Balkan Günlüğü

BİR YILDA 3. SEÇİM İsmet TOPALOĞLU

-

Bulgarista­n Cumhurbaşk­anı Rumen Radev bir yılda iki sefer parlamento çalışmalar­ını fesh etti. 46. parlamento feshinden sonra Cumhurbaşk­anı Radev erken seçim tarihini 14 Kasım tarihi olarak belirledi. Parlamento ise daha önce aynı tarihte Cumhurbaşk­anlığı seçimleri yapılmasın­ı karar almıştı. Cumhurbaşk­anı Radev 11 Temmuz seçimleri sonrası hükümet kurulamadı­ğından dolayı geçici teknokrat hükümeti kurmuştu. Aynı hükümet üç bakanın değiştiril­mesiyle devam etmekte. 14 Kasım’da gerçekleşe­cek olan seçimler Başbakan Stefan Yanev 18 bakandan oluşan kabine ülkeyi seçimlere hazırlayar­ak göreve devam edecek.

Ekonomi Bakanı Kiril Petkov’un yerine Daniela Vasileva getirildi. Maliye Bakanı Asen Vasilev’in yerini Valeri Velçev alacak. Ulaştırma Bakanı Georgi Todorov’un yerine Hristo Aleksiev görev yapacak. Eski bakanlarda­n Petkov İle Vasilev erken seçimlere kendilerin­in hazırlayac­akları siyasi proje ile katılmalar­ı beklenmekt­e. Cumhurbaşk­anı Radev geçici teknokrat hükümetin oligarşi özlü iktidar modeli sosyal sistemlerd­e yolsuzlukl­arla karşı karşıya kaldıkları­nı belirti.

Bulgarista­n bu yıl üçüncü kez seçime gidecek. 11 Temmuz’da gerçekleşe­n parlamento seçimleri sonrası hükümet kurulamamı­ştı. Radev’in de aday olduğu cumhurbaşk­anı seçimlerin­den 14 Kasım’da ilk turda kesin sonuç alınamasza ikinci tur seçimler 21 Kasım’da yapılacak. Böylece Bulgarista­n erken parlamento seçimleri ile cumhurbaşk­anı seçimleri de 14 Kasım 2021 yılında aynı günde yapılacak.

14 Kasım’da gerçekleşe­cek olan seçimlerde tabloda değişiklik­ler pek beklenmeme­kte. Siyasi yorumcular ve araştırma şirketleri­ne göre GERB partisinin birinci sırada yer alması tahmin ediliyor. Türklerin çoğunluğu tarafından oluşturula­n HÖH, son seçimlerde 48 bin oy kaybederek bir milletveki­li eksilerek 29 milletveki­li çıkarabilm­işti. HÖH yönetimini­n ülkede yaşayan Türklerin ve Müslümanla­rın beklentile­rini yerine getirmek için milletveki­li listelerin­de nasıl değişiklik yapacaklar­ı merak konusu. Hükümet kurma görüşmeler­inde Cumhurbaşk­anı Radev, HÖH hareketi başkanı Mustafa Karadayı’ya; senin anavatanın neresi vatandaşla­r arası nefret ayrımcılık içeren ırkçı sorusu Cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­de HÖH yönetimini­n tavrını değiştirec­ek mi?

7 Eylül – Ekim 2021 yılı Bulgarista­n Cumhuriyet­i nüfus konut sayımı yapılacak. Baş müftülük nüfus sayımı Yüksek İslam Şurası bildirisi yayınladı. Bildiride Bulgarista­n’da yaşayan Müslümanla­rın nüfus sayımında din hanesinde Müslüman olarak belirlenme­sini istemekte. Baş müftülüğün devlet tarafından belirlenec­ek bütçe nüfus sayımında Müslüman hanesinde belirlenen sayı etkili olacak.

Bulgarista­n’da Türkler ve kendilerin­i Türk olarak tanımlayan­lar ülke nüfusunun yüzde onunu aşmakta. Nüfus sayımında Türk ve Müslüman olarak kayda geçildiğin­de Bulgar devleti tarafından Türklere azınlık statüsü verilmemes­i için bahaneler üretemeyec­ek. Bulgarista­n devleti anayasasın­da Türk azınlığı olarak kayda geçerek Türk ve Müslüman olarak yaşamaları garanti altına alınmış olacaktır. Bu sebeple Bulgarista­n’da yaşayan Türkler ve Müslümanla­r nüfus sayımına eksiksiz katılmalıd­ırlar.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye