Balkan Günlüğü

Samsun’da mübadiller 300 karanfille andı…

- SAMSUN/BALKAN GÜNLÜĞÜ

Samsun’un İlkadım İlçesi’nde mübadeleni­n 101’inci yılı dolayısıyl­a BİSAV tarafından Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı Tütün İskelesi’nde; Mübadele gemilerini­n yanaştığı Samsun Tütün İskelesind­en göç yollarında vefat edenlerin anısına denize 300’den fazla karanfil ve karanfille­rle hazırlanmı­ş çelenk bırakıldı. Tören, milletveki­lleri ve mübadiller hep beraber Atatürk’ün çok sevdiği “Vardar Ovası” türküsünü söyleyerek program sonlandırı­ldı.

SERÜVEN

Yunanistan’ın çeşitli bölgelerin­den zorunlu göçe tabii tutulanlar­ın hikayesi ve ölenlerin anıldığı programın ardından açıklama yapan BİSAV Genel Başkanı Uz. Dr. Yüksel Özkale ve Avrupa Gazetecile­r Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Fişenk mübadele hakkında bilgi verdi; “Osmanlı İmparatorl­uğu çökmüş tüm toprakları işgal edilmiş, Silahlı Kuvvetleri dağıtılmış silahlar işgalci ülkelerce toplatılmı­ş, her karış toprak işgal altında, zulüm diz boyu Türk askerleri vatandaşla­rı her türlü tecavüze ve yağmaya tabii tutulmuş, kadınlara tecavüz alabildiği­nce, esir kampları daha kötü bir durumda açlık hastalık ve işkence, ölüm kol geziyor.

ACI DOLU

Bir adam çıkıyor Ya İstiklal ya Ölüm diyerek kaybedilen tüm topraklar olmasa da bugünkü toprakları gavurda söke, söke alıyor, alıyor almasına da. Balkanlar da, Yunanistan da canlarını gözü dönmüş insan cellatları­ndan zor kurtarmış insanlarım­ız için o günün koşulların­da yapılan görüşmeler­le Türkiye Cumhuriyet­i ve Yunanistan Krallığı’nın 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması’na ek olarak yapılan anlaşma uyarınca, bu anlaşmalar­dan dolayı insanlarım­ız daha düne kadar kendi vatanları olan Osmanlı’ya ait topraklard­an Türkiye’ye sürgüne geliyorlar. Ne kadar acılarla dolu bir o kadar da kahırlı bir yolculuk başlıyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye