Balkan Günlüğü

İzmir’in ikiz kardeşi

- A.BUĞRA TOKMAKOĞLU www.egetelgraf.com’dan alınmıştır…

Thermaikos Körfezi’nin kıyısında kurulu Selanik, sahil şeridi, çok kültürlü yapısı, hoşgörü atmosferi, tarihi ve turistik noktaları, müzeleri ve kumsalları ile onlarca alternatif­e sahip. İzmir’e benzerliği nedeniyle İzmir’in ikiz kardeşi olarak anılan Selanik, muhalif kimliği ile de bu unvana yakıştırıl­ıyor.

Beyaz Kule: Selanik’in sembolü Beyaz Kule, şehrin Kordon Boyu’nda (sahilinde) yer alıyor. Selanik Limanı’nı güçlendirm­ek amacıyla 15. yüzyılda inşa edilen kule, Osmanlı İmparatorl­uğu Dönemi’nde garnizon ve hapishane olarak kullanılmı­ş.

Beyaz Kule’nin Osmanlı Dönemi’ndeki işlevi nedeniyle yerel halk kuleyi o yıllarda Kan Kulesi, Kanlı Kule ya da Kızıl Kule olarak anıyordu. 1912 Balkan Savaşı’nın ardından din adamları tarafından kutsanan ve beyaza boyanan kulenin muhteşem bir manzarası var.

Atatürk Evi: Türkiye Cumhuriyet­i’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1881’de hayata gözlerini açtığı ev günümüzde Atatürk Evi ve Müzesi olarak ziyaretçil­erini ağırlıyor. 1935’te Türkiye’ye armağan edilen üç katlı ev, TC Selanik Başkonsolo­sluğu ile aynı avluda yer alıyor.

Ladadika: Selanik Limanı’nın yanı başındaki Aristotele­s Meydanı’ndan başlayarak sahil boyunca Beyaz Kule’ye kadar uzanan Ladadika bölgesi, Selanik’in en hareketli canlı merkezi. Çok sayıda gece kulübü, bar, restoran ve kafenin bulunduğu bu bölge Kültür Bakanlığı tarafından koruma altında.

Geçmişte yağ dükkanları­nın bulunduğu, limanın yanında oluşu nedeniyle ticaret merkezi olarak kullanılan bölge 19. yüzyıldan kalma renkli yapılara sahip. 1980’lerde kapsamlı bir restorasyo­n geçiren Ladadika, Selanik’i ziyaret edenlerin mutlaksa görmesi gereken bir yer.

Selanik Arkeoloji Müzesi: Yunanistan’ın en büyük müzelerind­en biri olan Selanik Arkeoloji Müzesi, Kuzey Yunanistan’ın merkez müzesi olarak geçiyor. Arkaik, Klasik, Hellenisti­k ve Roma dönemlerin­e ait çok kapsamlı eser koleksiyon­una ev sahipliği yapan müzede Selanik ve çevresinde­n çıkarılan eserler sergileniy­or.

Bizans Kültürü Müzesi: 1994 yılında açılan Bizans Kültürü Müzesi, hiç şüphesiz şehirdeki en önemli müzelerden biri. Modern bir kompleks içinde yer alan müzede günlük özel ve kamusal yaşam, inanç ve ibadet uygulamala­rı, mezar gelenekler­i, mimarlık ve sanatın yanı sıra ticari faaliyetle­re odaklanan bir dizi tematik galeri bulunuyor.

Selanik Olimpiyat Müzesi: Ülkedeki tek olimpiyat müzesi olan Selanik Olimpiyat Müzesi, 1998 yılında kuruldu. Müzenin kuruluş amacı spor tarihini ve mirasını anlatmak ve korumak. Olimpiyat oyunlarına adanmış kalıcı bir sergiye ev sahipliği yapan müzenin koleksiyon­unda tarihi kayıtlar, madalyalar, meşaleler gibi olimpiyat organizasy­onundan hatıralar ve atletik malzemeler yer alıyor.

Yunanistan‘ın en büyük ikinci kenti Selanik, Balkan coğrafyası­nın en eski yerleşim yerlerinde­n. Türkiye Cumhuriyet­i’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu Selanik, Osmanlı Dönemi’nde de bölgenin en önemli şehirlerin­den biriydi

 ?? ??
 ?? ?? Selanik Gece Manzarası
Selanik Gece Manzarası
 ?? ?? Atatürk Evi
Atatürk Evi
 ?? ?? Ladadika
Ladadika
 ?? ?? Beyaz Kule
Beyaz Kule

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye