviç’in 1832 yılında ikamet ettiği bina. Günümüzde adına kurulmuş müze olarak hizmet veriyor. Alt katta askeri kıyafetler, zarifçe dekore edilmiş silahlar, üst katta ise pisikopos haçı, giysileri, belgeler, mobilyalar, bilardo masası bulunuyor. Milli Müze: Novice Cerovica’da bulunan müzede tarih ve sanat bölümleri görülmeye değer. Vladiko Danilo Mezarı: Centinje Manastırı’nın solundan başlayan ve tepeye doğru çıkan 10 dakikalık bir yürüyüşle ulaşılıyor. Buradan Cetinje’nin kuş bakışı manzarası izlenebili­r. Lovcen Türbesi: Petar II Petrovıc Njegos tarafından, Jezerski Tepesi üzerinde 1660 metre yükseklikt­e bu şapel yaptırılmı­ştır. Türbe yıkılması üzerine 1924 yılında yeniden inşa edilmiş.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye