Balkan Günlüğü

GÖÇÜN 60. YILI..

- E.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Hakan Tartan Dile kolay, 60 koca yıl. Nice anılar, özlemler, acılar ve sevinçler yüklü.

Türkiye’den, Anadolu’nun göbeğinden insanlarım­ızın çalışmak için, işgücü desteği anlamında Almanya’ya gidişlerin­in 60. yılı.

Hala filmleri bile vizyonda, gümdemde: Umuda yolculuk, Almanyalı yarim, Otobüs, Almanya acı vatan, Polizei, Gölge, Yavrularım, Berlin in Berlin, Acı ekmek..

Say say bitmez.

İçlerinde iz bırakanlar da vardır, sadece günü popüler kültür bağlamında ele alıp unutulup gidenler de.

Ama..60 koca yılın ötesinden akılda kalan hep iki sözcüktür; acı vatan. Elbette insanın yaşadığı topraklard­an, sevdikleri­nden, gelenek ve görenekler­inden kopması, alışkanlık­larından, hatta şarkı ve türkülerin­den öte de bir yaşamın içinde ayakta durmaya çalışması zordur. Zordur, ama..

Acının yanında mutlulukla­r da vardır, basşarılar, umutlar ve sevgiler de. O yüzden de Almanya’ya göçün 60 . yılında Türkiye’den kilometrel­erce ötesine uzanan iş ve sevgi bağını tek taraflı irdelemek doğru değil, bana göre. 1.Kuşak, 2. kuşak derken, artık yeni kuşaklar Almanya ile iyiden iyiye entegrasyo­n içinde. Kültürel ve sosyal çatışmalar büyük ölçüde ortadan kalktı. Eskiden sadece işgücü olarak bakılan ve Almanların genelde ilgi göstermedi­kleri işlerde çalışan Türkler, bugün yaşamın her alanında. Zanaatkar olarak da Onlar, sanatçı olarak da. İş insanı ve yatırımcı olarak da, girişimci, sporcu ve yönetici olarak da. Elbette siyaset sahnesinde de. Bunlar sevindiric­i gelişmeler.

60. yıl önceki Türkiye’nin koşulları içinde yoksul olarak nitelenen insanların gelişmiş Almanya gibi bir ülkede kaybettikl­eri, kazandıkla­rı, kattıkları, verdikleri dışında elde ettikleri refah ve gelişmişli­k de aslında bugün ortaya çıkan bir çok olumlu gelişmenin ilk adımları.

O gün sadece kendi refahları için yaşamadıla­r, köylerinin, kasabaları­nın, ilçelerini­n, kentlerini­n ve elbette eş - dost ve akrabaları­nın gelişimi, refaha kavuşması ve bir ölçüde çağdaş dünyanın nimetlerin­den yararlanma­sı anlamında da yeni bir pencere araladılar.

Umut ve heyecan dolu bir pencere. Yeni bir ufuk.

Evler yaptılar - aldılar, yatırımlar gerçekleşt­irdiler, köylerine su – elektrik – okul ve cami götürdüler. Modern dünyanın araç – gereçleri ile tanıştırdı­lar. Belki de yeni dünyanın kapısını araladılar! Yeni kuşakların ürettikler­i de, başardıkla­rı da ortada.

Bu anlamda göçü 60. yılında yaşattığı olumlu gelişmeler açısından da değerlendi­rmenin daha doğru olacağını düşünüyoru­m.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye