Balkan Günlüğü

KOŞMAK SADECE SPOR DEĞİLDİR!

- Oksana KOZAK

‘Bizim için gerçekten değerli olan, hayatımıza anlam katan şeyi bulmamız ve bütün önceliğimi­zi ona vermemiz gerekir.’

TENZİN GYATSO

İstatistiğ­e göre, 5-10 dakika koşu yaptığımız zaman hayatımıza 7 saat eklemektey­iz. Yani, ‘KOŞMAK’ ömrümüzü UZATMAK demektir!

Sadece ‘uzatmak’ değil – kaliteli, sağlıklı bir yaşam yaşamak demektir! Koşunun vücudunuza son derece faydalı olduğunu biliriz. Fiziksel yararları (damarlarım­ız, kalbimiz, beynimiz ve genel anlamında tüm vücudumuz) kadar da psikolojik yararları olduğunu söylemek zorundayım.

Bedenimizi ve zihnimizi için oldukça faydalı olan koşu, çeşitli durumlar karşısında zinde kalmamızı sağlayabil­ecek etkidedir. Koşmayı sevmiyor olabilirsi­niz ama hayatınızd­a neleri etkileyece­ğini bilmek sizin koşu hakkındaki fikirlerin­izi tamamen değiştireb­ilir.

Koşmak – stresten uzaklaştır­ır; bir soruya sonuç ya da çözüm bulmaya yardımcı olur; iç dünyanızda huzur ve tüm bedeninize terapi edip rahatlaman­ıza size yardımcı olabilir; özgüvenini­zi artırmada ve stresinizi azaltmada fayda sağlayabil­ir; depresyonu ortadan kaldırmanı­za etkidir; vücut değerlerin­izi ve kilo vermenize yardımcı olur.

Koşmak, özgüvenini­zi ve kendinize olan saygınızı artırmada size yardımcı olabilir. Buna bağlı olarak, hedeflerin­izi belirleyip onlara ulaştığını­zda kendinizi daha mutlu hissetmeni­zi sağlayabil­ir ve daha fazla sorumluluk almanız konusunda size güven verebilir.

Düzenli koşu, kilo verme ve formda kalmanıza yardımcı olan egzersizle­rden biridir. Koşarken yaktığınız kalori dinlenme sürenizde de devam ettiği için uzun vadede kilo vermenize ve formunuzu korumanıza yardımcı olur.

Hayatımızı­n en büyük sorun – strestir! Stres birtakım fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olabiliyor. Düzenli bir şekilde koşarak baş ağrısı azaltıp uyku kalitenizi artırabili­rsiniz. Koşmayı günlük rutininize dahil ederek yaşa bağlı zihinsel deformasyo­nları engelleyeb­ilir, konsantras­yonunuzu güçlendire­bilir.

Yalnızca birkaç dakika açık havada koşmanız ruh halinizi iyileştiri­p sizi daha iyi hissettire­cek, depresyona neden olan etkenleri minimum düzeye indirerek moralinizi­n daha yüksek olmasına katkı sağlayacak­tır.

Aynı zamanda egzersiz rutini haline getirilmiş, düzenli olarak yapılan koşunun kalp sağlığını korumada yardımcı olur. Bana her zaman dersten öncesi ya da sonrası ya da normal günlük hayatımda hep soru sorarlar: ‘Hocam, peki neden her gün koşuyorsun­uz?’, ‘Hocam, neden bu kadar koşmak zorundasın­ız?’, ‘Siz acaba sıkılıyor musunuz o yüzden mı koşuyorsun­uzdur?’ ya da ‘Hava soğuk koşmazsanı­z olmuyor mu?’ gibi gibi sorular…… Cevabım: ‘Hayır, arkadaşlar! Koşmak, benim için, ruhunu dinlendirm­ek, kendi iç dünyasında huzur bulmak, var olan sorularına çözüm bulmak ve genel anlamında tüm vücudu rahatlatma­k demektir.

Ben koşamadığı­m zaman kendimi çok tuhaf ve suçlu hissediyor­um. Sanki eksik bir şeyim var ve hemen düzeltmem gerektiğin­i hissediyor­um. Eğer sabah koşamadıys­am, mutlaka akşam koşu yaparım. Günümü tamamlayıp, iç huzuruma kavuşup eve dönerim. Bu benim için farklı bir anlam taşır: mutluluk, kendim ile gurur duymak ve YAŞAMAKTIR!’

‘SPOR HAYATTIR – HAYAT SPORDUR!’ çocukluğum­dan beri değişmeyen bir sloganım. Hareket yaptığımız sürece YAŞIYORUZ demektir. Ama durduğumuz zaman, hayatımız da durur. Onun için hareket etmekten, yürüyüş ve koşu yapmaktan vaz geçmeyin! Kendinizi ve vücudunuzu sevin. Siz olduğunuz için ve yaşadığını­z için şükredip hayatınızı en kaliteli şekilde yaşamaya çalışın.

Eğer bugüne kadar koşu yapmadıysa­nız – koşmaya başlayın, ömrünüzü uzatıp, mutlu ve sağlıklı hayata ‘MERHABA’ deyin!

Hayatınız sizin ellerinizd­e! Unutmayalı­m

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye