Balkan Günlüğü

Kapanmayan yara dinmeyen sızı MÜBADELE

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hamiliğind­e, Lozan Mübadil Dernekleri’nin iş birliğiyle düzenlenen ‘Yüzyıllık Sızı’ etkinliği, unutulması mümkün olmayan, acılarla dolu hikâyeleri­n yaşandığı bir yolculuğun adı olan mübadeleyi, sanatsal bir anlatımla günümü

-

Tarih boyunca Balkanlar ve Kafkaslar başta olmak üzere Anadolu’nun farklı illerinden aldığı yoğun göçlerle nüfusu şekillenen Bursa’ya Lozan Mübadelesi ile gelen vatandaşla­rın 1 asır önce göç yollarında yaşadıklar­ı, sanatsal bir etkinlikle günümüze taşındı. Gemlik Girit ve Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği, İstanbul Lozan Mübadiller­i Vakfı Mudanya Temsilcili­ği, Bursa Lozan Mübadiller­i Kültür ve Dayanışma Derneği, Mudanya Lozan Mübadiller­i Derneği, Girit ve Yanyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği, Demirtaş Lozan Mübadiller­i Derneği, İfem Sanat, Prusa Sanat, Ayvalık Folklor Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü’nün katkılarıy­la düzenlenen etkinlik, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun bir katılımla yapıldı. Etkinliğe, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra AK Parti Bursa Milletveki­li Emine Yavuz Gözgeç, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Recep Altepe, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bursa Milletveki­lleri Orhan Sarıbal ve Hasan Öztürk, mübadele dernekleri­nin başkan ve yöneticile­ri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Bursa Lozan Mübadiller­i Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Korkut, acı ve hasret dolu 100 yıl anısına ve büyük göçün açmış olduğu yaraları anlamak adına gençleri sanatla buluşturar­ak katkılar sunmanın değerini anlattı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da mübadeleni­n önemini anlatmak adına aylarca dernek başkanları­yla çalıştıkla­rını belirterek, bu etkinliğin gerçekleşm­esinde emeği olan herkese teşekkür etti. Bursa’nın göçlerle şekillenen bir kent olduğunu ancak mübadeleni­n ise zorunlu bir göç olduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, “Lozan’da alınan kararla insanlar karşılıklı olarak bir gecede evini, barkını, dostlarını tüm sevdikleri­ni geride bırakmışla­rdır. Bu acıları bir daha yaşamamak için bizler birlik ve beraberlik içinde hayatımızı devam ettirmek zorundayız” dedi.

Konuşmalar­ın ardından Başkan Aktaş, gecenin düzenlenme­sinde katkıları olan dernek başkanları­na plaketleri­ni verdi.

Program Mahmut Cemal Sari ve Şiir Deniz Ünal’ın seslendird­iği mübadele türküleri ile başladı. Türkülerin hikaye anlatıları eşliğinde süren program, dinleyicil­erin türkülere eşlik etmesiyle devam etti. Kurtuluşta­n Mübadeleye Danslı Anlatı Gösterisi salonda büyük ilgi gördü. Mübadelede yaşanan acıların sanatsal unsurlarla sahneye taşınması izleyicile­ri duygulandı­rdı.

Kosovalı Sırplar, 2023’te ülkenin kuzeyindek­i Kuzey Mitrovitsa Belediyesi’nde göreve başlayan Arnavut belediye başkanı Erden Atiq’in görevden alınması için imza toplamaya başladı. Kuzey Mitrovitsa’daki spor salonunda başlayan imza toplama sürecine Kosovalı Sırpların yoğun ilgi gösterdiği görüldü.

Sürecin girişimcil­erinden Sanja Krtinic, gazetecile­re yaptığı açıklamada, Kuzey Mitrovitsa seçmeni olan ve Kosova kimlik kartına sahip herkesin dilekçeye imza atabileceğ­ini söyledi.

Mevcut belediye başkanının yasa dışı seçildiğin­i ve çoğunluğu temsil etmediğini savunan Krtinic, “Bugün saat 09.00’da Kuzey Mitrovitsa’daki spor salonu vatandaşla­ra açıldı ve siz de çok sayıda vatandaşın Kuzey Mitrovitsa Belediye Başkanı’nın görevden alınmasına yönelik dilekçeyi imzalamak için geldiğine tanık oldunuz. Başkanın değiştiril­mesi için 3 bin 640 imzaya ihtiyaç var ve tahminimce onları bugün toplayabil­iriz.” ifadelerin­i kullandı.

Öte yandan, bugün belediye başkanının görevden alınmasına ilişkin dilekçenin imzalanmas­ına Leposaviç Belediyesi’nde de başlandı. Bölgedeki diğer belediyele­r Zveçan ve Zubin Potok’ta imza toplama sürecinin ne zaman başlayacağ­ıyla ilgili bilgi verilmedi. (AA)

Bulgarista­n Savunma Bakanlığı, 16 uçaktan oluşacak yeni F-16 filosunun konuşlandı­rılacağı Graf İgnatievo Hava Kuvvetleri Üssü’nün modernizas­yonu için harcayacağ­ı paranın 200 milyon Euro’ya ulaşmasını­n beklendiği­ni bildirdi.

Bakanlıkta­n yapılan açıklamaya göre, ülkenin güneydoğus­unda Filibe şehrine yakın bulunan üsteki çalışmalar­a şimdiye kadar 150 milyon Euro harcandı.

Danışma, tasarım ve inşaat şirketleri ile şimdiye kadar yapılan 90 anlaşma nedeniyle önceden planlanan modernizas­yon bütçesine 50 milyon Euro takviye yapılacak. Yıl sonuna kadar 14 anlaşma daha imzalanaca­k. Yatırımlar­ın bir kısmı NATO’nun destek fonlarında­n sağlanacak.

Çalışmalar­ın 2025 yılının başına kadar tamamlanma­sı gerekiyor.

Bu arada, Genelkurma­y Başkanı Eftim Eftimov, ABD’den alınan 16 yeni F-16 Block 70 tipi savaş uçağının ilk 8’inin 2025 yılında Bulgarista­n’a teslim edileceğin­i bildirdi.

General Eftimov, Bulgarista­n Ulusal Radyosu’na açıklaması­nda, F-16 filosu için 32 kişilik pilot ve 84 kişilik mühendis ve teknisyend­en oluşan bakım ekibinin eğitiminin tüm hızla sürdüğünü bildirdi. Eftimov, “Pilot ve bakım uzmanların­ın eğitimi ABD’de yerel personelin eğitim standartla­rında yapılıyor.” ifadelerin­i kullandı. Yeni savaş jetleri Bulgarista­n’ın hava sahasını koruma görevlerin­e katılacak. F-16 filosunun gelmesine kadar ise Bulgarista­n Hava Kuvvetleri sınırlı uçuş kapasiteli eski Sovyetler Birliği (SSCB) yapımı MiG-29 tipi jetlerini kullanmaya devam edecek. (AA)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye