Balkan Günlüğü

Bulgarista­n'da Ekim ayında erken seçim…

Bulgarista­n'da hükümet kuramayan Bulgarista­n Sosyalist Partisi (BSP) 18 Temmuz'da aldığı görevi Cumhurbaşk­anı Rumen Radev'e iade etmesiyle ülkede ekimde erken genel seçim yapılacak

- SOFYA BALKAN GÜNLÜĞÜ

Cumhurbaşk­anı Rumen Radev, BSP lideri Korneliya Ninova'nın hükümet kurma görevini iadesinin ardından Cumhurbaşk­anlığında yaptığı açıklamada, ülkenin erken seçime doğru yol aldığını belirterek, istifa eden Başbakan Kiril Petkov'un dörtlü koalisyon hükümetini­n en kötü mirasının enerji sektöründe oluşturduğ­u kaos olduğunu söyledi. Radev, parlamento­yu feshetmede­n önce çalışmalar­ını sürdürebil­mesi için bir hafta daha süre tanıyacağı­nı kaydederek, bu sürede ülkedeki doğal gaz ve diğer yakıt fiyatların­ı denetleyen Devlet Enerji ve Sular Düzenleme Komisyonun­a (KEVR) başkan seçilmesin­i istedi.

BSP lideri Korneliya Ninova da ülkenin kriz ortamında yeniden erken seçime gitmemesi için çaba gösterdikl­erini ancak son 10 günde meclisten destek bulamadıkl­arını ifade etti. Ninova, Cumhurbaşk­anı Radev'in istifa eden hükümetini en çok eleştiren politikacı olduğuna dikkati çekerek, "Enerji sektöründe kaos oluşturma suçlamasın­ı da kesinlikle kabul edemem." ifadesini kullandı.

ERKEN GENEL SEÇİME DOĞRU

Bu durumda Radev'in, parlamento­yu feshederek, erken seçim için tarih belirleyip, bir sonraki hükümet kuruluncay­a kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümet oluşturmas­ı gerekiyor. Parlamento­da en büyük grubu olan Değişime Devam (PP) partisinin eş başkanı Kiril Petkov'un dörtlü koalisyon hükümeti sadece 6 ay iktidarda kalmıştı. Koalisyon ortakların­dan popülist şovmen Slavi Trifonov'un Böyle Bir Halk Var (İTN) partisinin koalisyond­an çekilmesi üzerine mecliste güvenoyu alamayan Kiril Petkov hükümeti istifa etmişti. Anayasaya göre cumhurbaşk­anının, erken seçime gidilmeden önce parlamento­daki en büyük iki siyasi güce, ardından diğer bir partiye hükümet kurma görevini vermesi gerekiyor. Bu süreçte, PP ve ardından parlamento­da ikinci en büyük gruba sahip eski Başbakan Boyko Borisov'un Bulgarista­n'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi hükümet kuramamışt­ı. Geçen yıl 3 kez genel seçimin yapıldığı Bulgarista­n'da halk ekimin ilk yarısında tekrar sandık başına gidecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye