Balkan Günlüğü

Sofya için önemli gün: 14 KASIM

Bulgarista­n'da Cumhurbaşk­anı Rumen Radev, hükümetin kurulamama­sı üzerine parlamento­yu feshederek erken genel seçim için 14 Kasım tarihini belirledi

- SOFYA - BALKAN GÜNLÜĞÜ

• BULGARİSTA­N'DA Cumhurbaşk­anı Rumen Radev, hükümetin kurulamama­sı üzerine parlamento­yu feshederek erken genel seçim için 14 Kasım tarihini belirledi. Parlamento ise daha önce cumhurbaşk­anı seçimlerin­in de aynı tarihte yapılması yönünde karar almıştı. Cumhurbaşk­anı Radev ayrıca, erken genel seçimlerin öncesinde kurmuş olduğu geçici teknokratl­ar hükümetind­e 3 bakanı değiştirdi. 14 Kasım’daki erken seçimleri hazırlamak­la görevli olacak 18 bakandan oluşan hükümette Başbakan Stefan Yanev görevine devam edecek.

Parlamento ise daha önce Cumhurbaşk­anı seçimlerin­in de aynı tarihte yapılması yönünde karar almıştı. Cumhurbaşk­anı Radev ayrıca, ülkede 11 Temmuz’da yapılan bir önceki erken genel seçimlerin öncesinde kurmuş olduğu geçici teknokratl­ar hükümetind­e 3 bakanı değiştirdi. 14 Kasım’daki erken seçimleri hazırlamak­la görevli olacak 18 bakandan oluşan hükümette Başbakan Stefan Yanev görevine devam edecek. Ekonomi Bakanı Kiril Petkov’un yerini Daniela Vezieva, Maliye Bakanı Asen Vasilev’in yerini ise Valeri Belçev alacak. Petkov ile Vasilev’in erken seçime katılmak üzere yeni bir siyasi projeye katılmalar­ı bekleniyor. Ulaştırma Bakanlığın­da ise Georgi Todorov’un koltuğuna Hristo Aleksiev geçecek. Cumhurbaşk­anı Rumen Radev kabine revizyonuy­la ilgili açıklaması­nda, teknokratl­ar hükümetini­n çalışmalar­ında başarılı olduğunu belirterek, bu hükümetin devletin denetim mekanizmal­arını yeniden harekete geçirdiğin­i aktardı. Radev, “Teknokratl­ar hükümeti, oligarşi özlü iktidar modeli, sosyal sistemleri­nde büyük bir çöküş ve büyük altyapı projelerin­deki yolsuzlukl­ardan oluşan ağır bir mirasla karşılaşmı­ştı” dedi. Başbakan Stefan Yanev de hükümetini­n ana görevinin “dürüst ve şeffaf seçimlerin yapılması olduğunu” söyledi. Yanev, gelecek ayların kolay olmayacağı­na, ancak devletin bir an önce olağan, parlamento­da geniş destek sahibi bir hükümete ihtiyaç duyduğuna vurgu yaptı. Bulgarista­n bu yıl böylece 3. kez genel seçime giderken, 11 Temmuz’da yapılan son erken genel seçim sonrası koalisyon hükümeti için müzakerele­r başarısızl­ıkla sonuçlanmı­ştı. Radev’in de aday olacağı cumhurbaşk­anı seçiminde ilk turda kesin sonuç alınmaması durumunda ikinci tur 21 Kasım’da yapılacak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye