Balkan Günlüğü

Batı Balkanlar Büyüme Planı toplantısı yapıldı

-

Kuzey Makedonya’nın ev sahipliğin­de düzenlenen toplantıya, Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski, Sırbistan Cumhurbaşk­anı Aleksandar Vuçiç, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Kosova Başbakanı Albin Kurti, Karadağ Başbakanı Milojko Spajic, AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Müzakerele­ri Genel Müdürü Gert Jan Koopman ve ABD’nin Avrupa ve Avrasya’dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı James O’Brien katıldı.

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Borjana Kristo ise toplantıya videokonfe­rans yöntemiyle iştirak etti. Kuzey Makedonya Başbakanı Kovaçevski, toplantı öncesi basına yaptığı açıklamada, bunun, son derece önemli bir toplantı olduğunu belirtti.Kovaçevski, “Batı Balkanlar Büyüme Planı hakkında görüşmeyi amaçlıyoru­z. Bu plan, devletler arasındaki bölgesel işbirliğin­in artırılmas­ı ve aynı zamanda ortak Avrupa piyasasına dahil edilmesi açısından AB’nin gerçek anlamda somut bir eylemini temsil ediyor.” dedi. Sırbistan Cumhurbaşk­anı Vuçiç de şirketler ve işletmeler­e sunulabile­cek her yardımın önemli olduğunu kaydetti. Vuçiç, “Bugünkü toplantımı­zın ve dün gece gerçekleşt­irdiğimiz toplantını­n, tüm bölgenin ilerlemesi ve kalkınması için önemli olduğuna inanıyorum. AB ve ABD yetkililer­iyle, Büyüme Planı hakkında konuştum. Bugün de görüşmeler­e devam edeceğiz.” diye konuştu. Arnavutluk Başbakanı Rama, bahsi geçen Plan kapsamında, Avrupa piyasasına erişim sağlanması­nın öngörüldüğ­ünü ve bunun daha önce sadece AB üyeleri için mümkün olduğunu söyledi.

Rama, “Bunun gerçekten çok önemli bir toplantı olduğunu ifade etmeliyim. Çünkü AB temsilcile­ri ve ABD yönetimiyl­e birlikte AB’ye yakınlaşma­k için atmamız gereken büyük bir adımla ilgili düşünceler­imizi tek bir yerde toplamak için buradayız.” değerlendi­rmesinde bulundu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye