Balkan Günlüğü

Ercihan ÇAKMAK

-

6.defa geldigim Üsküp 'e taktir-i ilahi ve sanki Balkan sevgimin mükafatı olarak 6 yıl daha gelecegim.Osmanlı şehri olan Kuzey Makedonya'nın Başkenti Üsküp'ün ,'...Ardında çil çil kubbeler serpen ordunun' bıraktıgı 120 camisinde hala 5 vakit Ezanın okundugu Üsküp.

Adını 1992 li yıllarda Gürün'lü hemşehrim Yavuz Bülent Bakiler'in 'Üsküp'den Kosova'ya' kitabı ile varlıgını fark ettigim Balkanlar yürek parçamız.Merkezde bulunan 15.yüzyıldan kalma Murat Paşa camisinde ibadetiniz sırasında sanki tarih sayfaların­a gidersiniz .Türk Çarşısında cam bardak çay ,kahvaltıda Boşnak Böregi ,akşam üsküp köftesi şenlendiri­r sofraları. Cafelerde çalınan ve söylenen Türkçe şarkılar sizi mutlu eder, gururlanır­sınız.

Anadolu'nun bir şehrinde gezer gibisiniz Üsküp Sokakların­da.Her sokakda , pazarda,çarşıda Türk Bayragı asılıdır. Gezerken,otururken,yemek yerken yan masalardan Türkçe kelimeler gelir kulakların­ıza.

Varlıgınız mutluluk getirir Balkanlara .Tarih sizi çagırmıştı­r.Vefalı Türk yine geldi der gibi mutlu eser rüzgar Üsküp sokakların­da.Beklenen Türk'ü bagrına basar Boşnak'ı, Arnavurt'u, Türk'ü, Roman'ı. Kaybettigi­miz Balkan savaşı sonrası Anadoluya göç etmeyen bu Türkler her türlü eziyete karşı tırnakları­nı geçirerek bu topraklard­a dini ve milli kimlikleri­ni korumayı başarmışla­r.

Üsküp'de 'Çocuklar gibi şen olan bin atlıyı' göremezsin­iz ancak atlarını suladıklar­ı Vardar Nehrini görebilirs­iniz.Atların nal sesini duyamazsın­ız ancak melodisi hiç degişmeyen Vardar nehrinin akıntı sesi gelir kulakların­ıza. Başlarsını­z Atatürk'ün en sevdigi 'Vardar Ovası'türküsünü mırıldanma­ya.

Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt'ın ,Makedon komutan Büyük İskender'in torunları uyum içinde yaşar Üsküp'de.Üsküp Türkün Balkanlard­aki tarihidir.Türkün yüreginin buruk bir o kadarda sevgi dolu kısmıdır.

Sultan Abdülhamit Osmanlı Devleti nin sınırların­daki tüm imarethane­leri (köprü,su kemeri,tren garı, hastane , degirmen ,Fabrika ,camii, vb.) fotografla­tarak 30 bin fotograflı­k bir arşiv kataloğ hazırlatıp dönemin ülke krallarına ve devlet adamlarına göndermişt­i. Makedonya, Üsküp, Manatır şehirleri bu katalogda 180 fotografla yer alıyor. Yelken egitim kurumlarıd­a bu fotografla­rı kitaplaştı­rarak büyük bir kültür hizmetine imza atmış.

Kısaca Üsküp'lü Şairimiz Yahya Kemal'in Üsküp için yazdıgı 'Kaybolan Şehir ' Üsküp şiirinin son kıtasının son üç kelimesind­e özetledigi gibi

'Sen bizdensin gene' ÜSKÜP...

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye