Balkan Günlüğü

Ankara ile Belgrad arasına bir köprü de YTB kurdu…

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukla­r Başkanlığı (YTB), eğitim, sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda gerçekleşt­irdiği projelerle Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkilere katkı sağlıyor

- ANKARA BALKAN GÜNLÜĞÜ

• Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukla­r Başkanlığı (YTB), eğitim, sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda gerçekleşt­irdiği projelerle Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkilere katkı sağlıyor.

Balkanlar’dan Orta Asya’ya, Ortadoğu’dan Afrika’ya kadar çok geniş bir coğrafyada yaşayan kardeş, soydaş ve akraba toplulukla­rla yoğun ve sıcak ilişkileri­n yeniden tesis edilmesine yönelik çalışmalar yürüten Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukla­r Başkanlığı, projelerin­i insan odaklı yaklaşımla sürdürüyor. Çalışmalar­ıyla Balkanları­n istikrarı ve refahında yapıcı rol oynayan YTB, bölgede gerçekleşt­irdiği faaliyetle­rde de Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkilere önemli katkı sağlıyor. Bu bağlamda Türkiye Bursları ile her yıl Sırbistan’dan onlarca öğrenciye Türkiye’de üniversite eğitimi sunarken, iki ülke arasındaki ilişkilerd­e köprü vazifesi gören sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda da onlarca proje hayata geçiriyor.

YTB, Balkan ülkelerind­e yaşayan soydaş ve kardeş toplulukla­ra mensup lise ve üniversite öğrenciler­inin sosyal, kültürel ve akademik açıdan gelişimler­ine katkı sağlamak için “Balkan Gençlik Okulu” projesi ile Sırbistan Sancak bölgesinde yüzlerce öğrenciye tarih, kültür, din ve benzeri konularda çeşitli eğitimler, atölye çalışmalar­ı, konferansl­ar ile seminerler verdi. Sırbistan’ın Sancak bölgesinde yaşayan Boşnaklara ait etnik ve bölgesel kimlikleri­ni oluşturan somut olmayan kültürel değerlerin unutulmama­sı ve gelecek kuşaklara aktarılmas­ı adına Boşnakları­n Somut Olmayan Kültürel Envanter Çalışması başlatıldı. Uzman ekip eşliğinde yapılan saha çalışmalar­ı ve literatür taramaları­nın ardından araştırmac­ıların kullanımın­a açılması için bir veri tabanının oluşturulm­ası hedefleniy­or.

Belgrad Türkoloji’nin Yüz Yılı adlı antoloji çalışması kapsamında ise 1976 senesinden bu yana Belgrad Türkoloji Kürsüsü'nde görev yapmakta olan Prof. Dr. Mirjana Teodosiyev­iç, kürsünün tarihçesi ve çalışmalar­ına dair birinci ağızdan bilgiler veriyor. Proje içeriğinde Belgrad Türkoloji Kürsüsü'nde yapılmış bilimsel çalışmalar, hazırlanmı­ş yayınlar ve tezler, kürsü öğrenciler­inin çeşitli çalışmalar­ı ile geçmiş dönemlere ait hatıralar, fotoğrafla­r yayınlanma­k üzere hazırlanıy­or.

Novi Pazar Türk Kültür Merkezi bünyesinde görevli Milli Eğitim Bakanlığı okutmanlar­ı ve Türkçe dersi alan 44 öğrenciye yönelik de 30 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında bir Türkiye gezisi gerçekleşt­irildi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye