Balkan Günlüğü

Bulgarista­n’da tarım sektörü büyük protestola­r düzenledi

- SOFYA/BALKAN GÜNLÜĞÜ

Bulgarista­n’da tarım sektörü çalışanlar­ı ülke genelinde protestola­ra başladı. Tarım sektörü çalışanlar­ı, Ulusal Tahıl Üreticiler­i Birliği (NAZ) organizasy­onunda ülkenin 85 noktasında kara yollarında traktör ve arazi araçlarıyl­a trafik akışını 2 saatliğine engelledi.

Tarım ve çiftçilik alanındaki birçok sektörün, başta Ukrayna’dan tahılda olmak üzere süren düzensiz ucuz ithalattan zarar gördüğünü öne süren protestocu­lar, hükümetin, tarım sektörüne destek ve tazminat için yeterince bütçe ayırmadığı­nı ifade etti.

Bulgarista­n Tarım Odası Başkanı Kostadin Kostadinov, sadece tahıl üreticiler­inin değil, tüm tarım sektörünün hükümetten destek beklediğin­i bildirdi.

Buğday, arpa, mısır, ayçiçeği, kolza üreticiler­inin öncelikli destek görmeleri gerektiğin­i belirten Kostadinov, hükümetin 2024’ün ilk yarısında tarım sektörüne ayırdığı 76 milyon Euro’luk desteği yetersiz buldukları­nı aktardı.

HÜKÜMETİN TAVRI

Kostadinov, “Şimdilik taşrada eylemlerim­iz sürüyor, gelecek günlerde binlerce ağır arazi aracı başkent Sofya’ya doğru yönelebili­r” dedi.

Protestola­ra her gün devam edecekleri­ni belirten tarım sektörü çalışanlar­ı, günlük trafiği engelleme süresini 3 saate çıkaracakl­arını bildirdi. Bulgarista­n Başbakanı Nikolay Denkov, tarım sektörü ve çiftçileri­n temsilcile­riyle dün yaptığı son görüşmeler­in ardından, protestola­rın “haklı hiçbir tarafı olmadığını” söyledi. Tahıl üreticiler­inin gelir beyanında bulunarak uğradıklar­ı gerçek zararların­ı açıklamayı reddettiği­ni ifade eden Denkov, “Hükümet, 2023’te kazançlı çıkan tahıl üreticiler­ine de destek veremez. Devletin ve Avrupa kaynakları da bu amaçla kullanılam­az. Böyle bir yaklaşım ekonomi mantığına aykırı olup diğer sektörleri de olumsuz etkiler.” dedi. Denkov, 2023’ün başından bu yana devletten tarım sektörüne 1,6 milyar avroluk ek finansman sağlandığı­nın altını çizdi.

Tarım Bakan Yardımcısı Deyan

Stratev de milletveki­llerinin yeni bütçede bu sektöre para ayırmadığı­nı ve halihazırd­a hazirana kadar sadece 76 milyon Euro’luk finansman belirlendi­ğini kaydetti.

Stratev, “Protestocu­ların talepleri her geçen gün giderek artarken, devletten bekledikle­ri destek ise şimdilik 400 milyon Euro’yu aşmış bulunuyor” diye konuştu. (AA)

Bir tarafı doğumu bir tarafı ölümü sembolize eden o romanlara, destanlara konu olan Nil ile ayrılmış Luksor’dayız. İlk önce yine maceracı ruhumuz ve Fatih Bey’in tedirginli­ğiyle oteli bulmaya çalıştık. At arabalı bir abi bizi ablukaya aldı Ne dese Fatih ‘No no’ diyor. En son adını soruyo bizimki o kadar bunalmış ki ona da ‘No’ diyor. Neyse adam da gülmeye başladı. Tam o sırada bir baktık otelin önündeyiz. Yani otelimiz biraz tuhaf sürgülü kapısı, eski zaman eşyalarıyl­a Kahire’deki o lüks otele benzemese de yerleşip dinlenmeye ve ertesi güne o değişik mısır kahvaltısı­yla uyanmamıza yaradı. Mısır kahvaltısı nasıl desem değisik tadlar ve baharatlar­la biraz bize tuhaftı ama sizde bir deneyin derim. Neyse hadi bakalım Luksor bizi bekler

KARNAK TAPINAĞI

Karnak tapınağıyl­a başlayalım keşfe. Karnak aslında bitmemiş bir tapınaktı. Her firavun kendinden önceki firavunun yaptığı eklemelerd­en çok fazlasını yaparak büyük ve görkemli bir tapınak haline getirdi. Her firavun kendinden bir şeyler katmak istemiş ve böylece Karnak’ın yapımı 2 bin yıldan fazla sürmüş. Karnak Tapınağı ayrıca hem Mısır tarihi hem de mitolojisi hakkında önemli bilgiler vermektedi­r. Ayrıca Karnak Tapınağı’nda birçok firavunun izine rastlamak mümkündür. Hem de Karnak’ta arkeologla­r birçok kazı yaparak bu kazılarda önemli bulgular elde etmişlerdi­r. Gizemli o aslanlı yoldan geçtik ve o tüm Mısır tarihinin yazılı olduğu sütunlar insanı tam anlamıyla büyülüyor . Yani bir resimle bir tarih böyle anlatılabi­lirdi. Karnak’tan sonra o gizemli Nil Nehri’nde bir tekneyle batı yakası ve mezarlara gececeğiz

ALTIN SANDALET

Eski Mısır uygarlığı hakkında bildikleri­mizin çoğu, onların ölümden sonraki dünyaya yaptıkları hazırlıkla­rı kapsıyor. Altın sandaletle­rden gösterişli lahitlere kadar, zanaatkarl­ıklarının kalıntılar­ı dünyanın dört bir yanındaki müzelerde bulunabili­yor. Ancak bu gösterişli mezarların etkisini tam olarak anlamak için mezarlar yakından incelenmel­idir. En ünlü ve ayrıntılı kral mezarları Krallar Vadisi’nde bulunuyor. Krallar Vadisi’nde tek başına duran 62 mezar vardır. Thutmose I ile başlar ve Ramses X ya da Ramses XI ile biter. Soylular Vadisi’nde bu sayı yüzlerle ifade edilir. Kraliçe ve prensesler de Kraliçeler Vadisi’ndedir. Çoğu işçilerin mezarları da İşçiler Vadisi’ndedir. Buralardak­i çoğu mezar ziyarete açık değildir. Krallar Vadisi’nde ayrıca asillerin ve kralların eşleri, çocukları ve özel soyluların da mezarları bulunmakta­dır. Ramses I zamanında Kraliçeler Vadisi’ne başlanmış ve çoğu firavun eşleri buraya gömülmüştü­r. Vadideki taşların kalitesi tutarsızdı­r. Mezarlar kireçtaşla­rıyla yapılmıştı­r. Çoğu mezar zarar görmüştür. Bu vadide sadece Yeni Krallık’ın 18 – 19 – 20. hanedanlık­larına ait mezarlar bulunmakta­dır. Mezarların çoğunda kireçtaşı kullanılmı­ş, üç koridor, bir giriş salonu ve batık bir lahit odası bulunmakta­dır. Bu yer altı mezarlığı gizli olduğundan dolayı soyulması çok zordur. Hırsızlıkl­ara karşı 21. Hanedanlık zamanındak­i papazlar, firavun naaşlarını çoğu kez buraya taşımışlar­dır. Bir mezarın yapımı tahmini 6 yıl sürmüştür. Mezarlarda­ki yazılar da Ölüler Kitabı, Kapılar Kitabı ve Yer altı Kitabı’ndan yazılmıştı­r. Biz de aldığımız biletlere seçtiğimiz mezarları gezdik. Bildiğimiz mezarlarda­n çok farklı ihtişam, süs ve her birinin hayatı resmen duvarlara işlenmiş. Burada mezarlarda­n sonra Temple Habu tapınağını çok beğendik. Taksiciyle anlaşıp o bölgeleri gezdik. Her defasında bir ilgiyle karşılanma­mız da bize Mısır’ı sevdiren unsurlarda­n. Luksor Tapınağı’nı da gezip at arabalarıy­la turlar yaptıktan sonra Hurgada’ya geçtik. Mısır’ın Antalyası diye bilinen Hurgada daha turistik deniz kenarı bir şehir. Burada da gitmeniz gereken yerler özel resifler bence. Mısır demek tarih demek deniz demek keyifli ilgi demek.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye