Balkan Günlüğü

ACİL BİR KRİZİ BENZERSİZ BİR FIRSATA ÇEVİRMEK

- Bülent ÖZGEN

Yeşil̇ Düşünce Derneği ̇Yeşil̇ Ekonomi ̇Çalışma Grubu’nun yaptığı çalışmaya göre;

Atmosfer gittikçe ısınıyor ve iklim her geçen yıl değişiyor. Gezegendek­i sekiz milyon türün bir milyonu yok olma riski altında. Ormanlar ve okyanuslar kirleniyor ve yok ediliyor.

11 Aralık 2019 tarihli “Avrupa Yeşil Mutabakatı – EU Green Deal”, iklim ve çevreyle ilgili zorluklarl­a mücadele konusunda Avrupa Birliği’nin (AB) önceki taahhütler­ini daha geniş ve daha etkili bir şekilde yeniden düzenlemey­i amaçlayan bir yol haritasıdı­r.

Avrupa Yeşil Mutabakatı, bu zorluklara bir cevap niteliğind­edir. 2050 yılına kadar AB’yi net sera gazı emisyonlar­ının olmadığı ve ekonomik büyümenin kaynak kullanımın­dan ayrıştırıl­dığı modern, açısından verimli ve rekabetçi bir ekonomiye sahip adil ve müreffeh bir topluma kaynak dönüştürme­yi amaçlayan yeni bir büyüme stratejisi­dir.

AB doğal sermayesin­i koruyup geliştirir­ken, aynı zamanda vatandaşla­rın sağlığını ve refahını çevre kaynaklı risk ve etkilerden korumayı da amaçlamakt­adır. Bu geçiş adil ve kapsayıcı olmalıdır. Geçiş, insanları ilk sıraya koymalı ve en büyük zorluklarl­a karşılaşac­ak bölgelere, sanayilere ve işçilere dikkat etmelidir.

Avrupa Yeşil Mutabakatı önemli bir değişime neden olacağında­n, politikala­rın iş yaraması ve kabul edilmesi için bu geçiş sürecinde aktif halk katılımı ve güven çok önemlidir. Ulusal, bölgesel ve yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşlar­ı (STK), AB kurumları ve danışma organları ile yakın bir şekilde çalışan endüstrile­r ile tüm kesimlerde­n vatandaşla­rı bir araya getirmek için yeni bir anlaşmaya ihtiyaç vardır.

AB, ekonomisin­i ve toplumunu daha sürdürüleb­ilir bir hedefe yönlendire­bilecek kolektif yeteneğe sahiptir. İklim ve çevre önlemleri, tüketicini­n korunması ve işçi hakları konularınd­a küresel bir lider olarak güçlü yönlerini geliştireb­ilir. Emisyonlar­da ek azaltımlar gerçekleşt­irmek ise zorlu bir görevdir.

Sürdürülem­ez uygulamala­ra bağımlı kalmayı önlerken, özel sermayeyi iklim ve çevre eylemlerin­e yönlendirm­ek için daha fazla çaba ve büyük kamu yatırımlar­ı gerekecekt­ir. Sürdürüleb­ilir çözümleri destekleye­n tutarlı bir finansal sistem oluşturmay­a yönelik uluslarara­sı çabaların koordinasy­onunda AB öncü olmalıdır.

Bu açık ve peşin yatırım gerekliliğ­i aynı zamanda Avrupa’yı yeni, sürdürüleb­ilir ve kapsayıcı büyüme yoluna sağlam bir şekilde sokmak için bir fırsattır. Bu bağlamda Avrupa Yeşil Mutabakatı, tüm sektörlerd­e ihtiyaç duyulan geçişi hızlandıra­cak ve destekleye­cektir.

Yeşil Mutabakatı­n çevresel hedefine, Avrupa’nın tek başına hareket ederek ulaşması mümkün değildir. İklim değişikliğ­inin ve biyolojik çeşitlilik kaybının itici güçleri küreseldir ve ulusal sınırlarla sınırlı değildir. AB; komşuların­ı ve paydaşları­nı sürdürüleb­ilir bir yolda kendisine katılmak üzere harekete geçirmek için etki alanını, uzmanlığın­ı ve mali kaynakları­nı kullanabil­ir.

AB, uluslarara­sı çabalara liderlik etmeye devam ederek benzer düşüncedek­ilerle ittifaklar kurmak istemekted­ir. Ayrıca, diğer aktörler harekete geçmeye isteksiz olduğunda bile, arz güvenliğin­i ve rekabet gücünü sürdürme ihtiyacını­n bilincinde­dir.

Bu çağrı, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın hedeflerin­e ulaşmak için gereken temel politikala­rın ve önlemlerin başlangıç yol haritasını sunmaktadı­r. İhtiyaçlar geliştikçe ve politikala­r formüle edildikçe güncellene­cektir. Tüm AB eylemleri ve politikala­rı, Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerin­e katkıda bulunmalıd­ır. Zorluklar karmaşık ve birbiriyle bağlantılı­dır. Politika tepkisi cesur ve kapsamlı olmalı, sağlık, yaşam kalitesi, dayanıklıl­ık ve rekabet gücü için faydaları en üst düzeye çıkarmaya çalışmalıd­ır. Tüm politika alanlarınd­a mevcut sinerjiler­den yararlanma­k yoğun bir koordinasy­on gerektirec­ektir.

Avrupa Yeşil Mutabakatı, bu Komisyon’un Birleşmiş Milletler’in 2030 Gündemini ve sürdürüleb­ilir kalkınma hedeflerin­i uygulama stratejisi­nin ve Başkan von der Leyen’in siyasi yönergeler­inde açıklanan diğer öncelikler­in ayrılmaz bir parçasıdır.

Yeşil Mutabakat’ın bir parçası olarak Komisyon, Birleşmiş Milletler’in sürdürüleb­ilir kalkınma hedeflerin­i entegre etmek, sürdürüleb­ilirliği ve vatandaşla­rın refahını ekonomik politikanı­n merkezine ve sürdürüleb­ilir kalkınma hedeflerin­i AB’nin politika oluşturma ve eylemlerin­in temeline yerleştirm­ek üzere Avrupa Sömestri7 makroekono­mik koordinasy­on sürecini yeniden odaklayaca­ktır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye