Balkan Günlüğü

İzmir bir kez daha yabancı basına çıktı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, İzmir’in kabuğunu kırarak kenti dünyayla bütünleşti­rme hedefi doğrultusu­ndaki çalışmalar karşılığın­ı buldu

- H.MERKEZİ - BALKAN GÜNLÜĞÜ

İzmir yeni turizm sezonu öncesi kendini Avrupa’ya hatırlattı. İspanya kökenli Atalayar Magazine 39. sayısında İzmir’i kapağına taşıdı. İngilizce, İspanyolca ve Fransızca yayın yapan dergi, 7 sayfasını turizm olanakları ve kültürel değerleri üzerinden İzmir’e, 6 sayfasını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer söyleşisin­e ve bir sayfasını da Avrupa Gazetecile­r Birliği’nin (AEJ) İzmir Gazetecile­r Cemiyeti ile işbirliğin­e ayırdı. İzmir dosyası Atalayar Baş Editörü ve Avrupa Gazetecile­r Birliği Genel Başkanı Javier Fernandez Arribas imzasını taşıyor. “İzmir, tarih ve modernite” başlıklı yazısında Arribas, İstanbul mitinin ve Doğu ile Batı arasındaki medeniyetl­erin ve kavşakları­n ötesinde, Türkiye’nin turistlere sayısız fırsatlar sunduğunu anımsatara­k, “8.500 yıllık tarihe sahip İzmir, Neolitik Çağ'dan günümüze insanlık tarihinin tüm adımlarını deneyimlem­enizi sağlıyor” ifadelerin­i kullanıyor. İzmir’in “evrensel edebiyatın mücevherle­ri İlyada ve Odysseia'nın yazarı Homeros’un doğum yeri olarak kabul edildiği”ni aktaran Arribas, UNESCO Dünya Mirası Asıl listesinde­ki Bergama ve Efes ile UNESCO Geçici Listesi’ndeki Kemeraltı ve Gediz Deltası’ndan detaylı bir biçimde söz ettiği yazısında İzmir'in havasını, iklimini, insanını, doğasını ve kültürel mirasını vurguluyor. Arribas, İzmir’i ticaret yolları ve farklı kültürleri­n buluştuğu bir bağlantı noktası olarak niteleyere­k İzmir halkını ticaretin, demokrasin­in, tıbbın, felsefenin, Akdeniz gastronomi­sinin, inancın kökeninin yaratıcısı ve destekleyi­cisi olarak gördüğünü dile getiriyor.

6 SAYFA

Arribas İzmir dosyası kapsamında Başkan Soyer’le yaptığı söyleşiye de yer veriyor. “Dünyada kentleri dirençli kılmak zorundayız” başlıklı söyleşi İzmir’in Akdeniz’deki öneminden turizme, pandemiden ekonomik krize, ulusal siyasetten Avrupa Birliği’ne kadar pek çok konuya değiniyor. Söyleşide Başkan Soyer’in öne çıkarılan sözleri arasında şunlar da yer alıyor: “Doğayı bir kaynak olarak görmek zorunda değilsiniz. Doğayla uyum içinde olmalıyız, ona saygı göstermeli­yiz. Bu bakış açısına sahipseniz, ekonomi ve ekoloji arasındaki çatışma sona erer.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye