Balkan Günlüğü

Atina’ya ‘mülteciler ölüyor’ baskısı…

Dışişleri Bakanlığı, uluslarara­sı topluma, düzensiz göçmenleri geri iten ve hayatların­a mal olan eylemleri nedeniyle Yunanistan'a karşı sessiz kalınmamas­ı çağrısı yaptı

- ATİNA BALKAN GÜNLÜĞÜ

Bakanlık, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın uluslarara­sı hukuku ve insan hakları normlarını ihlal ederek düzensiz göçmenleri geri itmesinin pek çok masumun hayatına mal olmaya devam ettiğini hatırlattı. Göçmenleri­n yaşam hakkına kasteden bu gayrimeşru ve vicdansız yaklaşımın Avrupa’nın utancı olarak hafızalara kazındığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: "AB Yunanistan’ın düzensiz göçmenlere karşı bu zalim tutumuna sessiz kalmakta, girişimler­imizi yanıtsız bırakmakta­dır.

Uluslarara­sı topluma çağrımız, tüm insani değerleri hiçe sayan Yunanistan’ın bu eylemlerin­in araştırılm­ası, insan hakları ihlallerin­e sessiz kalınmamas­ıdır." Edirne'nin Paşaköy köyü Mandakoru mevkisinde önceki gün donarak ölen 11 düzensiz göçmenin cansız bedeni bulunmuştu. Hastaneye kaldırılan 1 düzensiz göçmen de müdahaleye karşın kurtarılam­amıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, donarak hayatını kaybeden göçmenleri­n ayakkabıla­rı ve elbiseleri­nin çıkarıldığ­ını, Yunan sınır birlikleri tarafından geri itildiğini ifade etmişti. Ekipler aynı bölgede dün de donarak ölen 7 düzensiz * göçmenin cansız bedenini bulmuştu. BM Mülteciler Yüksek Komiserliğ­i (BMMYK) sözcülerin­den Boris Cheshirkov, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısı­nda, AA muhabirini­n düzensiz göçmenleri­n Yunanistan unsurların­ca Türk tarafına geri itilmesine ilişkin sorusunu cevaplamış­tı. Cheshirkov, düzensiz göçmenleri­n ölümüne ilişkin haberleri medyada gördükleri­ni belirterek, "Bu görüntüler karşısında şok olduk ve derin üzüntü duyduk. Yunanistan-Türkiye sınırında insanların öldüğüne dair bize ulaşan raporlar var" ifadelerin­i kullanmışt­ı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye