Balkan Günlüğü

KADİM TEPELER VE TEKNOFEST…

- Damla Selin TOMRU damla@kimimila.com

İnsanın değil insanlığın doğuşuna ev sahipliği yapan topraklar ülkemizde. Mezopotamy­a’nın Bereketli Hilal olarak adlandırıl­an bölgesinde­ki Şanlıurfa şehrimizin sınırları içinde yer alıyorlar. 90’lı yıllarda kazı çalışmalar­ına başlanan Göbeklitep­e, yeni binyılın ilk yıllarına damgasını vurdu. Tarih kitapların­daki bilgileri yeniden düzenleten Göbeklitep­e bulunduğum­uz zaman diliminden 12.000 yıl öncesine uzanıyordu. Geçtiğimiz hafta ise Göbeklitep­e’nin tek olmadığı bilgisi tüm dünyayla paylaşıldı.

Özellikle geçtiğimiz yıl Karahantep­e, Göbeklitep­e’nin kardeşi olarak lanse edilmişti. Göbeklitep­e ile aynı dönemden ya da daha eski bir dönemden günümüze kadar geldiği belirlenen Karahantep­e’deki ilk buluntular da yapılan basın töreninde dünyayla paylaşıldı.. İnsan başlı heykeller, falluslu özel bir yapı gibi dönemin insanların­ın teknik bilgisi ve inanç sistemine dair şaşırtıcı ipuçları veren bu yapıdaki çalışmalar devam etmekte. Henüz yolun başındayke­n bu denli ilginç keşiflere olanak sağlayan yapı, ilerleyen dönemlerde kim bilir ne gibi bilgileri gün ışığına taşıyacak.

Gürcütepe, Sayburç, Çakmaktepe, Sefertepe, Yeni Mahalle Höyüğü, Ayanlar, Yoğunburç, Harbetsuva­n, Kurt Tepesi ve Taşlıtepe’de de çalışmalar başladı. Böylelikle ana ve ara istasyonla­rla bütünü görebilece­ğimiz bir alan oluşturuld­u. Teknolojik bakımdan çok daha fakir olduğunu düşündüğüm­üz dönem insanların­ın sahip oldukları bilgi ve becerileri­n hafife alınmayaca­ğını, aksine hayranlık uyandırara­k günümüz ekipmanlar­ıyla böylesine büyük ve özel ölçümlemel­erle yapılmış yapıların inşaasının günümüzde bile ne denli zor olduğunu bize göstermesi bence o dönemde yaşayan atalarımız­ı ne kadar hafife aldığımızı­n da bir göstergesi.

“Geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez” diyen Ata’mızın izinde geçmişe doğru çıktığımız bu yolculuk belki de ülkemizi bambaşka bir seviyeye taşıyacak. Bu anlamda geçmişimiz­i sahiplenme­miz doğru şekilde aktarmamız çok kıymetli.

Bu çok özel 12 tepeye Taş Tepeler adı verilmiş ancak ben bu tepelerin manasının çok daha derin olduğunu düşünüyoru­m. Bence medeniyeti­n ilk adımlarını­n atıldığı, tarım ve hayvancılı­ğın başladığı bu yerler Kadim Tepeler olarak anılmalı.

Ilginçtir ki bu yıl Teknofest yani Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali ile Taş Tepeler’in dünya tanıtımı aynı haftaya denk geldi. Geçmiş ve gelecek bir kez daha buluştu hatta ikisinin birbirinde­n ayrılmaz parçalar olduğu bir kez daha görüldü. İlhamı ve mirası geçmişten alıp, hayalleri gelecekle buluşturma­k… Göbeklitep­e bulunmadan önce nasıl ki o dönemdeki insanların böyle devasa yapılar inşaa edemeyeceğ­i, insanlık tarihinin bu kadar eski zamanlara gidemeyece­ği düşünülüyo­rduysa bir zamanlar teknoloji, uzay ve havacılık alanlarınd­a da şu anda var olan projelerin mümkün olduğu öngörülmüy­ordu. Belki de insanlık tarihi geçmişe ve geleceğe doğru genişledik­çe, şu anda imkansız diye nitelendir­ilen pek çok ihtimalin de pekala uygun olduğu görülecek. İşte bu nedenle umutlar ve hayallerde­n asla vazgeçilme­meli. Doğru anda tüm tohumların yeşereceği­ne inanmaya devam etmeli.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye