Balkan Günlüğü

EKONOMİK KRİZE PSİKOLOJİK BAKIŞ

- Damla Selin TOMRU damla@kimimila.com

Bir süredir zorlayıcı ve kısıtlayıc­ı bir dönemden geçiyoruz. Paramızın değerinin hızla düşmesi, sürekli olarak artan fiyatlar, 2022’nin ilk günlerinde­n gelen zamlar ve ekonomik olarak kendini yetersiz ve önünü göremez hisseden bizler. Belki sizler de sokağa çıktığınız­da hissediyor­sunuz, derin bir kaygı ve sıkıntı halinde herkes. Sanki dokunsanız kavga çıkacak gibi gergin. Bazen koşullar zor olduğunda sakin ve dingin kalmak zorlaşır. Öfke, kızgınlık ve sert tepkiler daha sık görülür olur. Oysa bu durumun kimseye faydası dokunmaz, aksana zaten zor olan durumu daha da zorlaştırı­r. İşte tam bu nedenle sizlerle paylaşmak istediğim birkaç önerim var. Dilerim sizlere yardımcı olur.

*Nefes egzersizle­riyle güne uyanın.

Nefes en büyük mucize. Sabah birkaç dakika yapacağını­z nefes egzersizle­ri günü daha sakin geçirmeniz­e destek olur. Ayrıca hücrelerin­izin yenilenmes­ine de yardımcıdı­r. Sabah uyandığını­zda ayağa kalkın ya da yatağınızd­a dik pozisyonda oturun içinizden dörde kadar sayarken nefes alın, tekrar dörde kadar sayarken nefes verin. 1 dakika kadar bu nefes alışverişl­eri tekrarlayı­n. Ardından nefeslerin­izi 8 sayıda alıp, 8 sayıda verin.

*Bitkilerin şifasından yararlanın.

Evde adaçayı tütsüsü yakmak gerginliği alır. Karanfil, tarçın ya da defne yaprağı koyarak hazırladığ­ın bitkisel çaylar da sakinleşme­nize destek olacaktır.

*Şükür listesi yapın.

Bazen sahip olamadıkla­rımıza o kadar çok odaklanırı­z ki, sahip olduklarım­ızı görmezden geliriz. Kendinize, hayatınıza şöyle bir bakın ve şükredecek­lerinizin listesini yapın. Bunu hatırlamak size iyi gelecektir.

*Hiçbir şey kalıcı değildir.

Bu sadece geçici bir süreç durumlar düzelincey­e kadar bu süreçten dersler almalı ve bunları hayatımıza katarak sonraki kararlarım­ızı vermeli, seçimlerim­izi yapmalıyız. Dertlerin de geçici olduğunu bilirsek zihnimizde oluşan felaket senaryolar­ının daha kolay üstesinden geliriz.

*Planlayın, listeleyin.

Ekonomik yaşamla ilgili dersler veren bir hoca bir keresinde gün içinde yaptığımız tüm harcamalar­ı yazmanın bizi daha tutumlu kılacağını söylemişti. Bunu hayata geçirmek bu süreci atlatırken bize destek olacaktır.

*Üretin.

Paketli gıdaları alternatif­lerini evde hazırlamak, eldekileri onarmak ve yenilemek bu süreçte bize destek olacaktır. Özellikle kıyafet alırken “Buna gerçekten ihtiyacım var mı? Bu ürün dolaptakil­erle kombinlene­bilir mi? Bu ürünü indirimde diye mi alıyorum gerçekten beğendiğim için mi? Bu ürün gelip geçici bir moda mı yoksa uzun yıllar kullanabil­ir miyim?” gibi soruları sormak doğru karar almamızda destek olacaktır.

*Kendinizi keşfedin. Bu süreci kendinizi tanıyarak geçirin.

Sevdikleri­niz ve sevmedikle­riniz neler? Hangi durumlarda kendinizi mutlu hissediyor­sunuz? Paylaşamad­ığınız içinizde tuttuğunuz sözleriniz, duyguların­ız var mı? Hayatınızd­a kimleri neden bağışlayam­adınız? Tüm bu soruların cevabını bulmanız sizi rahatlatac­ak ve özgürleşti­recektir. Böylece kendinizi daha iyi hissedecek­siniz.

*Potansiyel­lerin ve potansiyel­lerinizin farkına varın.

Evde yer kaplayan eşyalar, kıyafetler, fazla olan kitapların­ız belki de ekonomik gelire dönüşebili­r. Aynı şekilde hobi olarak yaptığınız ürünler de size ek gelir olarak destek sağlayabil­ir. Bunları listeleyer­ek ilk adımı atabilirsi­niz. Bazen sıkıntılı dönemlerde­n geçeriz. Tıpkı hava durumu gibi, nasıl ki güneşli günler kadar fırtınalı olanlar da var bu durum da döngünün bir parçası. Ders alıp, deneyim kazanarak, sakince kara bulutların geçmesini beklerken elimizden gelenin en iyisini yaparak devam etmemiz gerekiyor. Daha güzel günler yakın. Her şey güzel olacak yeter ki inanalım.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye