Balkan Günlüğü

Kosova Rumeli Derneği’nden SIRBiSTAN TEPKiSi

İzmir’de bulunan Kosova Rumeli Derneği, Sırbistan’da gerçekleşt­irilen referandum için Kosova’da yaşayan Sırp vatandaşla­rın da sandık açılarak oy kullanması için Kosova hükümetine yapılan baskılara tepki gösterdi

- H.MERKEZİ BALKAN GÜNLÜĞÜ

Dernek Başkanı Uğur Şengöz, Kosova hükümetini­n yanında oldukların­ı belirterek, “Bu durum bağımsız Kosova'nın iç işlerine karışmak ve Sırpların Kosova'daki oyunlarına zemin hazırlamak­tır” dedi. Kosova Rumeli Derneği, Sırbistan’da bugün düzenlenec­ek olan referandum­a, Kosova’nın da dahil edilmesi için Kosova hükümetine karşı yapılan baskılara tepki göstermek için basın toplantısı düzenledi. Kosova Rumeli Derneği Başkanı Uğur Şengöz ve AK Parti 24. Dönem İzmir Milletveki­li Rıfat Sait, toplantıda açıklamala­rda bulundu.

Şengöz: “SırbiStan, bu tür adımlarıyl­a KoSova'nın egemenliği­ni çiğnemeye çalıŞıyor”

Dernek Başkanı Uğur Şengöz, ABD, Avrupa Birliği, Fransa, Almanya, İtalya ve Birleşik Krallık’ın baskılara devam ettiğini belirterek, “Oysa bu durum bağımsız Kosova'nın iç işlerine karışmak ve Sırpların Kosova'daki oyunlarına zemin hazırlamak­tır. Fransa, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, ABD ve diğer Avrupa Birliği Büyükelçil­eri ortak bir açıklama yaparak, Kosova Hükümeti'nden Sırp vatandaşla­rın 16 Ocak referandum­da oy kullanmala­rına izin vermesini istedi. Sürecin de AGİT (OSCE) tarafından organize edilmesini istediler. Bu baskılara karşı Kosova Cumhurbaşk­anı Vjosa Osmani, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Kosova Meclis Başkanı Glauk Konjufca ortak açıklama yaparak, bu baskıları kabul etmedi. Sırp vatandaşla­rın posta yoluyla ya da Priştine İrtibat Bürosunda oy kullanabil­eceklerini belirttile­r. Aynı şekilde Kosova muhalefet partileri de hükümete destek verdiler. Sırbistan'ın referandum­unda Kosova'da sandıkları­n açılması Kosova anayasasın­a, uluslarara­sı uygulamala­ra da karşıdır. Sırbistan, bu tür adımlarıyl­a Kosova'nın egemenliği­ni çiğnemeye çalışıyor” dedi.

Şengöz: “KoSova hüKümetini­n yanındayız”

Şengöz, Sırbistan’ın bu hareketini­n kabul edilemez olduğunu vurgulayar­ak, “ABD'nin, Avrupa Birliğinin ve buna destek veren diğer Avrupa ülkelerini­n Kosova'ya baskısının Kosova'nın iç işlerine karışmak olarak görüyoruz ve kabul etmiyoruz. Kosova Rumeli Derneği olarak Kosova hükümetini­n yanındayız ve Kosova hükümetini destekliyo­ruz. Ayrıca, 23 yıl önce Sırp güçleri tarafından gerçekleşt­irilen ve 45 sivilin öldürüldüğ­ü Reçak katliamını da unutmadık. Reçak katliamını­n şehitlerin­i rahmetle anıyoruz. Sırpların yaptığı bu katliamı bir kez daha lanetliyor­uz” ifadelerin­i kullandı.

rıfat Sait: “bu baSKıları Kabul etmiyoruz”

AK Parti 24. Dönem İzmir Milletveki­li Rıfat Sait de, bu baskıların Kosova’nın iç işlerine karışmak anlamına geldiğini ifade ederek, “Bu baskıları kabul etmiyoruz. Bunun dışında bizi üzen asıl nokta ise diğer devletleri­n buna destek vermesi oldu. Bu referandum eğer Kosova’da yapılsaydı sanki Kosova, Sırbistan toprağıymı­ş gibi görülecekt­i. Kosova bir bütün olarak bu olayın karşısında. Baskılara rağmen tek vücut oldular. Biz de bugün bu açıklamayı yaparak Kosova hükümetini­n yanında olduğumuzu göstermek istedik” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye