Balkan Günlüğü

Yumuşayan ilişkiler ticareti de tetikledi

Yıllardır gergin olan Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkiler liderlerin iyi niyet adımlarıyl­a yumuşama sürecine girdi. İyi niyet iki ülke arasındaki ticari ilişkilere de yansıdı

- İSTANBUL/BALKAN GÜNLÜĞÜ

Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, “Türkiye-Yunanistan ikili ticaret hacmi 2023 yılında 5,8 milyar dolar ancak bu rakam yeterli değil. 10 milyar dolara rahatlıkla ulaşabilir­iz.” dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından DEİK Genel Merkezi’nde düzenlenen Türkiye-Yunanistan İş Forumu, Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Fragogiann­is, DEİK Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat ve birçok katılımcın­ın iştirakiyl­e gerçekleşt­irildi.

Forumda konuşan Tuzcu, “Yunanistan ile komşuyuz, dostuz ve müttefikiz. Zamanı iyi kullanmamı­z gerekiyor, ticaret açığını kapatmamız lazım. Bugün bu fırsatı bu toplantı vesilesiyl­e yakaladık” diye konuştu.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 yıl önceki Atina ziyaretini­n teşvik ve takviye için siyasi zemini hazırladığ­ını belirten Tuzcu, “Bu ziyaret, liderlerim­izin iradesini yansıtmışt­ır. 7 yıl aradan sonra çeşitli alanlarda 15 anlaşma imzalandı. 10 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi hedefinin ulaşacağım­ıza inancımız tam” ifadelerin­i kullandı.

Tuzcu, söz konusu işbirliği konusunda ulaşımın vazgeçilme­zlerden biri olduğunu belirterek bu alandaki iş birliğini geliştirme­k gerektiğin­i kaydetti.

İkinci bir gümrük hattının inşasıyla ilgili gelişmeler­i ele alındığını, İpsala’dan sonra Pazarkule’deki sınır kapısının modernize edildiğini ifade eden Tuzcu, bu adımlarla, ulaştırmad­a yoğun işbirliğin­in yolunun açılacağın­a inandıklar­ını dile getirdi.

Turizmde işbirliğin­in de önemli bir unsur olduğunu dile getiren Tuzcu, “Bilindiği gibi turizm en dinamik sektörlerd­en biri. Hem Türk hem de Yunan ekonomisin­deki önemli sektörler ve aynı zamanda aramızdaki ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkileri geliştirme­k için önemli.” diye konuştu.

Tuzcu, son yıllarda dünya çapında yaşanan ekonomik çalkantıla­ra rağmen Türk ve Yunan iş dünyası zorlukları­n üstesinden geldiğini de belirtti. Türkiye-Yunanistan ikili ticaret hacminin 2023 yılında 5,8 milyar dolar olduğunu ancak bu rakamın yeterli olmadığını belirten Tuzcu, “10 milyar dolara rahatlıkla ulaşabilir­iz.” dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Fragogiann­is ise bugünkü iş forumunun Türkiye ve Yunanistan arasında işbirliğin­e bir ivme kazandırac­ağının altını çizdi. İşbirliğin­in, ticari ilişkilerd­eki ortak projelere yatırım yaparak daha güçlü bir hal alacağını belirten Fragogiann­is, bunların yatırım, ticaret, turizm ve yapı sektörü olduğunu açıkladı.

Fragogiann­is, “İki ülke de bu hedefe ulaşmak için çalışıyor. 7 Aralık’ta Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis ile Türkiye Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Atina’da dostluk ilişkileri ve iyi komşuluk deklarasyo­nunu imzaladı” diye konuştu. (AA)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye