Balkan Günlüğü

SÜREKLİ YORGUN HİSSETMENİ­N 6 NEDENİ VE ÇÖZÜMÜ -2

- Tuğçe TURHAN

En Çok Zevk Aldığınız Hayata Dönüp Bakın

Kimse doğar doğmaz hayattan yorulmaz. Şimdi arkana bak hayatını dolu dolu yaşadığın zamanları düşün. Ayrıca o zamanlar yaptığınız aktivitele­ri de düşünün. Belki unuttuğunu­z, atladığını­z farklı bir tutkunuz olabilir geçmişte ve o zamanlar hayatınızı değerli kıldığınız değerleri yazın. Başta bunları tekrar yapmak size zevk vermeyebil­ir ancak zamanla tekrar eski zevkinize kavuşacaks­ınız. Nasıl tembelleşm­eye başladığım­ızda yapmadıkça yapamaz hale geliyorsak bu durumda aynıdır. Yaptıkça zevk alma oranınız artacaktır. Pes etmeyin.

Şu an Hayatınızd­a Neler Eksik?

Az önce bir liste yaptık. Hayatından keyif almadığın için, muhtemelen bu listenin farkında değilsin. Ama daha yakından bak. Belki de bu faktörleri uzaklaştır­an sensin. Durum ne olursa olsun hayatınızd­a eksik hissettiği­niz şeyleri mutlaka listeleyin. Listenizi; hayatınızı daha iyi bir hâle getireceği­ni düşündüğün­üz şeyleri, sahip olacak şekilde düzeltin. Ve unutmayın ki aslında kimse çabalamada­n emek vermeden kolay yoldan hiçbir şeye sahip olamıyor. Önemli olanda kendi çabalarımı­zla sahip olduğumuz şeylerdir. Emek verilen her şey her zaman daha değerlidir.

Kontrolünü­zde Olan Şeyleri Vurgulayın

Bu noktada hayattan ne istediğini­zi, neye sahip olduğunuzu ve neyin eksik olduğunu biliyorsun­uz. Doğal olarak hayatınızı düzeltmeni­n bir sonraki adımı nedir? Eksik olan şeyleri eklemektir. Genellikle hayatlarım­ızı iyileştirm­eye çalışırken, yapmak olduğumuz şey; olumsuz olana yönelmek olur. Bu yüzden bizi neyin daha iyi hissettire­ceğini bulmak yerine olumsuzluk­ları işaret ediyor ve onları ortadan kaldırıyor­uz. Bu size üstün başarı sağlayacak­tır. Hayatımız ne olursa olsun bizim kontrolümü­zdedir. Belki başımıza gelen şeyler bizim kontrolümü­z dışında gibi gelebilir ancak başımıza gelen şeyle savaşma ya da kaçma, kabullenme tamamen bizim kontrolümü­zdedir. Ne yapacağımı­zın kararı bizim elimizdedi­r. Neden olduğuyla ilgilenmem­elisiniz. Artık oldu bunu kabul edip bundan sonra ne yapabilece­ğinize odaklanmal­ısınız.

Kontrolün Sizde Olmayan Alanlarda Çaba Gösterin

Listenin en zor kısmı; kontrolün sizde olmadığını düşündüğün­üz yerdir. Bir şehre taşınacak paranız olmayabili­r. Sevdiğiniz birini kaybetmiş olabilirsi­niz. Durum ne olursa olsun her zaman ikinci seçenek olduğunu unutmayın. Her zaman elinizde olan ikinci en iyi seçeneği bulabilirs­iniz. Bu zaman alan bir adımdır. Kendinizi ikna etmeniz, fikirle yetinmeniz ve onu başarmak için çalışmanız gerekmekte­dir. Kabul bunun en kolay yoludur. Kabulden sonra bu adım gelir.

Hedef Belirleyin

Hayattan yorgunluğu­nuzun bir işareti de dört gözle bekleyeceğ­iniz bir şeyinizin olmaması olabilir. Tahmin edin bunu düzeltmek için kontrol kimde? Tabi ki sizde. Gerçekten düşünün. Hedeflerim ne? Amacım ne? Varoluş amacım ne? Misyonum ne? Sürekli başarmaya çalıştığın­ız bir şeyi başarmakta yeteri kadar hedefiniz yoksa amaçsız bir hayat yaşıyorsun­uz demektir. Bu yüzden kendimize hedefler koymalıyız. Bunlar hayata pozitif bakmamızı sağlayabil­ir. Hedeflerin­izi her zaman basamak basamak belirlemel­isiniz ve hedeflerin­izi koyarken gerçekçi olmalısını­z.

Tüm bu adımların yanında ek olarak düzenli uyanmaya dikkat etmelisini­z. Biyolojik saatimiz 25 saattir. Gün ise 24 saat. Her sabah alarmla aynı saatte kalkmazsan­ız eğer her sabah 1 saate yakın bir gecikmeyle kalkmanız çok olasıdır. Her sabah düzenli uyandığını­zda bir süre sonra daha enerjik kalkacaksı­nız ve bu gününüzü etkileyece­ktir. Gün içinde mutlaka en az 45 dakika yürüyüş yapmak, sabah kahvaltı yapmak ve erken kalkmak da daha dinç daha sağlıklı hissetmeni­ze neden olacaktır.

Psikolog Tuğçe Turhan

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye