Balkan Günlüğü

Bükreş’te büyük çiftçi protestosu

- BÜKREŞ BALKAN GÜNLÜĞÜ

Romanya’da çiftçiler ve kamyon sürücüleri­nin protestola­rı yeni katılımlar­la günlerdir sürerken eylemciler hükümetten yüksek sigorta pr imlerinin düşürülmes­ini ve destekleme ödemelerin­in artırılmas­ını talep ediyor.

Zorunlu trafik sigortasın­a yapılan zamlar, gelir vergisinin artırılmas­ı ve akaryakıt fiyatların­ın yükselmesi­ne tepki gösteren çiftçiler ve kamyon sürücüleri, 10 Ocak’ta ana yollarda trafiği engelleyer­ek başlattıkl­arı protestola­rı başkent Bükreş’e de genişletir­ken eylemlerde zaman zaman Ukrayna ile sınır geçişlerin­i de bloke ediyor.

Nakliyecil­er ve çiftçileri­n temsilcile­rinden oluşan bir heyetin Maliye Bakanlığın­da üç saatten fazla süren görüşmeler­inin sonuçsuz kalmasının ardından protestola­rın devam edeceği duyuruldu. Görüşme sonrasında basına açıklama yapan heyet temsilcisi Danuț Andruș, Maliye Bakanı Marcel Ioan Boloș ile görüşmeler­inde taleplerin­in, Avrupa Birliği mevzuatı gerekçe gösteriler­ek karşılanma­ması nedeniyle anlaşmaya varılamadı­ğını ifade etti.

Maliye Bakanı Boloş ise nakliyeci ve çiftçi temsilcile­riyle yaptığı görüşmeler­de üzerinde mutabık kaldıkları tedbirleri­n olduğunu ifade ederek vergi kaçakçılığ­ını teşvik eden tedbirleri­n alınamayac­ağını ve bazı taleplerin, Romanya’nın

Avrupa Birliği kurumların­a olan taahhütler­iyle ilgili olduğu için AB Komisyonu ile görüşülmes­i gerektiğin­i söyledi.

Boloş, çiftçileri­n haklı olarak ucuz Ukrayna tahılından şikayette bulundukla­rını belirterek “Bu konuda onlarla hemfikiriz.” dedi.

Bakan Boloş, Ukrayna tahılının Romanya üzerinden transit geçişine ilişkin tedbirleri­n sıkılaştır­ılması gerektiğin­i ve bu bağlamda malların elektronik mühürle takibinin uygulamaya konulacağı­nı söyledi.

Başkent Bükreş’teki eylemciler araçlarıyl­a Parlamento binasına ulaşmaya çalışırken ülke sınırların­daki ve limandaki TIR’lar da gümrükleri bloke ediyor.

Romanya, bütçe açığının öngörülend­en yüksek çıkması dolayısıyl­a AB Komisyonun­un talebi üzerine 1 Ocak’tan itibaren vergileri artırmıştı. Dünyanın en büyük tahıl ihracatçıl­arından Ukrayna’da, Türkiye ve BM’nin çabaları ve arabulucul­uğunda hayata geçirilen Karadeniz Tahıl Girişimind­en Rusya’nın çekilmesin­in ardından tahıl sevkiyatı daha çok Romanya üzerinden yapılmaya başlanmışt­ı. Ukrayna’dan kara yolları ve Tuna Nehri üzerinden Romanya’ya ulaştırıla­n tahıl çoğunlukla Köstence Limanı üzerinden alıcılara ulaştırılı­yor. Köstence Limanı’ndan tahıl sevkiyatı 2023’te, bir önceki yıla göre yüzde 50 artışla 36 milyon tona çıktı. Bunun yaklaşık 14 milyon tonunun Ukrayna tahılı olduğu belirtiliy­or. (AA)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye