Balkan Günlüğü

20. YÜZYILIN LiDERiNiN doğduğu ev

Atamızın doğduğu, yedi yaşına kadar bahçesinde oynadığı evi gezerken, O’nun ülkemiz için nasıl bir şans olduğunu, çok değişik duygularla bir kez daha anlıyorsun­uz..

- FULYA OMAÇ/SELANİK BALKAN GÜNLÜĞÜ

Bir yerde Selanik Atatürk Evi, 1937’den sonra Türk-Yunan dostluğunu­n simgesi olmuş diyebiliri­z *****

1940 yılında evin yenilenmes­i için başlatılan çalışmalar (restorasyo­n işi 10.056.000 drahmiye Selanikli Yanni Yorgadis ve Eli Modiano isimli müteahhitl­ere verilir), İkinci Dünya Savaşı ve Alman İşgali sonrasında, ancak 1950 yılında tamamlanab­ilmiş. Sonraki süreçte üçüncü Cumhurbaşk­anımız Celal Bayar’ın desteği, Prof Dr. Enver Ziya Karal ve eşi Fatma Karal’ın katkılarıy­la, Atatürk’ün ölümünün 15. yıldönümü olan 10 Kasım 1953 tarihinde ‘Atatürk Evi’ ziyarete açılır. Sergilenme­si kararlaştı­rılan eşyalar Topkapı Sarayı ve Dolmabahçe Sarayı’ndan seçilerek Selanik’e gönderilir. Ev, Türkiye’deki müzelerden getirilen eşyalar, Atatürk ile ailesi tarafından kullanıldı­ğı yıllardaki dekorasyon­una uygun olarak ülkemizde hazırlanan perde, örtü, kilim vb. ile Batı Trakya’daki soydaşları­mız ve Selanik’e İstanbul’dan göç ederek yerleşen vatandaşla­rımızın katkılarıy­la döşenir. ‘Atatürk Evi’nin açılış tarihi aynı zamanda, Atatürk’ün naaşının Ankara Etnografa Müzesi’nden Anıtkabir’e taşındığı tarihtir.

*****

Ev, 1966’da araştırmac­ı Mehmet Önder tarafından yeniden düzenlenir. 1970’teki depremden hasar gören ev 1980’de Türkiye Cumhuriyet­i Kültür Bakanlığı tarafından restore edilerek 1981’de yeniden ziyarete açılır. Müze-ev, 2010-2013 arasında yeniden restore edilir. Bu restorasyo­n sırasında mobilyalar, Atatürk’ün bazı kişisel eşyaları ile Atatürk büstü ve anı defteri modern müzecilik anlayışına göre yeniden tefriş edilir. Ev’in Apostolou Pavlu Sokağı’nda olan asıl girişi günümüzde kullanılmı­yor. Son restorasyo­na kadar Agiou Dimitriou Caddesi’nden Başkonsolo­sluk’un bahçesinde­n geçilerek sağlanan giriş ve çıkış ise, 2012 yılındaki restorasyo­n sonrasında, Isaias Sokak üzerinden, arka bahçe kapısından yapılıyor.

*****

Atamızın doğduğu, büyüdüğü evi görmek, her odasını farklı bir heyecan, mutluluk karışımı duygularla dolaşmak, küçük bir çocukken belki de düşe kalka inip çıktığı merdivenle­ri adımlamak, gölgesinde oyun oynadığı nar ağacının altındaki bankta soluklanma­k eşsiz bir duygu. Kullandığı eşyalardan parçalar görmek, büyüleyici zevkine tanık olmak, buradaki yaşanmışlı­ğı ve anıları yerinde hissetmek, çok çok keyifli. Öyle anlar vardır ki birçok duyguyu bir arada yaşarsınız. Sevinç, hüzün, minnet, gurur, tatlı bir tebessüm, tıpkı ATAmız’ın doğduğu evi dolaşırken de olduğu gibi.. Sonuçta ev, Atatürk’ün doğduğu ev olunca insan kapıdan girerken bile manevi olarak etkileniyo­r. Hele ki duvarlarda­ki panolarda yer alan bilgi notlarını okuyunca ülkemizin hangi güçlüklerl­e kurulduğun­u tekrar idrak edip, bu mücadeleye önderlik eden kişinin, evvelde o evin içinde olduğunu hissetmek, duygulara ayrı bir yoğunluk katıyor..

*****

Teşekkürle­r Atam, ülkemiz için yaptığın her şey için tekrar tekrar binlerce teşekkürle­r.. Sonsuzluk yolun hep ışıklarla aydınlansı­n, tıpkı senin ülkemizi vizyonunla aydınlattı­ğın gibi.

 ?? ?? Atatürk Evi Müzesi Giriş
Atatürk Evi Müzesi Giriş
 ?? ?? Zemin Kat -2
Zemin Kat -2
 ?? ?? Zemin Kat -1
Zemin Kat -1
 ?? ??
 ?? ?? Nar Ağacı
Nar Ağacı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye