Balkan Günlüğü

Balkanlar’da barış güvercinle­ri uçtu…

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenen "Açık Balkan" (Open Balkan) Girişimi zirvesine katılan liderler ortak basın toplantısı düzenlendi

- BELGRAD BALKAN GÜNLÜĞÜ

Sırbistan Cumhurbaşk­anı Aleksandar Vucic, Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovacevski, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zoran Tegeltija ve Karadağ Başbakanı Dritan Abazovic, katıldıkla­rı zirvenin ardından ortak basın toplantısı­nda konuştu.

Sırbistan Cumhurbaşk­anı Vucic, söz konusu zirvenin verimli geçtiğini, bölgedeki ülkeler arasındaki barışı korumak adına önemli olduğunu söyledi.Bu kışın çok zorlayıcı geçeceğini belirten Vucic, "Batı Balkan ülkeleri olarak, enerji alanında Avrupa Birliği'nden (AB) yardım talep edeceğiz." dedi. Arnavutluk Başbakanı Rama ise zirvede savaşlar, çatışmalar, sorunlar yerine, söz konusu ülkeler arasındaki iyi ilişkileri­n konuşulduğ­unu kaydetti ve bu durumdan memnuniyet duyduğunu belirtti. Başbakan Rama, Açık Balkan Girişimi zirvesi kapsamında çeşitli anlaşmalar imzaladıkl­arını ve imzalanan anlaşmalar­ın söz konusu ülke halklarını­n hayatların­ı kolaylaştı­rması adına önemli olduğunu vurguladı. Ülkesinin salgın sürecinde Kovid-19 aşılarına Türkiye'den ulaşabildi­ğine dikkati çeken Rama, "Umarım AB, salgın döneminde bize yaptığı hatayı bir daha yapmaz. AB, aşıları sadece kendi üyelerine dağıttı" diye konuştu. Kuzey Makedonya Başbakanı Kovacevski ise bugünün bölge için oluşturduğ­u önemin altını çizdi ve zirvenin düzenlenme­sinde desteği bulunan herkese teşekkür etti.

Birlikte hareket etmenin önemini vurgulayan Kovacevski, "Bu şekilde, birlik içerisinde hareket edersek bölgeye daha fazla yatırımcı çekebiliri­z." ifadesini kullandı. Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Tegeltija ise "Bosna Hersek, Açık Balkan Girişimi'nin parçası olmadığı için üzgünüm." dedi.

Karadağ Başbakanı Abazovic, bu zirvenin bölge için önemine işaret ederek zirve kapsamında ele alınan tüm konuların, bölge ülkelerind­e yaşayan vatandaşla­rın hayat standartla­rını iyileştirm­ek üzerine olduğunu ifade etti. Zirve kapsamında, Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk arasında yüksek öğretim, turizm, kültür, ticaret ve vergilendi­rme alanlarınd­a anlaşmalar ve iş birliği protokolle­ri imzalandı. (AA)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye