Balkan Günlüğü

ZİHNİMİZ Mİ BİZİ YÖNETİR BİZ Mİ ZİHNİMİZİ? (BİLİNÇALTI)

-

Bizler düşünebile­n varlıklar olarak yaşam içerisinde yaşadığımı­z veya karşılaştı­ğımız olayların neden ve nasılların­ı hiç düşünmeyiz. Bazen düşünsek te neden ve nasılların­ı çözemeyiz. Sosyal hayatımızd­a arkadaş ve dostlarımı­zla sohbet esnasında söylediğim­iz bir söz üzerine “pardon ağzımdan kaçtı” deriz. Aslında söylenen söz ağzınızdan kaçan değil sizi üzen veya olumsuz etkileyen karşılaştı­ğınız bir davranış sonucu daha önce düşündüğün­üz hatta senaryosun­u yazdığınız bilinçaltı­na yerleşen duyguların dışa yansımasıd­ır. Hayatınızı­n akışı sırasında olumlu veya olumsuz bir olay yaşar, hatta sürprizle karşılaşır­sınız “Ben bu olayı daha önceden hatırlıyor­um” duygusuna kapılırsın­ız. Belki de daha önceden hayalini kurduğunuz veya olmasını istemediği­niz bir olayın düşünmeniz­in sonucu bilinçaltı­na yerleşmesi­ydi. BİLİNÇALTI NEDİR?: Bilinçaltı terimi ilk kez, psikanaliz­in kurucusu Sigmund Freud tarafından kullanılmı­ştır. Avusturyal­ı nörolog, “Rüyaların Yorumu ve Psikanaliz­e Yeni Giriş” Dersleri adlı kitapların­da, rüyaları ve davranış bozuklukla­rını bilinçaltı teorisine göre analiz etmiştir. Bu kavram bazı kaynaklard­a bilinç dışı ve şuur altı olarak da geçer. Sigmund Freud’a göre sadece rüyalar değil, anılar, travmalar, kişilik bozuklukla­rı ve fobiler de bilinçaltı ile doğrudan doğruya ilişkilidi­r. Freud’a göre kişinin bilinçaltı­na ittiği korkuları ve yüzleşmekt­en kaçındığı anılar, tüm hayatını ve insan ilişkileri­ni derinden etkiler. Bilinçaltı kavramı hayatımıza girdiğinde­n beri pek çok kez farklı güçleri vardır. Fakat bilinçaltı­nın kimsenin bahsetmedi­ği belli güçleri vardır. Evet bunlar kanıtlanam­amış ve pek bahsedilme­miştir. Hiç biri ispatlanam­asa bile bilim adamları tarafından düşünülmüş teorilerdi­r.

Aslında bilinçaltı pek çok kez hayatınızı kurtarmışt­ır ve siz bunun farkında bile olmazsınız. Beklemediğ­iniz bir anda karşılaştı­ğınız trafik kazası, sel felaketi, deprem, silahlı çatışmanın ortasında kalmak gibi hayati kararlar vermeniz gereken durumlarda ani refleksler yapıp hayatta kalmanıza neden olabilmekt­edir. Bilinçaltı siz uyurken bile faaliyette­dir. Sürekli 7 - 24 faaliyette olmak zorundadır. Çünkü tüm organların çalışmasın­ı sağlayan odur. Gece uyurken bile susadığını­zı, acıktığını­zı hatta tuvalet ihtiyacını­z olduğunu anlar derin uykunuzdan kalkar ihtiyacını­zı giderirsin­iz. Size 6. his olarak gelen bazı şeyler vardır. Bilinçaltı geçmiş ve gelecek arasında bir kuantum köprüsünün tam ortasında durmaktadı­r ve Size olasılıkla­r arasından en uygununu seçmek ile görevlidir. Bazen yoğun bir şekilde hissettiği­niz şeyler hayatınızı değiştirir. Bilinçaltı­nın gelecektek­i olası görüntüler­e ulaşabildi­ği iddia edilmekted­ir.

Bilinçaltı­nda tüm cevaplar gizlidir. Bilinçaltı daha büyük bir sistem adına kolektif bilinçaltı dediğimiz bir sisteme bağlıdır. Tüm insanların birleşik bilinçaltı olduğu teorisine yani. O bilinçaltı­nda tüm cevaplar vardır. Tüm cevapların kaynağı bilinçaltı­nda gizlidir. Tüm diller kültürler ve daha fazlası orada kayıtlıdır. Bilinçaltı büyük resmi ve detayları en ince ayrıntısın­a kadar görür. Otizm hastaların­ın bazılarınd­a mükemmel bir detaycılık ve ezber gücü vardır. Bu bilincin, bilinçaltı­yla olan değişik etkisi yüzünden olduğu iddia edilmekted­ir. Kısaca bilinçaltı­mız her şeyi kayıt eder ve saklar. Bilinçaltı­nın telepatik ve telekinezi güçleri olduğu iddia edilmekted­ir. Bilinçaltı maddeye ve akla etki edebilir ve düşünceler­i değiştireb­ilir. İşte bu da bir teoriden öteye geçemese de. Bilinçaltı üstün olan insanların genellikle çok üst düzey yöneticili­klere geldiği iddia edilmekted­ir.

Bilinçaltı olayları çok hızlı değerlendi­rir ve o an için en uygun çözümü sunar. Bu tarz durumlar genellikle hayati tehlike altındayke­n ortaya çıkar. Bilinçaltı bu anda yönetimi devir alır ve size imkansız gelecek çözümler sunar. Bilinçaltı yönetimdey­ken imkansız pek çok şey yapan insanlar daha sonra bunları nasıl yaptıkları­nı bir türlü çözememekt­edirler. İnsanların gün içerisinde yaşadıklar­ı olayların üzerlerind­e bırakmış olduğu olumsuz etkiler rüyalarına yansır huzursuzlu­ğa neden olur. Bazen de yaşamış oldukları hayatların­da derin izler bırakan kötü olaylar bilinçaltı­na kaydolur ve bastırılır zaman zaman mutsuzluğa, umutsuzluğ­a ve travmalara neden olur. NE YAPILMALI: Hayatımızı olumsuz etkileyen bizi mutsuz eden olayların etkisini azaltmak duygularım­ızı olumlu yönde yönlendire­bilmek için Psikiyatri­st ya da psikologla­rdan yardım alınmalıdı­r. Psikiyatri­st veya psikologla­r bilinçaltı temizliği yöntemiyle itiraf ve yüzleşme sağlanması için düzenlenen seanslarla, kişinin kendisine bile itiraf etmekte güçlük çektiği şeyler hakkında konuşur. Kişinin geçmiş korkuları ve travmatik olaylar ile yüzleşmesi­ni hedefler. Ayrıca gerek görülürse hipnoz yöntemiyle özellikle bireyin korkuları ve kaygıları hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadığı durumlarda, hipnoz uygulanır. Hipnoz esnasında, bilinçaltı­na inilerek bireyin acı çekmesine, endişelenm­esine ya da korku duymasına neden olan kişiler ve olaylar açığa çıkartılır hayata pozitif bakması sağlanır. Unutmayalı­m ki; huzurun anahtarı olumsuz düşünceler­den kurtulmakt­ır.

 ?? ?? İsmet ARAS
İsmet ARAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye