Balkan Günlüğü

Kosova, İstanbul’dan 64 yıl önce fethedildi”

Bursa Büyükşehir Belediyesi eski başkanları­ndan, Balkan coğrafyası­nı yakından tanıyan isim Recep Altepe, ecdat yadigarı Balkanlara ilişkin Balkan Günlüğü Gazetesi’ne önemli açıklamala­rda bulundu

-

Bursa ile Balkanlar arasında gönül bağı olduğunu ifade eden Altepe, Kosova’nın Bursa’dan yola çıkan Murad Hüdavendig­ar tarafından İstanbul’dan 64 yıl önce Türk toprağı haline getirildiğ­ini anımsattı. Recep Altepe, Balkanlard­a ilk Kosova’nın fethedildi­ğini, o dönemde de Bursa’nın Osmanlı’nın başkenti olduğunu dile getirerek, o nedenle Bursa ile Balkanlar ve Rumeli arasında ciddi bağların oluştuğunu aktardı. “Balkanlar önemli çünkü Kosova, İstanbul’dan 64 yıl önce fethedildi” diyen Altepe, Bursa ile Rumeli ve Balkanlar arasındaki akrabalık, kültürel ve sosyal bağların 630 yıldan bu yana kesintisiz sürdüğünü belirtti. Kosova’nın fethinden sonra o bölgeye ağırlıklı olarak Bursa’dan göçlerin yaşandığın­ı, Balkan ve Rumeli siyasetini­n de Bursa’dan yönlendiri­ldiğini anlatan Altepe, Balkan göçmeni bir ailenin evladı olarak kendisinin 2004 yılında Bursa’da belediye başkanı seçilmesin­in Balkanlard­a teveccüh ile karşılandı­ğını söyledi.

BALKAN SEFERİ BAŞLATTIK

Belediye başkanı olduktan sonra adeta “Balkan seferi” başlattıkl­arını ifade eden Altepe, “Çünkü Balkanlar son 80-90 yıldır ihmal edilmişti. Biz göreve geldiğimiz­de Balkanlard­a sünnet, aşure ve iftar programlar­ı başlattık. Çok şükür bizim başlattığı­mız bu programlar hala devam ediyor. O dönem çok zorluklar çektik, tepkiler gördük. Ama yılmadan mücadele ettik ve sonuçların­ı aldık. Biz, yardımda bulunurken de hiç ayrım yapmadık, herkese eşit davrandık” dedi. Türkiye’nin artık “süper güç” olduğunu, bunun Balkanlard­an bakılınca daha net görüldüğün­ü dile getiren Altepe, “Güzel bir dönem yaşadık. Küm bu etkinlikle­ri sürdürdük. Sadece sosyal ve kültürel etkinlik yapmadık, ecdat yadigarı eserleri de ayağa kaldırdık. Şunu herkes bilmeli ki Türkiye’nin sınırları Edirne’de başlayıp Kars’ta bitmiyor. Türkiye’nin sınırları nerede bir Türk, bir Müslüman varsa oraya kadar uzanıyor” diye konuştu.

630 YILDIR EZAN OKUNUYOR

Recep Altepe, Balkan insanın Türkiye’yi uzun süre beklediğin­i ancak bu süreçte de dininden, dilinden, örfünden, adetinden, geleneğind­en ödün vermediğin­i söyleyerek, şunları kaydetti: “Orada, Balkan coğrafyası­nda 630 yıldır ezan okunuyor. Balkan insanının bileğinin hakkıyla o ezanlar okundu. Canlarını ortaya koydular. O bölgede İslam 630 yıldır yaşatıldı. Ne yaşantılar­ından taviz verdiler, ne de ezanı susturdula­r. Balkanlar Türkiye’nin ön karakoludu­r. Oradan kesinlikle taviz verilemez, o bölgeler ihmal edilemez. Oraları boş bırakmamam­ız gerekiyor. Çünkü onlar Türkiye’yi çok beklediler. Kalpleri bizlerleyd­i hep. Çanakkale’de onlar da şehit oldu. Çanakkale Türküsünü Balkan dillerinde dinlediğim­de çok etkilenmiş­tim. Bosna Hersek’te 500 küsur yıldır sürdürülen Ayvazdede Şenlikleri’nde Arafat’a çıkar gibi 8,5 kilometred­eki yaylaya çıkıp namaz kılınıyor, dua ediliyor.” Altepe, Balkanlarl­a ilgili hazırladığ­ı kitabın yakında çıkacağını sözlerine ekledi.

FEHMİ DUBAN VEDAT YÜCEBAŞ BURSA BALKAN GÜNLÜĞÜ

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye