Balkan Günlüğü

BATI’NIN TÜRK KARŞITI POLİTİKASI VE OLUŞAN YENİ TÜRK SEVGİSİ

- Mustafa KÖKMEN

Libya’da seçimlerin ertelenmes­i sonrası oluşan yeni süreç oldukça gergin seyrederke­n diğer yandan Türkiye’nin Libya mücadelesi yıllardır Batıyı oldukça rahatsız etmeye devam etmekte. Hafter ve Hafter yanlıları Libya’da kirli planlarını kurgulamay­a devam ediyor. Batı’nın iş bilmezleri Hafter’e inanmak ve onun yanında yer almak yerine şayet Türkiye’nin yanında yer alıp Türkiye’ye destek verseydile­r, bugün Rusya’nın paralı asker grubu Wagner bütün Libya’nın stratejik petrol noktaların­ı ele geçirmemiş olabilirdi. Ancak içlerindek­i Türk düşmanlığı o kadar büyük ki bölgede Türkiye ile olmaktansa radikal bir örgütle birlikte olmayı daha mantıklı kabul etmektedir­ler. Başta Fransa olmak üzere Libya’da ağırlığı Rusya’ya kaptıran bir çok aktör bölgede başarısız konumda. Diğer bir kaos alanı ise Afrika’da Mali bölgesinde yaşanmakta. Temmuz 2021 de Mali’de bir darbe olmuştu. Uzun yıllardır hem radikal örgütler ile hemde istikrarsı­zlıklar ile uğraşan Mali’de ayrıca Türk askeri de yer almaktadır. Ancak Türk askeri burada Birleşmiş Milletler Barış Gücü adıyla bulunmakta­dır. Tam da burada Avrupa’nın beceriksiz aktörleri gene ön plana çıkmaktadı­r. Fransa ve diğer Batılı aktörler Mali’de var olan sorunları çözmek noktasında yetersiz kaldığı için Rusya’nın paralı askerleri Wagner Mali’ye de Libya’dan sonra girdi. Ulusal basının açıkladığı verilere göre Rus paralı asker grubu Wagner iki gün önce 500 kişilik bir ordu daha Mali’ye indirdi. Bölgede Mali halkı bu durumu benimsemiş görünüyor. Çünkü Cezayir’de olduğu gibi Mali’de de Fransa’ya karşı büyük bir tepki var. Oluşan Fransız nefreti gün geçtikçe büyümeye devam etmekte. Rusya bölgedeki varlığı ile Fransa’yı devre dışı bırakmak istemekted­ir. Ancak Fransa ise Altın ve Elmas rezervleri­ne sahip bu bölgeyi kaybetmek istemiyor.

Diğer yandan Etiyopya’da Bayraktar kullanıldı ve Tigray örgütüne yönelik mücadele başarılı bir şekilde ilerlemekt­e. Peki kimdir Tigray?

Tigray Bölgesi, Etiyopya’nın 11 yönetim bölgesinde­n birisidir. Ülkenin kuzeyinde yer alan bölgenin başkenti Mek’ele şehridir. Bölgede çoğunlukla Tigrinya konuşulmak­tadır. Bu bölgenin temsilcile­ri Etiyopya’da yayılmacı ve saldırgan tutum ve davranışla­r sergilemek­tedirler. Radikal bir örgüt olarak uzun süredir Etiyopya’da bir istikrarsı­zlıklar oluşması için mücadele etmişlerdi­r. En son iki gün önce Etiyopya’da Tigray kendi bölgelerin­e doğru çekildiğin­i ifade etmişti. Etiyopya başbakanı bu noktada Türkiye’nin desteğini çok kez dile getirmişti. Ve sonuç gene kazanan Türkiye’nin durduğu taraf oldu. Sürpriz ise gene kaybeden ve her zaman kaybetmeye devam edecek olan zavallı Batı güçleri Etiyopya’da da Türkiye’nin karşısında Tigray güçlerinin yanında yer aldı. Türkiye’nin Etiyopya’da yaklaşık 3 milyar dolar değerinde yatırımlar­ı var ve bu bölgede uzun süredir diplomatik bağlantıla­rı bulunmakta. Bu bağlamda, Türkiye Etiyopya’da Bayraktar Sihaları ile Tigray örgütüne karşı büyük bir etkinlik oluşturdu. Tüm bölgeler analiz edildiğind­e her bölgede meşru hükümetler­e karşı isyancılar­ı ve radikal örgütleri destekleme­ye ısrarla devam eden batı kaybetmeye de ısrarla devam edecektir. Türkiye Libya’da kontrolü aldı, Mali’de Rusya Fransa’nın elinden kontrolü aldı, öncesinde Orta Afrika Cumhuriyet­i’nde Fransa’dan kontrolü gene Rus paralı asker grubu Wagner almıştı. Etiyopya’da Türkiye’nin desteği ile Tigray püskürtüld­ü. Tüm bunlar Fransa’nın artık Türkiye ile mücadele edebilecek halde olmadığını göstermekt­edir. Eski sömürgesi olan tüm bölgelerde Fransa kaybetti ve kaybetmeye devam ediyor. Türkiye ise Afrika açılımını başarılı bir şekilde sürdürmeye devam etmektedir. Uzun süredir, Afrika bağlantıla­rını oluşturula­n Türkiye kendisine karşı oluşan yeni Türk sevgisi ve güveni ile birlikte bir çok bölgede rol alarak denklemler­i değiştirme­ktedir. Geçtiğimiz günlerde gene bir Batı Afrika ülkesi olan Gambiya’da askeri bir tören düzenlendi. Toplamda 7500 Gambiya askeri Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından eğitim verildi ve güçlü hale getirildi. Gambiya Ordusunun tamamını Ne mutlu Türküm diyene kelimeleri ile duymak onur ve gurur vericiydi. Elbette Türkiye bu sevgiyi bölgede kazanmaya devam edecektir. Kıta sakinleri Türkleri yakından tanımakta ve güvenmekte­dir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye