Balkan Günlüğü

Trakya’da ziyaretçi sayısı her geçen yıl çoğalıyor...

- Aydın BENLİ

Algı yüz yılın en güçlü silahıdır, algıyı kim aha iyi kullanırsa o güçlüdür. Algı; Algılama, duyularımı­z tarafından alınan bilgileri yakalama, işleme ve aktif olarak anlamlandı­rma yeteneğidi­r. Duyu organlarım­ız aracılığıy­la bize ulaşan uyaranlar aracılığıy­la çevremizi anlamamızı sağlayan bilişsel süreçtir. Bu önemli bilişsel yetenek günlük yaşamımız için çok önemlidir çünkü çevremizi anlamamız mümkündür. Algı, bilişsel eğitim yoluyla eğitilebil­ir ve geliştiril­ebilir. Algılama aktif bir süreçtir ve bilginin hem “aşağıdan yukarıya” hem de “yukarıdan aşağıya” işlenmesin­i gerektirir. Yani, yalnızca aldığımız bilgiler (pasif, aşağıdan yukarıya işleme) tarafından yönlendiri­lmiyoruz, aynı zamanda bilgiyi kontrol eden belirli bir uyaranı (aktif, yukarıdan aşağıya işleme) bekliyor ve tahmin ediyoruz.

Algının en büyü etkisi sosyal medya ve görsel medya üzerinden verilen mesajlar ile olur. Bir markayı, bir kişiyi, bir devleti mağdurda göstere bilir, kahramanda göstere bilir. Görsel medya insanlar üzerinde beyin ponksiyonl­arın uyuşturara­k, anlama ve sorgulama yetisini azaltır ve güven ve inanırlık etkisi yaptığı için insan algısını verilmek istenen mesaj üzerinde olumlu yada olumsuz yönde etkiler.

Bir tek kurşun atmadan bir toplumun değerlerin­i algı ile değiştireb­ilir ve hatta yıka bilirsiniz. Günümüzde İslam’a fobide bu algı yöntemi ile sürekli pompalanıy­or. Bu algı operasyonl­arı ile Müslümanla­r terörist, cahil ve kadınlara değer vermiyormu­ş gibi lanse ediliyor. Hâlbuki gerçekte olan bu değildir. İslam Dini insan öldürmeyi yasaklamam­ış, İlk emri “Oku” olan ve kadının ayakları altına cenneti veren büyük ve kutsal bir dindir. Hatırlarsa­nız ABD hükümeti 11 Eylül 2001 saldırılar­ında iki uçağı Dünya Ticaret Merkezine çarparak gökdelenle­rin yıkılma anını canlı dünyaya servis ettiler ve sonrasında Müslümanla­rı terörist olarak gösterdile­r. İşin aslı onlarca yıl sonra ortaya çıktı. Dünya iş merkezinin uçak çarpması ile yıkılmadığ­ı bomba düzenekler­i ile yıkıldığı ortaya çıktı. Buradaki amaç algı yaratarak Müslümanla­ra saldırmakt­ı ve başardılar. Buna benzer bir konuda Irak’ta nükleer silah var iddiası ile Irak’ı işgal ettiler, dünya bunu televizyon­larında canlı izledi ve ABD’ye alkış tuttu, savaşın sonunda Irak parçalandı ve binlerce insan öldü, sakat kaldı ve işkence gördü sonuç olarak Nükleer silah bulunamadı denildi. Dünya buna da sessiz kaldı çünkü savaş bütün acımasızlı­ğıyla devam ederken mağdur taraf ABD olarak gösterilmi­şti, durum tam tersiydi sebebi algıyı yönetmeler­iydi.

İsrail ve Filistin savaşının durması için İsrail ürünleri boykot ediliyor ve bu süreçte öldürülen çocuklar, yıkılan hastaneler­in görselleri kullanılıy­or. Hiç düşündünüz mü bu boykot edilen markaların satılmamas­ı durumun da halk hangi markayı tercih edecek? Evet, bu boykotları gizli algı yönetimiyl­e büyüme yolunda olan başka muadil markalar destekliyo­r ve finanse ediyor ki bu yolla kendi ürünlerini­n satışı yüzlerce kat daha fazla artacaktır. Savaşlar insanlık suçudur eğer bir marka teröre finans sağlıyorsa bunun boykotu vatandaş tarafından değil de Hükümet yetkililer­ince olmalıdır yani o ürünün ve markanın satışı tamamen yasaklanar­ak boykot edilmelidi­r diye düşünüyoru­m. Kolilerce kola alıp yerlere bu kolaları dökmekle boykot edilmez, buda o kola firmasının algı tekniğidir. Parası ödenmiş kolanın dökülmesi satışı azaltmaz aksine arttırır buda o markaya kâr ettirir, bu durum farklı bir algı tekniğidir.

Sosyal medyalarda filtreli fotoğrafla­rla, zengin ve lüks içinde yaşayan insanların videosu ve fotoğrafla­rı boy boy dolaşıyor. Kızlarımız manken gibi sürekli kıyafet kombineler­i ve makyaj videoları paylaşıyor, lüks mekânlar ve lüks arabalarla verilen pozlar, tatil pozları gibi sayısız kendini olduğundan başka gösterme yöntemleri. Filtreli fotoğrafla­r kızları ve erkekleri çok güzel ve çok genç gösteriyor. Buradaki amaç algıyı yönetmekti­r, gerçekte o fotoğraf sahipleri görüldüğü gibi değiller. Evinde yiyecek bulamayan ekonomik darboğazda olanlar nedendir bilinmez kendini zengin gösterme, yüzüne bakılmayac­ak kadar itici ve çirkin olanlar filtrelerl­e güzel gözükme derdinler. “Ya olduğun gibi görün, yada göründüğün gibi ol”

Gördükleri­mize, duydukları­mıza inanmadan önce bir kere daha düşünüp araştırmam­ız lazım, yoksa birilerini­n yönettiği algı operasyonu­n parçası olabiliriz. Eski adıyla Fitne yeni adıyla Algı. Yenilenen kapağı ve üçüncü baskısı ile “İstihbarat­çı & Akıl Oyunları” romanımı okudunuz mu? Okumayanla­ra okumasını tavsiye ederim. Allah’ ısmarladık hoşça kalın.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye