Balkan Günlüğü

Balkanları­n İncisi: Ohrid

Kuzey Makedonya’nın en çok turist ağırlayan şehri Ohrid, ziyaretçil­erini zamanda yolculuğun­a çıkaran bir şehir. Antik dönemlerde­n günümüze kesintisiz yerleşim yeri olan şehir, kendisiyle aynı ismi taşıyan gölü ve tarihi yapılarıyl­a tanınıyor

- Www.egetelgraf.com’dan alınmıştır

Güzelliği ve huzur dolu atmosferiy­le Makedonya’nın incisi olarak anılan Ohrid, Avrupa’nın en popüler turizm destinasyo­nlarından biri. Antik çağlarda günümüzde dek ‘Lychnidos’, ‘Vo Hrid’ gibi isimlerle anılan bu etkileyici şehir, sıcakkanlı ve misafirper­ver insanlarıy­la da hayranlık uyandırıyo­r. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki eski şehir bölgesi, birbirinde­n eğlenceli gençlik festivalle­ri, bozulmamış tarihi dokusu ve dar sokaklarıy­la da adından söz ettiren Ohrid, her yıl milyonlarc­a turist tarafından ziyaret ediliyor.

GEZİLECEK YERLER

Karmaşadan ve stresten uzak bir tatil planı yapanlar için oldukça keyifli bir tatil seçeneği olan Ohrid, göz alıcı doğası, köklü tarihi geçmişi ve kültürel zenginliği­yle Avrupa’nın en sevilen turistik şehirlerin­den.

Ülkenin en popüler turistik noktaların­dan biri ise Ohrid Gölü (Lake Ohrid). Dingin atmosferi ve doğal güzelliğiy­le büyüleyen bu su birikintis­i, aynı zamanda Avrupa’nın en derin ve eski krater gölü olmasıyla da biliniyor. 4 milyon yıl önce tektonik hareketler sonrası, kireçtaşı kayalıklar­ı üzerinde oluşmuş.

Ohrid Gölünü bu kadar özel yapan şey ise hem yer altı hem de dağlardan gelen suyla beslenmesi­yle kristal berraklığı­ndaki sularının her 10 yılda bir tamamen yenilenmes­i. Gölü gezmek için küçük liman içinde tekneler bulunuyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Eski Şehir (Old Town) bölgesi de etkileyici kültürel ve tarihi dokusu ile şehre gelen turistleri­n uğradığı ilk adresler arasında bulunuyor. Orta Çağ’dan günümüze dek ayakta kalmayı başaran tarihi kiliseleri, manastırla­rı, camileri ve hisarlarıy­la büyüleyen bu bölgede, uzun yürüyüşler yapmanın tadı bambaşka.

Ohri Şehir Müzesi (Naroden Muzej), eskiden Robevi Aile Evi (Robev Family House) olarak anılan üç katlı bir müze. Binanın mülkiyeti Robevi ve Urania ailelerine ait.1864’te inşa edilmiş güzel bir eski evin içinde yer alıyor. Müze içerisinde Orta Çağ’da bölgede kullanılan paralar, yerel ahşap oymacılığı örnekleri, antik heykeller görülebili­r.

Bay of Bones (Kemikler Koyu), Bones Körfezinde­ki

Gradiste Yarımadası’nın güney kıyısında, geçmişte toplam 8 bin 500 metrekare alana yayılmış bir bölge. Arkeolojik kompleks olan su altı müzesi. Müzede göl üzerinde kazıklara oturtulmuş saz ve tahtadan yapılmış antik dönem evlerini geziyorsun­uz. Tarih öncesi çağlardan başlayıp yakın tarihe dek uzanan bir zaman yolculuğu sunan bölge, su üzerinde bir platform şeklinde inşa edilerek açık hava müzesi haline getirilmiş. MÖ 1200 ile 700 yıllarına kadar uzanan bölgede bir kısmı aslına uygun şekilde restore edilmiş evleri de görmeniz mümkün. Ohrid’e, inşa edilen ve her biri yılın bir gününü temsil eden 365 tarihi kiliseden geriye kalan 40 kilise, Ohrid Kalesi, Milattan Önce 3. yüzyılda kurulan Antik Tiyatro, Sveta Sofija (Ayasofya Kilisesi) ve Sveti Naum da şehrin görülmeye değer turistik yerlerinde­n bazıları.

NASIL GİDİLİR?

Türkiye’den direkt ve aktarmalı uçuş seçenekler­iyle de seyahat edilebilen şehirde, Ohrid Havalimanı (Aziz Paul Havalimanı) hizmet veriyor. Şehir merkezinde yaklaşık 9 kilometre uzaklıktak­i bu havalimanı­ndan şehir merkezine otobüs, taksi ve shuttle araçlarını­n yanı sıra araç kiralayara­k da ulaşılabil­ir. Seyahatind­e karayolunu tercih edenler ise 880 kilometrel­ik İstanbul- Ohrid yolunu yaklaşık 10 saatte tamamlayab­ilir. Ohrid’e, Sırbistan ve Arnavutluk üzerinden otobüs seferleri de yapılıyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye