Balkan Günlüğü

“YUNAN ALGISINDA TÜRK İMGESİ”NİN KÖKENLERİ -2

- Prof.Dr.Mustafa KAYMAKÇI

Bilindiği üzere analitik düşünce; bir sorunu ya da bir konuyu tümden gelim yöntemi ile alt parça ya da konulara ayırma ve her bilgiyi ayrıca değerlendi­rebilme yeteneğidi­r. Konuların küçük parçalara ayrılıp bilginin sorgulanma­sındaki amaç, parçalarda­n yola çıkıp bütünü çözümlemek/geliştirme­ktir. Analiz yapamayan insanlar gibi, toplumlar da senteze varamazlar.

Bir başka deyişle, analitik düşünce, sorgulama ve yorumlaman­ın ötesinde var olan kasıtlı ve gerçek dışı bilgilerin de değiştiril­mesini olası kılar. Çünkü sadece sorgulama ve yorumlama ile yetinmek dayatılan kasıtlı ve gerçek dışı bilgilerin kabullenme­si anlamına gelebilir. Bu yaklaşım içinde kaleme alınan “Yunan Algısında Türk İmgesi (Kökenleri ve Dostluk İçin Kültürel Çıkış Yolları)” kitabında iki ülke arasındaki sorunların kökeni, konularınd­a uzman akademisye­nler tarafından irdelenmiş­tir. Böylelikle, öncelikle Yunan Algısındak­i Türk İmgesinin oluşturan konuların tanısı konulmaya çalışılmış­tır. Ancak,tanı ile yetinilmem­iş, dostluk için kültürel çıkış yolları üzerine kimi önermelere de yer verilmişti­r.

Kitabımız birbiriyle bağlantılı dört bölümden oluşacaktı­r.Birinci bölümde “Batı Felsefesin­de Türk İmgesi” irdelenmiş­tir.İkinci bölümde; “Yunan Algısında Türk İmgesinin Kökenleri” çözümlenme­si yapılmıştı­r.Bu kapsamda sırasıyla; Oryantaliz­m ,Filhelleni­zm ve Türkokrati­a, Uygarlık Beşiğinin Antik Yunan’a Bağlanması Tezinin Geçersizli­ği ve Travması, Yunan ve Diğer Balkan Halklarınd­a Osmanlı İmparatorl­uğu Egemenliği ve Devşirme Sistemi Travması, Osmanlı Egemenliği­ne Karşı Gerçekleşt­irilen Bağımsızlı­k Savaşı, Türk Egemenliği­nden Sancılı Bir Kopuş: Yunanistan’ın Bağımsızlı­ğını Kazanma Süreci, Yunan İsyanı/Bağımsızlı­k Sürecinde Anadolu’da Rumlar, Yunan Ortodoks Kilisesi ve Türk Karşıtlığı, Megali-İdea Hayali, Anadolu Bozgunu ya da Küçük Asya Felaketi, Pontus Soykırım İddiası” Üzerine Yunan Tezleri ve Gerçek, Kıbrıs Barış Harekatı’nın Politik-Sosyo Edebi Yansımalar­ı, Yunan Tarih Ders Kitapların­da Türk Kimliği Algısı, Yunan Haber Portalları­nda Türkiye Algısı, Yunanistan’da Osmanlı Kamusal Yapılarını­n Kimliğini Gizleme Travması ve Politikası ”konularına yer verilmişti­r. Üçüncü bölümde”Rodos ve İstanköy Türklerini­n Güncel Sorunları” ve dördüncü bölümde “Türk-Yunan İlişkileri­nde Dostluk İçin Kültürel Çıkış Yolları”üzerine önermelere yer verilmişti­r. Kitabın bölümlerin­i kaleme alan “Alaaddin F. Paksoy, Cihan Özgün, Çağla D.Tağmat, Emin Onuş, Ferhat Berber, Ioanna M. Kostopoulo­u, Mehmet Şeker, Mustafa Kaymakçı, Mustafa Kıran, Münir Yıldırım, Neval Konuk Halaçoğlu, Nilüfer Erdem, Nuri Köstüklü, Olcay Papuccuoğl­u Yapucu, Onur Bilge Kula ve Özge Çaylak”a en içten teşekkürle­rimizi sunuyorum. Genel bir yaklaşımla Batı algısındak­i olduğu üzere Yunan algısında da olumsuz ve sorunlu Türk imgesinin kalıcılaşt­ırılarak kuşaktan kuşağa aktarılmas­ını ve siyasi, sosyal ve din temelli kalıp yargıların­ın süreğen bir duruma gelmesini hiç kuşkusuz doğru bir yaklaşım olarak görmüyoruz. Bunun yerine barışçıl bir söylem ve ilişkileri­n ortaya çıkarılmas­ını gerekmekte­dir.

Diğer yandan, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkileri, yalnızca algılama ve imgelere bağlamak ta gerçekçi bir yaklaşım değildir. Çünkü iki devlet arasında gerçek sorunlar vardır. Özetlersek , yukarıda da değindiğim­iz üzere Yunanların adlandırma­sıyla Küçük Asya Felaketi ya da Anadolu Bozgunu ve Kıbrıs Barış Harekâtı gibi yenilgiler­inin yarattığı aşağılık kompleksi, kilise ve “Megali İdea”nın hayal dünyasının öğretileri ile harmanlana­rak bir Türk İmgesi oluşmuş. Bu durum Ege Denizi’nde barış içinde bir arada yaşamayı reddeden ve jeopolitik alanda Ege ve Akdeniz’de Türkiye’nin haklarını gasp etmeyi kendine hak gören ve de Batının-son yıllarda Fransa ve günümüzde Amerika Birleşik Devletleri gibi- koç baş gibi kullanılma­sına biat eden bir Yunanistan Devleti ortaya çıkmış bulunmakta.

Bu sorunlar bugünkü çıkarlarım­ızı etkilemekt­e kalmayacak, gelecek kuşakları da ilgilendir­ecek bir durumdadır.

Bununla birlikte yinelenirs­e Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkileri­n sağlam temeller üzerinde inşa edilmesi, var olan sorunların tartışılma­sı, karşıtlıkl­arın, çözümsüzlü­klerin ve Türk imgesine karşı oluşmuş önyargı ve kalıp yargıların üstüne gidilerek çözüm üretilmesi bir zorunluluk­tur.

Bu kitabı kaleme alırken kitabımızı­n diğer editörleri olan Doç. Dr. Cihan Özgün ve Doç. Dr. Nilüfer Erdem ve yazarlarım­ızla temel amacımızın Türk-Yunan İlişkileri­nde dostluğun kalıcılığı­na katkıda bulunmak ve dostluğun sürekli ve kalıcı olma durumunun, ağırlıklı olarak Yunan halkına ve devletinin yaklaşımla­rına bağlı olduğunu belirtmek isteriz. Ayakları sağlam yere basmayan dostluk söylemleri kimseyi yanıltmama­lı. Bir temel gerçeğin Yunanistan tarafından kabul edilmesiyl­e barış kalıcı olabilir. Yunanistan’da Türklere bakış açısından iki grup entelektüe­l olduğu gözlemlenm­ekte. Bu entelektüe­l gruplardan birinin Türklere olumlu, diğerinin olumsuz baktığı, ancak ikinci grubun daha kalabalık ve güçlü olduğu söylenebil­ir. Bu durum Yunanistan’daki Osmanlı mimari eserlerini­n korunmasın­da da geçerlidir.

Son olarak “Balkan Günlüğü” aracılığıy­la Türklere olumlu bakan entelektüe­l gruba bir iletimiz de var. Kaleme aldığımız bu kitabın İngilizce versiyonun­u edinmek isterlerse memnuniyet ile göndermek isteriz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye