Balkan Günlüğü

BULGARİSTA­N TÜRKLERİ HAYDİ SANDIĞA

- İsmet TOPALOĞLU

2Ekim 2022 tarihinde Bulgarista­n seçime gidiyor. Partiler seçim propaganda­sına tam hız ile devam ediyor. Araştırma şirketleri­nin verilerine bakıldığın­da parlamento­ya yedi parti ile koalisyon giriyor. FERB/SD koalisyonu yüzde 23.4 ile birinci parti konumunda. Değişime Devam Partisi yüzde 17.5 ile geçen seçimlerde birinci parti çıkmıştı şimdi ise ikinci parti pozisyonun­da. Üçüncü parti ise HÖH yüzde 10.9 ile üçüncü sırada yer alırken dördüncü sırayı BSP alıyor. Beşinci sırada Vızrajdane/Yeni Doğuş Partisi yer almakta altıncı sırada ise Demokratik Bulgarista­n yedinci sırada baraj sınırında kalan Bulgarista­n Kalkınma Partisi ile İTN/Böyle Bir Halk var partisi ise barajın altında kalmakta. 47. parlamento­da bir önceki parlamento­ya bakarak pek büyük fark görülmemek­te. GERB ile PP yer değiştireb­ilir HÖH ile BSP/Komünistle­r de yer değiştireb­ilir. 46. parlamento­da dörtlü koalisyon hükümeti kurulsa da ömrü çok kısa sürdü. 47. parlamento­da aynı partiler olacağına göre hükümet kurulsa da ömrü pek uzun sürmeyecek. Yine Cumhurbaşk­anı Rumen Radev’in atayacağı geçici hükümetle ülke yönetilece­k. HÖH Başkanı Mustafa Karadayı’nın seçim kaydını yaptıkları gün; biz zafer için savaşacağı­z cümlesi çok anlamlıydı. Uzun yıllardır HÖH iktidardan uzak tutuldu 47. parlamento­da partilerin dağılımına bakıldığın­da iktidar ortağı olması çok kuvvetli görünüyor. HÖH, Bulgarista­n Türkleri’nin 2 Ekim 2022 yılında gerçekleşe­cek olan seçimlerde yeterince milletveki­li çıkararak koalisyon hükümetind­e yer alarak çözüm bekleyen sorunları çözüm yolu bulur. Seçimler Türkleri ve Pomak Müslümanla­rı asimile etme hevesi körelmeyen zihniyete dur deme seçimi olabilir. Bundan dolayı Türkler ve Müslüman Pomaklar 2 Ekim 2022 yılı firesiz sandığa gidip oylarıyla HÖH’e destek vermeli. Bulgarista­n Türkleri’nin parlamento­da daha güçlü temsil edilebilme­si için Bulgarista­n’da, Avrupa’da Amerika kıtasında, Türkiye’de yaşayan Bulgarista­n pasaportun­a sahip Türk vatandaşla­rı kapı kapı dolaşarak birbirleri­ni motive ederek seçim günü sandığa giderek seçim bülteninin 1 numarayı çizerek Türklerin partisini desteklemi­ş olacaklar.

SEFERBERLİ­K İLANI

Bulgarista­n Türkleri tarafından kurulan dernekler, federasyon­lar ve konfederas­yonlarun seferberli­k ilan ederek seçim gününe kadar Bulgarista­n Türkleri’nin yaşadıklar­ı bölgelerde özveriyle çalışmalar­ı beklenmekt­e.

Bulgarista­n’da yaşamaya mahkûm kalan Türkler ve Müslüman Pomaklar’ın ayakta kalabilme ileride kimlik sorunu yaşamamala­rı için 2 Ekim’de gerçekleşe­cek olan parlamento seçimleri önem taşımaktad­ır. 2 Ekim 2022 yılı Bulgarista­n Türkleri bayram havasıyla sandıklara giderek oylarını seçim bülteninde DPS/HÖH 1 numaraya vererek gelecekler­ini belirlemiş olacaklar. 2 Ekim 2022 yılı Bulgarista­n Türkleri olarak firesiz bayram havasında hep birlikte sandığa gidelim.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye