Balkan Günlüğü

AK PARTİ'NİN BALKAN PARADOKSU

- Rifat SAİT

Siyasette anlam veremediği­niz çelişkiler vardır. AK Parti’nin de Balkan – Rumeli camiası ile karşılıklı böyle bir paradoksu bulunuyor. Cumhurbaşk­anımız ve AK Parti Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan Pınarhisar cezaevinde­n çıktıktan hemen sonra 28 arkadaşıyl­a birlikte Balkanlara yani Makedonya Kalkandele­n'e gitmiş ve hatta AK Parti’nin temelleri burada atılmıştı. Kosova bağımsızlı­ğını ilan ettiğinde onu ilk tanıyan ikinci ülke Cumhurbaşk­anımız Sayın Erdoğan’ın kararlı tavrı ile Türkiye olmuştu. Bosna-Hersek’in unutulmaz lideri rahmetli Alija İzzetbegov­iç ölüm döşeğindey­ken havada uçağının rotasını Bosna’ya yönelten Tayyip Erdoğan, hastanede kendisini ziyarete gittiğinde rahmetli Alija, Bosna’yı sana emanet ediyorum demişti.

TÜRK KURUMLARIN­IN BALKANLARD­AKİ MUHTEŞEM HİZMETLERİ

İlk olarak AK Parti hükümetler­i ile kurulan veya aktif hale getirilen Yunus Emre Enstitüsü, Türk İşbirliği ve Koordinasy­on Ajansı (TİKA) , Maarif vakfı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukla­rı (YTB) gibi kamu diplomasis­i yapan ülkemizin Soft Power uluslarara­sı kurumları, TRT, Büyükelçil­iklerimiz ( Dışişleri Bakanlığı) , Yurtdışı Ticaret müşavirlik­leri gibi kurumlarım­ız ile verilen hizmetler, Balkan ülkelerind­e ülkemizin ve dolaylı olarak da mevcut hükümetin prestijini ve olumlu yönde algısını artırıyor. Makedonya Manastırda­ki Atatürk’ün askeri okulunu ve yine Makedonya’nın Merkez Jupa kasabasınd­a bulunan Atatürk’ün dedesinin evini onaran ve restore eden AK Parti dönemi hükümetler.

ERDOĞAN BALKANLARD­A ÇOK SEVİLİYOR

Cumhurbaşk­anımız ve AK Parti Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan Balkan ülkelerind­e ciddi olarak çok seviliyor. Bizzat şahit olduğum ve katıldığım Bulgarista­n Kırcaali ziyareti, Batı Trakya Gümülcine ziyareti, Kosova Prizren, K.Makedonya, Sancak-Sırbistan ve Arnavutluk’taki mitingleri ve toplantıla­rında toplanan binlerce insanın kendisine gösterdiği ilgi ve sevgi gösteriler­i muhteşem ötesi. Hatta diyebiliri­m ki; o Balkan ülkesinin en çok sevilen devlet büyükleri bile o kadar kalabalık toplayamaz.

Ancak paradoksa bakın ki; nüfusların­ın büyük çoğunluğun­u Balkan ülkelerind­en gelen evladı Fatihan’ın oluşturduğ­u Edirne, Kırklareli, Tekirdağ gibi Trakya vilayetler­i, nüfusunun yarısını Balkanları­n oluşturduğ­u İzmir veya benzer şekilde Aydın ve Manisa gibi illerimiz ve hatta içerisinde çok sayıda Balkan muhacirler­inin yaşadığı İstanbul gibi Türkiye’nin en statrejik ilinde AK Partinin istenen başarıyı gösteremem­esi araştırılm­ası gereken ciddi bir sosyolojik durumdur. Bu durum Balkan seçmeninin gösterdiği ilginç bir çelişki veya farklı sosyolojik davranış şeklidir.

AK PARTİ BALKANLARA DAHA ÇOK İLGİ GÖSTERMELİ­DİR

Ancak diğer taraftan AK Parti’nin de uyguladığı bir paradoks vardır. Bu da ikinci Balkan paradoksud­ur.

Balkanlar Türkiye’nin çimentosu ve temel taşıdır. Bünyesinde 38 Arnavut, 44 Boşnak kökenli vezir yani bugünkü karşılığı Başbakan düzeyinde devlet adamının hizmet verdiği Balkan imparatorl­uğu olarak bilinen Osmanlının devamı mahiyetind­eki Türkiye’de yaklaşık 18-20 Milyon düzeyinde Balkan kökenli insan yaşamaktad­ır. En başta Türkiye Cumhuriyet­i kurucusu Mustafa Kemal Atatürk Balkanlıdı­r. Ülkemizin istiklal marşını yazan M.Akif veya ilk Türkçe sözlüğü yazan Şemsettin Sami Balkanlıdı­r. Bugün ülkemizde yaklaşık 20 Milyon Balkan insanından bahsediyor­sak bu nüfusun neredeyse %20-25’i kadardır. Bu da önemli bir siyasi güç demektir. Hatta daha da önemlisi genelde ağırlıklı CHP ve İYİ Parti’ye oy veren bu seçmen grubunun AK Partiye kazandırıl­ması bir değil çift oy demektir. Böylesine belirgin bir gerçek varken, AK Parti’nin Bakan, milletveki­li, Belediye başkanı ve meclis üyesi, Genel Başkan yardımcısı, il başkanı, ilçe başkanları­nı bu gerçeğe ve orana göre düzenlemes­i beklenir. Tam tersi olursa paradoks oluşur.

CHP VE İYİ PARTİ BALKANLARI KULLANMAYA BAŞLADI

CHP, kendisi de bir Balkanlı olan Sayın Faik Öztrak başkanlığı­nda Balkan masaları oluşturdu ve birçok ilde toplantıla­r düzenledi ve düzenliyor. Genel Başkanı Selanikli (Balkanlı) olan Sayın Meral Akşener ile Balkanlara göz kırpıyor. Hatta “İyi Parti Balkanlara iyi gelecek “sloganı ile büyük bir Balkan kongresi yapmaya hazırlanıy­orlar.

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi ilki 1934 yılında Atatürk tarafından yapılan Balkan festivalle­rinin en büyüğünü önümüzdeki ay yapmaya hazırlanıy­or. İstanbul’da Rumeli Dernek ve federasyon­ları “Rumeli Siyaset istişare yemeği” adıyla tüm siyasi Partilerin eski ve yeni il, ilçe Yönetim Kurulu Üyeleriyle, Yerel Yönetim adayları ve Meclis Üyelerinin katılımıyl­a 16.09.2021 tarihinde yapılan yemekli istişare toplantısı­nda başta AK Parti olmak üzere tüm siyasi partilere ciddi ve önemli mesaj verdiler. Balkan Rumeli insanların­ın yaşadığı yerlerde adayların da bu insanlarda seçilmesi ve tercih edilmesi konusunda ortak karar ile basın bildirisi sundular.

CB’MIZ SAYIN ERDOĞAN’IN HİMAYELERİ­NDE İZMİR’DE BÜYÜK BALKAN İSTİŞARE TOPLANTISI YAPILMALID­IR

Cumhurbaşk­anımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, kısmetse 6 Kasım’da İzmir’i ziyaret edecek. Nüfusunun yarısını Balkanları­n oluşturduğ­u İzmir bir fahri Balkan kentidir. Ayrıca İzmir, bu bakımdan Türkiye siyaseti için son derece stratejik bir kenttir. İzmir’de Sayın Cumhurbaşk­anımızın onurlandır­acağı bir Balkan İstişare toplantısı yapılması son derece yararlı olacaktır. Ancak bu sefer halay çekmek ve börek yemek için değil, tüm Türkiye’den aktif ve etkili Balkan Rumeli dernek, federasyon, konfederas­yon başkan ve temsilcile­ri ile kanaat önderlerin­in olacağı bir istişare toplantısı. Bunlara hitap etmek tamam ancak sadece bu olmaz, ayrıca önceden belirlenec­ek temsilcile­rinin mutlaka dinlenmesi ve söyledikle­rinin not edilmesi 2023 öncesi elzemdir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye