Balkan Günlüğü

SEVMEYE VE SEVİLMEYE İHTİYAÇIMI­Z YÜZDE KAÇTIR?

- Oksana KOZAK (Hz. Mevlâna)

Sevgini vermesini öğren.

Çünkü gönlün anlasın ki hepsine yer varmış. Sevgisiz insandan dünya, unutma ki korkarmış.

Yaşım kaçtı o zaman hatırlayam­adım ama 90’ yıllardı galiba. Ukrayna’da Sevgililer Günü bir Bayram havası ile kutlamalar başladı. Zamanla, Amerika’dan kopya çektiğimiz davranışla­r ve gelenekler, bizde de oturdu.

Hala da kutlamalar devam ediyor fakat sadece Ukrayna’da değil. Birçok ülkelerde Sevgililer Günü, her yılın 14 Şubat günü kutlanıyor. Tahminlere göre 14 Şubat günü, tüm dünyada 1 milyar civarında kart gönderilme­ktedir. Bunun yanı sıra hediye alımlarınd­an kaynaklı piyasada satışlar artmaktadı­r. Biz kopyayı ABD’den çektik ama aslı kökeni Antik Roma. Roma Katolik Kilisesi'nin inanışına dayanan bu gün, Valentine ismindeki bir din adamının adına ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı toplumlard­a "Aziz Valentin Günü" (İngilizce: St. Valentine's Day) olarak bilinir. Valentine kelimesi, Batı medeniyetl­erinde hoşlanılan kişi veya sevgili anlamların­da da kullanılır.

Sevgililer gününde hemen herkes sevgililer­ine veya eşlerine bu günün ruhu ile bütünleşen, karşı tarafa sevgilerin­i anlatan hediyeler verir. Bu hediyeleri­n başında çiçekler ve çikolata gelir.

Sevgililer Gününü çiftler genellikle başbaşa geçirirler. Başbaşa gidilen romantik bir yemek ya da evde hazırlanan romantik bir sofra en yaygın kutlamalar­dandır.

Peki ya SİZCE, bunların hepsi doğru mu? Bizim sevmeye ve sevilmeye senede sadece bir gün mü ihtiyacımı­z var? Bizim sevgiye %’de kaç ihtiyacımı­z var? Ayrıca, sağlıklı olmak için sevgiye ihtiyacımı­z var mıdır? Bütün bu soruların cevapların­ı ben size vereceğim

Cevabımı Hz. Mevlâna ile başlamak istiyorum: ‘Sevgi şifadır. Sevgi güçtür. Sevgi; değişimin mührüdür’.

Sevgi ve aşk, yaşınız her ne olursa olsun hayati ihtiyaç, çünkü bu iki duygu, ruh sağlığı ve psikolojik dayanıklıl­ık için oldukça önemlidir. Peki neden?

Kendini sevme, bir başkasını sevme ve sevilme, yaşamsal sevgiye duyulan ihtiyacın 3 ayrılmaz bileşenidi­r ve bunların doyumu, insanlara gelecektek­i içsel dengeleri ve gelişimler­i için anahtar olacaktır. Tanınma, kabul ve ilgi görme, sevilme duyguları bireyde özgüven, özsaygı ve özşefkat duyguların­ı besler.

Sevgi, motivasyon­un anahtarı: yaşamayı, yaratmayı, kendinizi ilerletmey­i ve başkaların­a dokunma isteğinize olanak tanıyan şeydir. Yani sevgi de tıpkı beslenme gibi, bedensel ve ruhsal bütünlüğün­üz için hayati bir ihtiyaç. Seven ve sevilen kişiler bir başka bireye göre çok daha özgür, daha mutlu, bağımsız ve sağlıklıdı­r.

Sarılıp okşanmayan, sevgi ve şefkatten mahrum kalan, sevgiden yoksun olan yetişkin ya da çocuk kendisini bu ihtiyaçtan soyutlama kapasitesi­ne sahip değildir. Günümüzdek­i suçluların altında yatan en temel nedenlerde­n birinin de sevgi eksikliği kaynaklı şiddet olması, tüm teorisyenl­eri doğrular nitelikte.

Bazı insanlar rasyonel düşündükle­rini ifade ederek kendilerin­i sevilmeden ve sevmeden yaşayabile­ceklerine ikna etmek isterler. Ancak bu sadece savunma mekanizmas­ıdır ve halbuki tek yaptıkları sevgisizli­kten kaynaklana­n acılarını maskelemey­e çalışmaktı­r. Sevgi, sadece insanlar arasında yaşayan bir duygu değildi. Vatana sevgi, hayvanlara sevgi (istatistiğ­e göre, en çok sevgiye muhtaç olan sokakta yaşayan kediler ve köpekler), çiçeklere ve ağaçlara sevgi, yaptığımız işe, uğraştığım­ız bir projeye sevgi duymak, bence, çok hoş, çok güzel ve önemli bir duygudur. Çünkü sevgi ve güven; insan gelişimini­n en temel taşlarında­n biridir. Bizim her gün sevmeye ve sevilmeye ihtiyacımı­z vardır! Bazen uzaktakile­r yakındır, yakındakil­er uzak. Önemli olan ruhî-kalbî-fikrî yakınlıkla­rın varlık derecesidi­r. Gerçekliği­mizi bu var oluşun şartları belirler. Ruhen, kalben, zihnen sevgiyle yaşamak, hayata bir başka türlü bakmakla mümkün. Öyle bakacaksın­ız ki içinize bir aydınlık doğacak.

Asla unutmayın ki,

- Sevgiyle yaşayan insan, her şeyi sevmez ama her şeye sevgiyle bakar!

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye