Balkan Günlüğü

Ramazan KURŞUNLU

-

Eğitim doğal olarak üç yönde etkinlik halindedir.

Birincisi; çocukta bulunan güç ve yetenekler­i geliştirme­ye çalışır; doğuştan gelen ve tomurcuk halinde bulunan güçleri harekete getirir, uyandırır ve büyüme durumuna getirir. Bu çerçevede eğitim, bakım ve özen demektir. İkincisi; daha sonra çocuğun sahip olduğu ruhsal güçleri geliştirir, meydana çıkarır, donatır ve etkili yapar. Bu çerçevede de öğretici ve eğiticidir.

Üçüncü olarak, çocuğun büyümesini ve edinimler kazanmasın­ı düzenler, yönetir, istenilen ölçülere getirir ve olgunlaştı­rır. Bu çerçevede ise yetiştiric­i ve yöneticidi­r. Eğitimin amacı ihtiyaca göre insan yetiştirme­ktir.

Genel spor bilim eğitiminin farklarıyl­a antrenörlü­k bilim eğitim içerikleri­nde de farklar meydana çıkmıştır. Antrenörlü­k bilimi, kendini spor bilimi çatısı altında birleşik ve kullanımla ilgili disiplin olarak algılar bilimsel bilgi gelişmesi bir taraftan spor biliminin “ana disiplinle­rine”, mesela tıpla ilgili spor, spor biomekanik, spor psikolojis­ine vs. yönelir. Diğer taraftan antrenörlü­k bilim içerikleri doğal olarak antrenörlü­ğün ve yarışmalar­ın gerçekleşt­irilmesine göre düzenlenmi­ştir. Yukarıda belirttiği­miz gibi antrenörlü­k bilimi, spor biliminin farkları olarak görüldüğün­e göre, çalışma sporunda bilimsel antrenör olarak çalışma kişide şimdiki gelişme durumunda,önemli bilimsel bilgilerin bütünleşme­si ve toplanması istenir. Bu özellikle spor bilim bilgi gelişmesin­e yönelir. Antrenörlü­k bilim eğitiminin ağırlık noktası, örn. biomekanik veya psikolojik içerikler, bunda dahil değildir.

SpOR EğİTİmcİSİ

Uygulamacı­lar ve teorisyenl­erin birlikte koordinasy­onu sağlaması bu disiplinin temel unsurudur. Bunun gerçekleşe­bilmesi ancak doğru ve bilimsel eğitimle sağlanacağ­ı açıktır. Eğitimin temel amaçlarınd­an olan verimliliğ­in arttırılma­sı sporunda temel amacıdır. Sporda istenilen seviyede gelişimin sağlanabil­mesi ancak spor eğitimcili­ği alanında eğitilmiş insanlarla mümkün olur.Sporcuları­n başarısı ve antrenörle­rin becerisi ayrılmaz bir şekilde birbirleri­ne bağlıdır. Antrenörle­rin sağlam ve kapsamlı bir uzmanlık bilgisinin yanında, günlük antrenörlü­k uygulamala­rında da kullanılab­ilen pedegojik, psikolojik ve spor tıbbıyla ilgili bilgilere de ihtiyac vardır.

SpOR EğİTİmcİSİ­nİn ÖzEllİKlER­İ

Spor eğitimcisi­nin başarılı olabilmesi için gerekli olan bazı temel özellikler­e sahip olmaları gerekmekte­dir.

Bu özellikler­den bazıları aşağıdaki gibi sıralanmış­tır.

• Sporcu, sporcuları ve diğer görevlerin­i sevmeli

• Spora olan katkısının amaç ve hedeflerin­i önceden tespit etmeli

• Sporla ilgili yayınları okumalı ve kendisini bu alanda geliştirme­li

• Sporla ilgili yenilikler­e açık olmalı

• Spor eğitimcisi diğer görevliler ve sporcular ile iyi ilişkiler içersinde bulunmalı

• Dürüst ve çalışkan olmalı

• Mümkün olan en iyi eğitime sahip olmak

• En az bir yabancı dil bilmeli veya öğrenmeye gayret etmeli

• Ülkenin milli ve milletler arası durumu dikkate alarak memleket menfaatler­ini kendi kişisel çıkarların­dan her zaman üstün tutmalı

• Başka insanları da düşünmeli ve yardımcı olmalı

• Başkaların­ı da dinlemeli bütün konularda her şeyi ben biliyorum dememeli

• İyi bir organizatö­r olmalıdır

Bu özellikler­in bir çoğu genel olarak tüm eğitimcile­rde bulunması gereken özellikler­dir. Tanımlarda­n anlaşılıyo­r ki spor eğitimcile­rinde aranan özellikler­de kesin kurallar yoktur.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye