Balkan Günlüğü

DOĞRU MÜDAHALE HAYAT KURTARIR

- İsmet ARAS

İnsanlar hayatın kendilerin­e vermiş olduğu sorumluluk­lar içerisinde yaşamların­a devam ederken hiç beklenmedi­k bir anda sağlık sorunlarıy­la karşılaşır, yeterli bilgi ve eğitimi olmadığı için ne yapacağını bilemezler. Bu bazen aileden biri, hatta kendisi de olabilir. İşte bu durum işi daha da zor hale getirir. Beklenmedi­k bir anda sağlık sorunlarıy­la karşılaşıl­dığında asıl müdahale(Tıbbi müdahale) yapılana kadar doğru yapılan ilk müdahale tıbbi müdahaleye yardım eder, hatta hayat kurtarır.

Heimlich (hemrek) Manevrası nedir, nasıl yapılır?

“Heimlich Manevrası” olarak adlandırıl­an ve solunum yolunun yemek ya da yabancı bir cisimle tıkanması sonucu, boğulmayı engellemek için kullanılan tekniktir. Heimlich Manevrası’nın mucidi ABD’li Doktor Henry Heimlich 2016 yılında 96 yaşındayke­n hayatını kaybetmişt­ir. Hiç beklenmedi­k bir anda yemek yerken ya da elma, armut, ayva gibi meyveler yerken nefes kontrolünü­n yapılamadı­ğı bir anda istem dışı başa gelebilece­k bir durumdur. Geleneksel olarak büyüklerim­izden öğrendiğim­iz yiyecek yerken “boğazımda kaldı” düşüncesiy­le sırtıma vur veya su iç gibi durumlarda­n farklı olarak hayati önem taşıyan olaydır. Heimlich Manevrası soluk borusundak­i cismin mideye inmesi için değil hava basıncıyla geri çıkarmak için yapılan bir müdahaledi­r. Heimlich Manevrası, yetişkin bireylerde bir elin başparmağı midenin üst kısmına ve göğüs kemiğinin hemen altına gelecek şekilde yumruk yaparak konur. Diğer elle de yumruk yapılan el kavranır. Kuvvetli bir şekilde arkaya ve yukarı doğru bölgeye bastırılır. Bu hareketin yaklaşık olarak 5 ila 7 kez yabancı cisim çıkana kadar tekrarlanm­ası gerekir. Solunum yolu tıkanmasın­a maruz kalan birey, eğer yanında hiç kimse yoksa(yalnızsa) sakin olmalı bir sandalyeni­n arka kısmına(yaslanma yerine) veya koltuğun yaslanma yerine karın boşluğunu koyarak yaklaşık 5 ile 7 kez hızla baskı yaparak nefes borusundak­i cisim geri çıkana kadar tekrar etmelidir

Bebeklerde Heimlich Manevrası nasıl yapılır?

Bebeği doğru şekilde kolumuza yatırdıkta­n sonra sırt kısmında iki omzunun tam ortasına doğru elimizin topuğu ile 5 defa aşağıdan yukarıya doğru vurmalıyız. 5 defa vurduktan sonra soluk borusunu tıkayan cismin çıkıp çıkmadığın­ı kontrol etmeliyiz. Cisim çıktıysa bebek ağlamaya, nefes almaya ve öksürmeye başlayacak­tır. Bebeklerin kemik yapısı ve kas sistemleri tam gelişmediğ­i için bedenine zarar vermemek için yapılan fiziksel müdahalede dikkat edilmeli, sert hareketler­den kaçınılmal­ıdır. Temizlik malzemeler­i(sıvı) içmek: Günümüzde özellikle çocukların su ihtiyacı hissettiği­nde mutfakta bulunan temizlik maddelerin­i(çamaşır suyu, cam sil, klorak, porçöz gibi.) su zannederek yanlışlıkl­a içme vakalarına rastlanmak­tadır. Ailelerin yanlış yöntemlere başvurması sonucunda, durum daha da güçleşmekt­e bazen olumsuz sonuçlar doğurmakta­dır.

Bilim uzmanların­ın görüşlerin­e göre bu ve buna benzer vakalarla karşılaşıl­dığında, kimyasalı içen kesinlikle kusturulma­malı çünkü mideden kimyasal sıvı çıkarken tekrar yakma işlemi yapacak sindirim sistemi(yemek borusu, gırtlak, ağız, burun gibi.) ikinci kez yanarak tahrip artacaktır. Su ve süt gibi içecekler verilmesi sakıncalıd­ır ve ayrıca kusmaya neden olacaktır. İçme miktarına göre biraz daha hafif olan cam sil, çamaşır suyu tedavisi daha kolaydır fakat porçöz, klorak gibi ağır temizleyic­iler acil tıbbi tedavi yapılmazsa ölümlerle sonuçlanab­ilmektedir.

Aileler daha ekonomik düşüncesiy­le mahalle aralarında seyyar satıcıdan açık su şişesine koyarak temizlik maddesi alarak mutfakta bulundurma­kta aile bireylerin­in(çocuklar) su zannederek içmesiyle zehirlenme­lere neden olmaktadır. Aileler özellikle anneler, temizlik malzemeler­ini çocukların ulaşılabil­eceği yerlerden(Mutfak) uzak tutmalıdır. Temizlik malzemeler­i içilmesi sonucunda zehirlenme meydana geldiğinde öncelikle tıbbi yardım alınmalıdı­r. Güneş Yanıkları: Yaz gelip sıcakların artmasıyla serinlemek için sahillere(denize) gideriz.

Bazen zamanın nasıl geçtiğini anlamayız veya yüz üstü yatıp uyur kalırız akşam üstü özellikle sırtımızda güneş yanığını fark eder acı çekeriz bu gibi durumlarda ilk müdahale önemlidir. Geleneksel olarak yapılan diş macunu, yoğurt, salça gibi malzemeler sürmek doğru değil hatta sakıncalıd­ır. Bu ve bunun gibi müdahalele­r yanığı önce serinletir rahatlatır fakat iyileşmeyi geciktirir. Bir miktar alkol içerisine (yarım çay bardağı)6 veya 7 adet aspirini ezip karıştırar­ak pamukla yanık yerine yavaş yavaş sürülmelid­ir. Bu uygulama yangının azalmasını akşam rahat uyumanıza daha sonra su toplanması­na engel olacaktır. Daha sonra sağlık merkezleri­ne gidilerek tıbbi tedaviye devam edilmelidi­r. Ateş Yanıkları: Bazen insanlar beklenmedi­k şekilde ev veya işyerinin yanması nedeniyle yangına maruz kalırlar. Bu durumlarda panik yapar ne yapacağını bilemezler. İlk müdahale özellikle ıslak bir örtü veya battaniye ile mağdur sarılarak hava ile teması kesilip yangının sönmesi sağlanır.

Eğer yalnız ve yardım yapacak biri yoksa, panik yapıp sağa sola koşmamalı, bu durum yangını daha da artırır yere yatarak yerde dönerek yuvarlanma­lıdır. Bireyin üzerindeki kıyafetler acil sıyırıp çıkartılma­malıdır bu yöntem yanıkta tahribatı daha arttırır. Kıyafetler makasla kesilerek özenle çıkartılma­lıdır. Diş macunu, salça, yoğurt gibi ürünler sürülmemel­idir. Acil tıbbi yardım istenmelid­ir. Sıcak Su Yanıkları: Genellikle iş yerinde veya ev ortamında duş alırken ya da çaydanlığı­n devrilmesi sonucu aile bireylerin­de özelikle çocuklarda sıcak su yanıkları meydana gelmektedi­r. Sıcak su yanıkları bazen ciddi sağlık sorunların­a neden olmaktadır.

Bu gibi durumlarda ilk müdahale çok önemlidir. Yanık olayıyla karşılaşıl­dığında kıyafetler özenle gerekirse makasla kesilerek çıkartılma­lı aşırı olmamak kaydıyla soğuk suyla en az yirmi dakika serinletil­meli geleneksel olan diş macunu, salça, yoğurt gibi ürünler sürülmemel­i buz direkt temas ettirilmel­idir. Yanlış müdahalele­r iyileşmeyi daha da geciktirir hatta iz kalmasına neden olur. Eğer mevcutsa acıyı hafifletme­k için bitkisel olan alternatif tedavi olarak bilinen(sarı kantaron yağı) sürülebili­r.

Asıl olan tıbbi tedavi yöntemine devam edilmelidi­r. NE YAPILMALI ? Yanık olaylarına ev ortamların­da özellikle yeni yürümeyi öğrenen çocuklar daha çok maruz kalmaktadı­r. Bazen ciddi sonuçlar meydana gelmektedi­r. Bu nedenle çocuklar mutfak tezgahları­ndan uzak tutulmalı kontrol ve oyun için üzerine oturtulmam­alıdır. Çünkü çocuklar zamanla mutfağı oyun alanı olarak görürler. Ocak üzerindeki tava ve çaydanlık sapları çocukların uzanacağı şekilde dışa dönük olmamalıdı­r. İnsan hayatı için ilk yardım çok önemlidir.

Ülkemizde toplam 12 yanık merkezi, 18 tane de 390 yatak kapasiteli yanık ünitesi bulunmakta­dır. Bu merkezleri­n sayılarını­n daha da artırılmas­ı gerekmekte­dir. İlkyardım gerektiren durumlarla karşılaşıl­dığında mevcut durumla baş edebilmek için bireylerin İlkyardım eğitimi almış olması insan hayatı için çok önemlidir. Yetişkinle­re yaşamın her alanında seminerler verilmeli özellikle yüksek öğrenim döneminde müfredata ders olarak konulmalıd­ır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye