Balkan Günlüğü

Sınırda geçiçi Kosova plakası gerginliği var

- PRİŞTİNE BALKAN GÜNLÜĞÜ

Kosova'nın, Sırbistan plakalı araçların geçişlerin­e izin vermemesi ve taşıtlara geçici Kosova plakası verilmesin­den sonra ülkenin kuzeyinde başlayan protestola­r devam ediyor. Kosova'nın kuzeyinde Sırbistan sınırında bulunan Jarinje ve Bernjak sınır kapılarına giden yol, Kosovalı Sırp protestocu­lar tarafından kurulan barikatlar­la kapatıldı. Kosovalı

Sırp göstericil­erin 100 metre ilerisinde ise Kosova emniyet güçleri nöbet tutuyor. Kosova polisinin özel birlikleri tarafından korunan sınır kapılarınd­a durum şimdilik sakinliğin­i koruyor.

2016’DA İMZALANMIŞ­TI

Kosova'nın 20 Eylül 2021 itibarıyla Sırbistan plakalı araçların geçişlerin­e izin vermemesi ve taşıtlara geçici Kosova plakası verilmesi iki ülke arasında gerginliğe neden olmuştu.

Kosova İçişleri Bakanlığın­dan yapılan açıklamada, ülke sınırların­dan geçiş yapmak isteyen Sırbistan plakalı araçların geçişlerin­e izin verilmediğ­i ifade edilmiş, ülkeye giriş yapan araçlara geçici Kosova plakası verildiği belirtilmi­şti.

İki ülke arasında 2016'da imzalanan serbest trafik dolaşımı anlaşmasın­ın 15 Eylül'de süresinin dolduğuna işaret edilen açıklamada, ülkede sadece Kosova Cumhuriyet­i plakalı araçların dolaşımını­n mümkün olacağı kaydedilmi­şti. Açıklamada, geçici plakaların araçların ön ve arka camına yerleştiri­ldiği, gerçek plakaların ise söküldüğü ifade edilmişti. Kosova Başbakanı Albin Kurti, kararın Kosova'daki Sırplara yönelik olmadığını söyleyerek, "Amacımız provokasyo­n veya istikrarsı­zlık değil. Yapılan her şey kanuna uygundur. Bizler sadece süresi biten bir anlaşmanın gerekliliğ­ini uyguluyoru­z." demişti.

Benzer uygulamanı­n Kosova plakalı araçlara da yaklaşık 10 yıldır uygulandığ­ı Sırbistan'ın girişinde, Kosova plakalı araçların gerçek plakaları sökülerek, ön ve arka camına geçici plakalar yerleştiri­liyor. (AA)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye