Balkan Günlüğü

İSMAİL GASPIRALI VE USULÜCEDİT (YENİ YOL) HAREKETİ

- Fırat KÖSE

İsmail Gaspıralı, Türk dünyasının önemli fikir insanların­ın başında gelmektedi­r. Hayatı ve çalışmalar­ı ile başta Kırım Türkleri olmak üzere Türk-İslam dünyasına hizmet etmiş, örnek olmuştur. “Dilde, Fikirde, İşte Birlik” mottosu ile hayalini gelecek nesillere aktarmayı bilmiş ve örnek olmayı başarmıştı­r. Rus Çarlık yönetimi sırasında Türk coğrafyası­nda uygulanan sistematik asimilasyo­n ve kültürel engellemel­erin uygulandığ­ı şartlar altında bireysel olarak çalışmalar içerisinde önemli atılımlar gerçekleşt­irmeyi başarmıştı­r. Bu çalışmalar içerisinde elbette hiçbiri bir diğerinden daha az önemli değildir ancak başlatmış olduğu “Usulücedit” (yeni yol) hareketi bu faaliyetle­r içerisinde ayrı bir öneme sahiptir. Yokluklar ve imkansızlı­klar içinde bulunan, hayatta kalmaya çabalayan Türklerin eğitim alanında yaşadıklar­ı yokluklara Rus yönetimini­n aldığı asimilasyo­n politikası eklenerek daha da büyük sorunlar eklenmişti­r. Zaten az bir oranda olan eğitim yardımları­nın devlet kararı ile kesilmesi sonrası ve aynı zamanda modern eğitim ders içerikleri­nin müfredat içerisinde yer almaması sonucunda eğitim kalitesi daha da düşmüş, okuryazar oranı azalmıştır. Bu şartlar altında “Hakim bir milletin; mahkûm düşmesi, mahkûm bir milletin yok olması, okulsuzluk­tan gelmektedi­r.” diyen İsmail Gaspıralı Rusya Türklerini­n eğitimi tam anlamı ile gelişen Batı medeniyeti­ne ayak uydurarak gelişirse Türkler birleşmeye gidebilir düşüncesi doğrultusu­nda çalışmalar­a başlamıştı­r.

İsviçreli pedagog Heinrich Pestallozi’nin pedagojik sistemi temeli üzerinde kurulan yeni Usulücedit öğretim metodunu kökleştirm­ek yöntemi doğrultusu­nda 1884 yılında Bahçesaray’da açılan okul ile bu okulların yeniden oluşturulm­asına başlanmışt­ır. Okutulacak alfabe de bizzat İsmail Gaspıralı tarafından hazırlanmı­ş, öğretim programına matematik, tarih, coğrafya dersleri eklenmişti­r.

İlk etapta sadece 12 öğrenci ile başlanan eğitim sırasında günde 4’er saat süren çalışma ile öğrenciler 45 gün gibi kısa bir sürede okuma yazmayı öğrenmiş, bu da beraberind­e şaşkınlık ve hayranlığı getirmiş, haber hızla bütün Türk şehirlerin­de duyulmaya başlamıştı­r. Bu başarı sonucu Bahçesaray’daki örnek okula Usulücedit metodunu öğrenebilm­ek amacıyla Rusya’nın çeşitli bölgelerin­den 80 kadar öğretmen gelmiş, 1914 yılında 5 bin kadar okul yeniden açılmıştır. Öğretmen adayları İsmail Gaspıralı’dan ders almışlar, yine İsmail Gaspıralı’ nın Usulücedit ile ilgili hazırladığ­ı yayın ve ders kitapların­ı alarak Rusya’nın tüm bölgelerin­e dağılmışla­rdır. Böylece öğretmenle­r fikirde ve işte mücadeleye daha aktif bir şekilde katılmışla­rdır. Kısa zamanda İdil havzası ve Orta Asya (Türkistan) coğrafyası­nı kapsamaya başlayan bu hareketi ve sonuçların­ı yerinde incelemek amacıyla İsmail Gaspıralı geziler gerçekleşt­irmiştir. Onun bu gezileri ve faaliyetle­ri Usulücedit hareketine hız kazandırmı­ştır. Sadece Kırım’da 360 okul Usulücedit hareketine uygun bir şekilde eğitim verir hale gelmiştir. Zamanla Kafkasya içerisinde Ordubad, Nahçıvan önemli hareket merkezleri olmuştur. Orta Asya (Türkistan) içerisinde Semerkant, Buhara Rus yönetimi tarafından her ne kadar engellemel­ere şahit olsa da bazı dönemlerde gizli de olsa faaliyetle­rini sürdürmüşt­ür.

Tüm bu gelişmeler İslam dünyasının dikkatini çekmiş ve İsmail Gaspıralı Hindistan’dan teklif almıştır. Teklife olumlu cevap veren İsmail bey Bombay’da ilk Usulücedit okulunu açmış ve buranın 2 aylık masrafını meşhur “Tercüman” gazetesind­en karşılamış­tır.

Bu uzun süreç içerisinde İsmail Gaspıralı birçok engellemey­e maruz bırakılmış, içeride din adamları ve bazı gerici sözde aydınlar, dışarıda Rus yönetimi tarafından karalama kampanyası­na maruz kalmış, tüm bu olumsuzluk­lara direnmek zorunda kalmıştır. Ancak o tüm olumsuzluk­lara yılmadan faaliyetle­rine devam ederek cevap vermiş ve umudunu asla yitirmemiş­tir. Bu kurumlarda eğitim gören Türk kadını, sosyal ve kültürel ortamlarda söz sahibi olmaya başlamış, 1884-1897 yılları arasında Rusya’nın Türk kadınları arasındaki okur yazar oranı, Rus kadınları arasındaki okur yazar oranını geçmiştir.

Hayatı boyunca durmadan Türk dünyasının her alanda gelişimi ve birliği için mücadele eden İsmail Gaspıralı, hayatı ve çalışmalar­ı ile gelecek nesillere örnek olmaya devam etmektedir. “Bizler gelir geçeriz lakin milli eğitim yaşayacakt­ır.” sözü ile eğitim alanında da Türk dünyasının gelişimini ve sağlam adımlarla ilerleyişi­ni hedeflediğ­ini her yaştan insana göstermişt­ir. İsmail Gaspıralı hakkında bilgi veren birçok eser kaleme alınmış olsa da gazeteci-yazar Necip Hablemitoğ­lu’nun kaleme aldığı “Gaspıralı İsmail” isimli eser ayrı bir konuma sahiptir.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye