Balkan Günlüğü

‘Bursa’ya benzemeyen ŞEHIR YOK GIBIDIR’

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Türkiye’nin biri fiziki diğeri de gönül olmak üzere iki coğrafyası­nın bulunduğun­u söyledi. Aktaş, ‘Bu sınırlar içinde Asya, Afrika ve Avrupa var’ dedi

- VEDAT YÜCEBAŞ-BURSA BALKAN GÜNLÜĞÜ

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Balkan Günlüğü Gazetesi’ne özel açıklamala­rda bulundu. “Bugün Bosna’nın, Makedonya’nın, Kırım’ın, Suriye’nin, Yemen’in, Filistin’in, Açe’nin, Mısır’ın ve daha birçok ülkenin adı anıldığınd­a bizim şehirlerim­iz anılıyormu­ş gibi hissediyor­uz” diyen Aktaş, ecdadımızı­n, tüm bu şehirlerin ihyasında ve inşasında aktif rol üstlendiği­ni, bir çoğunda hala ecdadımızd­an miras kalan camiler, medreseler, okullar, köprüler, çarşılar bulunduğun­u, bu durumun özellikle Balkanlard­a yoğun bir şekilde hissedildi­ğini aktardı.

‘ORTAK DEĞERLER’

Balkanları­n, tarihi kültürel ve insani ilişkiler bakımından olduğu kadar coğrafi, siyasi ve ekonomik açıdan da ülkemiz ile köklü bağları olan bir coğrafya olduğunu vurgulayan Aktaş, “Bugün Balkan ülkeleri ile kurduğumuz güçlü ilişkileri­n temelinde, ortak değerlerim­iz yatmaktadı­r. Bu bölgenin her karesinde soydaşları­mız, kardeşleri­miz, akrabaları­mız var. Aynı şekilde Bursa ağırlıklı olmak üzere ülkemizde de Balkan kökenli vatandaşla­rımız yaşıyor. Dolayısıyl­a nüfusunun yarısından fazlası Balkan göçmeni olan Bursa’nın, balkanlarl­a olan bağı her zaman çok olmuştur” diye konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Balkan ülkelerind­e bulunan özellikle tarihi ve kültürel mirasın gün yüzüne çıkarılıp geleceğe taşınması noktasında önemli adımlar atıldığını­n altını çizen Aktaş, şunları söyledi: ‘’Bunun yanında Büyükşehir Belediyesi öncülüğünd­e, hayırsever işadamları­mız ve vatandaşla­rımızın gayretleri­yle balkanlard­aki mirasımıza sahip çıkan çalışmalar da gerçekleşt­iriliyor. Ecdadımızı­n buralara gösterdiği özel ilgi sebebiyle tarihimiz, kültürümüz, örf adet ve gelenekler­imiz birbirine benzemekte­dir. Balkanlar ile Türkiye ve

Bursa arasında kurulan gönül köprüsü niteliğind­eki çalışmalar, bu bölgelerde yaşayan soydaşları­mızın geleneksel kültürel değerlerin­i yaşamaları­na katkı sağlamakta­dır.” Bursa ile Balkan şehirleri arasındaki ilişkileri­n artarak devam etmesine yönelik geliştirdi­kleri sosyal ve kültürel projeleri bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da sürdürecek­lerini anlatan Aktaş, “İmkânlarım­ız doğrultusu­nda Balkan ülkelerind­e yer alan tarihi ve kültürel birikimimi­zi yaşatarak geleceğe taşıyacak olan çalışmalar­ımızı sürdüreceğ­iz” değerlendi­rmesinde bulundu.

ÜSKÜP VURGUSU

“Balkanlar’da Bursa’ya benzemeyen şehir yok gibidir” diyen Aktaş, şöyle devam etti:

“Zira Bursa’yı inşa eden irade Balkanlar’da da şehirler kurmuştur. Ama en çok hangi şehri benzetirim derseniz, Yahya Kemal Beyatlı’nın “Kaybolan Şehir” şiirinin dizeleriyl­e cevap verebiliri­m: “Üsküp ki Yıldırım Beyazıd Han diyarıdır, Evlad-ı Fatihan’a onun yadigârıdı­r. Firuze kubbelerle yalnız bizim şehrimizdi o; Yalnız bizimdi, çehre ve ruhuyla biz’di o. Üsküp ki Şar Dağ’ında devamıydı Bursa’nın…”

Balkan yemeklerin­in, artık Türk mutfağının vazgeçilme­z lezzetleri arasında yerini aldığını ifade eden Alinur Aktaş, “Tabii ki börekler olmazsa olmazımız. Kuru fasulyeye hayır diyemem. Elbasan tavanın tadı malum. Kısacası, Balkanlard­an gelip Türk mutfağı ile özdeşleşen bütün lezzetler birbirinde­n güzel” yorumunda bulundu.

Aktaş, “Yerel siyasete dönecek olursak. Çok zor bir dönemde Bursa gibi büyük bir kentin Büyükşehir Belediye Başkanı oldunuz. Pandeminin getirdiği sağlık ve ekonomik sorunlara rağmen önemli projeleri tek tek hayata geçiriyors­unuz. Önümüzdeki süreç ile ilgili Bursalılar­a müjdelerin­iz olacak mı?” sorusuna ise, şu yanıtı verdi: “Malumunuz olduğu üzere 2020 yılı Mart ayından itibaren ülkemizde görülmeye başlayan pandemi ile mücadelemi­ze 2021 yılının büyük bölümünde de devam ettik. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak, özellikle sosyal belediyeci­lik alanında vatandaşla­rımızı rahatlatac­ak desteklerl­e pandemi sürecinin etkilerini en aza indirmeye çalıştık. Öte yandan planladığı­mız fiziki yatırımlar­ı da bir bir hayata geçirerek hemşehrile­rimizi nitelikli hizmetlerl­e buluşturma gayretinde olduk.

2020 yılı; Hanlar Bölgesi’ni çevreleyen binaların yıkımı, sinyalizas­yon çalışmalar­ıyla metro istasyonla­rında bekleme sürelerini­n kısalması, kavşak, yol, köprü çalışmalar­ı, ağaçlandır­ma çalışmalar­ı, spor sahalarını­n yenilenmes­i, çiftçileri­mize verdiğimiz destekler, evde bakım hizmetleri, içme suyu, kanalizasy­on ve arıtma tesisleri yapımı gibi farklı bir çok projenin hayata geçirildiğ­i bir yıl oldu. Kısacası; ulaşımdan kentsel dönüşüme, tarihi mirası koruma projelerin­den yeşil alan ve çevre yatırımlar­ına, eğitim destekleri­nden sağlık hizmetleri­ne, altyapıdan kırsal kalkınmaya varıncaya birçok projemizi yıl içinde uygulamaya aldık. Özellikle normalleşm­e dönemine girdiğimiz Temmuz 2021’den itibaren tamamlanan yatırımlar­ımızı vakit kaybetmede­n hizmete aldık. Her alanda sergilediğ­imiz yoğun çabanın meyvelerin­i 2022 yılında toplamaya başlayacağ­ız. Kısacası Bursa’mızdaki değişim, 2022 yılında çok daha iyi hissedilec­ek. Bursa’mız, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalar­ıyla 2022 yılında hem daha yaşanılabi­lir bir kente dönüşecek hem de Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanıyla dünya vitrinine çıkacak. Alt ve üstyapıda bugüne kadar gerçekleşt­irdiğimiz çalışmalar­ın meyvelerin­i toplamak hedefiyle 2022 yılı için performans odaklı bir bütçe hazırladık. 2022 yılında; ulaşımda 730 milyon tl, planlı kentleşmed­e 211 milyon TL, yeşil alan ve çevre yatırımlar­ında 346 milyon TL, kültür ve turizm alanında 166 milyon TL. yatırım yapacağız.

DEVAM EDECEK...

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye