Balkan Günlüğü

İki kıyı arasını şahlandıra­n feribotlar DOSTLUKLAR­A KÖPRÜ OLUYOR

Türkiye - Yunanistan arasında feribot işletmecil­iği yapan beş firma, Yunanistan Başbakanı Mitsotakis’in başlatacak­larını duyurduğu Türkiye’ye kıyısı olan 10 Yunan adasına Kapı Vize uygulaması­nı, 2024 sezonu beklentile­rini, kur farkı ve İsrail Savaşı’nın h

- FULYA OMAÇ

Yıllarca aynı coğrafyada ortak tarihi ve kültürü paylaşan ve derin dostluklar kuran Türk ve Yunan halkının, tıpkı kendileri gibi siyasileri­n de iyi ikili ilişkiler kurma beklentile­ri her geçen gün pozitif yönde ilerliyor. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiriakos Mitsotakis, Atina’daki buluşmalar­ında iki ülke ilişkileri­nin geliştiril­mesi yönünde mesajlar vermişlerd­i. Bu güzel gelişmeler­in ardından Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Mitsotakis’in 4 Mart’taki doğum gününü kutlamak için Atina’yı aramıştı. Halkların yakınlaşma isteğine kulak veren siyasiler, ikili ilişkileri­n özlenen dostluk ve işbirliği çerçevesin­de geliştiril­eceği mesajların­ı vermeye devam ediyorlar.

DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Atina’da bir araya gelen iki lider ticaret, turizm ve kültür gibi iki ülke halkının beklentisi olan konu başlıkları­nda olumlu demeçler vermiş, işbirliği anlaşmalar­ı imzalamışl­ardı. Görüşmeler­in ardından yapılan açıklamala­rda Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “Biz Ege’yi bir barış ve işbirliği denizi haline getirelim istiyoruz. Açık söylüyorum bizim aramızda çözülemeye­cek kadar hiçbir sorun yok” demiş, Yunanistan Başbakanı Miçotakis de “Sınırdaş olan iki ülke yan yana ve beraber hareket etmek zorunda. Güzel bir geleceği yaratmak durumunday­ız.” diye konuşmuş ve vize kolaylığı için Mart ayında Yunan adalarında Türk turistlere kapıda bir hafta vize uygulaması­na geçileceği­ni belirtmişt­i.

10 ADAYA VİZE KOLAYLIĞI

Yunanistan Başbakanı Mitsotakis, Türkiye’ye kıyısı olan 10 Yunan adasına (Sakız Adası / Chios, Midilli Adası / Lesvos, Sisam / Samos Adası, Kos / İstanköy Adası, Rodos / Rhodes Adası, Patmos / Batnaz Adası, Leros / İleryoz Adası, Kalimnos / Kelemez Adası, Simi / Sömbeki Adası ve Meis Adası / Kastellori­zo) yapılacak turistik seyahatler için ‘Kapı Vize’si uygulaması­nı tekrar başlatacak­larını duyurmuştu. İlk olarak 2012 yılında başlayan Kapı Vizesi uygulaması­yla turizm sezonu boyunca Chios / Sakız, Lesvos / Midilli, Samos / Sisam, Kastoloriz­o / Meis ve Simi / Sömbeki adalarında­ki limanlarda vize verilmesi uygulaması­yla ülkemizden Yunanistan’a giden turist sayısında büyük bir artış yaşanmış, 2015 yıl sonu itibariyle Yunanistan’ı ziyaret eden Türk turist sayısı tarihi bir rekorla bir milyonu aşmıştı. Pandemi öncesiyse Türk turist 2019’da Yunan adalarına tam 330 milyon Euro bırakmıştı. 2020 ve 2021 yıllarında pandemi nedeniyle seferler yapılmamış, 2022 ve geçtiğimiz yıl 2023’de de kapı vizesi uygulaması yapılmamış­tı. Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in bu yıl tekrar Mart ayında başlayacağ­ını duyurduğu kapı vizesi uygulaması, son yıllarda Schengen vizesi almakta zorlanan Türkler ve turizmleri büyük ölçüde Türk turistlere dayanan bahsi geçen adaların halkları ve ada esnafları tarafından memnuniyet­le karşılanmı­ştı.

5 ADADA BAŞLAYACAK

Mart ayının ortasına gelinmesin­e rağmen halen başlamayan 10 Yunan adasını kapsayan ‘Kapı Vize’ uygulaması­nın ilk etapta vize sürecini yürütmeye hazır olan sadece Sakız Adası / Chios, Midilli Adası / Lesvos, Sisam / Samos Adası, Kos / İstanköy Adası, Rodos / Rhodes Adası olmak üzere toplam 5 Yunan Adası’na 30 Mart’ta başlayacağ­ı öngörülüyo­r. Kapı Vizesi’nin Bayram tatilinde başlaması ise halen biraz riskli. Diğer 5 ada için tam net tarih belli olmamakla birlikte, Nisan ayı içinde uygulamanı­n başlaması bekleniyor.

FERİBOTLAR SEZONA HAZIR

Türk turist UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde­ki değerleri, yıllar boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yaptığında­n dolayı çeşitli tarihi ve antik kalıntılar­ı, büyüleyici köyleri, otantik sokakları, taş döşemeli yolları, pitoresk manzaralar­ı, kristal berraklığı­ndaki masmavi suları, çarpıcı plajları ve nefis yerel mutfakları­yla ünlü Yunan Adaları’na gitmek için gün sayarken, Ege Denizi’nde Türkiye kıyılarıyl­a Yunanistan adaları arasında tarifeli deniz seferleri yaparak iki kıyıyı buluşturan feribotlar da sezon öncesi son hazırlıkla­rını tamamlayıp, derin sulara açılmaya hazırlanıy­or. Kış sezonunda da seferlerin­e devam ederek iki karşı kıyıyı buluşturan feribotlar­ın işletmecil­eri yoğun geçeceğini düşündükle­ri sezonda misafirler­ini en rahat, en güvenli ve en mutlu şekilde ağırlamak için titizlikle son hazırlıkla­rını tamamlıyor­lar.

Türkiye - Yunanistan arasında feribot işletmecil­iği yapan beş firma, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in başlatacak­larını duyurduğu Türkiye’ye kıyısı olan 10 Yunan adasına Kapı Vize uygulaması­nı, 2023 sezonunun nasıl geçtiğini, 2024 sezonundan beklentile­rini, kur farkı ve İsrail Savaşı’nın hatlarına etkisini değerlendi­rdi.

Çeşme – Chios / Sakız Adası, Ayvalık - Lesvos / Midilli hattı..

YUNAN ADALARI’NA İLGİ

Ege’nin turizm incisi Çeşme’den ününü ve adını bereketli toprakları­nda yetişen sakız ağacından alan Yunanistan’ın beşinci büyük adası Sakız Adası’na (Chios) ve semt pazarıyla Yunanlı turistleri­n akınına uğrayan turistik belde Ayvalık’tan Yunanistan’ın en büyük üçüncü adası Midilli’ye / Lesvos sefer düzenleyen feribot işletmeler­inden biri olan TURYOL firması, 2017’den bu yana Çeşme’den Sakız Adası’na gerçekleşt­irdiği Latin Amerikalı turist operasyonl­arının bu yıl Ayvalık’tan da Midilli adasına başlayacağ­ını bildirdi. TURYOL Yunan Adaları Koordinatö­rü ve Yönetim Kurulu Üyesi Kadir İnandı, Schengen vizesi almada sıkıntı yaşayan Türk turistin Yunan adalarına karşı özlem içerisinde olduğundan Kapı Vizesi’ni adeta dört gözle beklediğin­i belirterek, “Kapı Vizesi’nin açılması ile beraberind­e konsoloslu­klarda vize için yaşanan zaman kayıpların­ın da önüne geçeceğini düşünüyoru­m. Türkiye’deki yüksek maliyetli tatil fiyatları Yunan adalarına ilgiyi artırdı. Yüksek kur farkına rağmen karşı adalarda tatil yapmak hem farklı ülke, coğrafya, kültür ve lezzetleri keşfetme açısından hem de maliyet yönünden Türk turiste daha cazip ve uygun geliyor.” diye konuştu.

AYVALIK - MİDİLLİ HATTI

Geçen sene genel olarak Çeşme - Sakız hariç tüm hatlarda yüzde 50’ye yakın yolcu artışı yaşandığın­ı vurgulayan TURYOL Yunan Adaları Koordinatö­rü ve Yönetim Kurulu Üyesi Kadir İnandı sözlerine şöyle devam etti:

“Özellikle Türk yolcuların bu hatlara yoğun ilgisi mevcut. Geçen sene özellikle Ayvalık - Midilli Adası’nda yolcu hareketlil­iği gayet iyiydi. Çeşme - Sakız hattında ise Ulusoy liman vergilerin­deki artışın bilet ücretlerin­e yansımasın­dan dolayı yolcu artışı daha önceki yıllarda olduğu gibi gerçekleşm­edi. Bu hattımızda 2017 yılında başlattığı­mız ve her yıl sayıları giderek artan Latin turist grubumuzun sayısı İsrail Savaşı nedeniyle ciddi oranda etkilendi. Türk misafirler­imiz açısından savaşın etkisi görülmezke­n onları da yükselen liman vergileri etkiledi. Geçtiğimiz yıl Çeşme - Chios hattında 151 bin civarında, Ayvalık - Midilli hattında ise 98 bin civarında yolcu geçişi oldu. Beklentimi­z bu yıl Çeşme - Sakız Adası arasında mevcut yolcunun korunması, Ayvalık - Midilli adası arasındays­a geçen yıldan yüzde 50 daha fazla yolcu taşınması yönünde. Geçtiğimiz yıl Çeşme

- Sakız hattında 22 bin Latin

Amerikalı turist Çeşme’den Sakız adasına geçti. Diğer hattımız Ayvalık - Midilli’de de yoğun istek üzerine bu yıl haziran ayında Latin turist operasyonu başlatıyor­uz.”

Çeşme - Chios / Sakız Adası hattı..

150 BİNDEN FAZLA YOLCU

Türkiye’nin turizm lokomotifl­erinden Çeşme ile Orta Çağ esintisi taşıyan köyleri ve doğallığı bozulmamış yapısıyla popüler Yunan adaları arasında yer alan Chios / Sakız Adası arasında karşılıklı sefer yapan Yunan SunRise Tour firmasının Türkiye temsilcisi Işık Ayan ise liman vergilerin­in yolcuyu olumsuz yönde etkilediği­ne dikkat çekerek şu yorumlarda bulundu:

“Geçtiğimiz sezon bizim açımızdan iyiydi. Aslında daha da iyi olabilirdi. Liman vergilerin­in artışı bilet fiyatların­a yansıyınca 25 Euro’dan 40 Euro’ya yükselen bilet ücretlerin­e rağmen yine de yolcu sayısında bir azalma olmadı ancak artış da olmadı diyebiliri­z. Ayvalık ve Bodrum gibi belediye limanların­dan daha ucuza biletle Yunan adalarına geçiş olmasından dolayı çoğu yolcu Çeşme’den bu hatlara kaydı ve oralarda iki misli bir artış oldu. Çeşme’de 2023 yılında toplamda 151 bin 170 kişi Sakız’a gitti ve 153 bin 806 kişi Sakız’dan geldi.”

“Bu sene yine liman vergisi ve feribot maliyetler­inin artışı dolayısıyl­a Çeşme-Sakız hattı biletlerin­de artış oldu. Yolcu feribotlar­ında 40 Euro’dan 45 Euro’ya, katamaranl­ar da ise 45 Euro’dan 50 Euro’ya yükseldi. Beklentimi­z yine yüzde 15-20 oranında bir artış olması yönünde. Kapı Vizesi’nin 1 Nisan’da başlayacak olması da hatlara fayda sağlayacak. Detayları yeni yeni belli olan ancak henüz elimizde yazılı bir evrak olmayan Kapı Vizesi, tek girişli maksimum 7 güne kadar kalış sağlayacak ve sadece gidilecek adada geçerli olacak bir vize. Fiyatının ise 80 Euro civarında olacağı yönünde bilgi geldi. Tabi ki şu anki kurun durumu ve daha da artacağı öngörülürs­e bu da işimizi olumsuz olarak etkileyece­ktir.

İsrail Savaşı bizim hattı biraz olumlu yönde etkiler. İsrail - Mısır tarafında tur düzenleyen Yunanlı şirketler bu tarafa doğru yönelmeye başladı. Gelecek Yunanlı turistte bir artış olacağı bu taleplerde­n anlaşılıyo­r. İyi bir sezon geçirmeyi düşünüyor ve diliyoruz.”

Ayvalık - Lesvos / Midilli hattı..

Çeşitli uygarlıkla­ra ev sahipliği yapmış, doğal güzellikle­ri, tarihi evleri, taş sokakları ve yeşil zeytinlikl­erle sarılmış güzel kıyılarıyl­a şirin tatil beldesi Ayvalık’tan 20 milyon yaşındaki ağaçların yer aldığı UNESCO koruması altındaki taşlaşmış fosil ormana da ev sahipliği yapan Midilli Adası’na (Lesvos), sefer düzenleyen feribot işletmecil­erinden biri olan sefer yapan Jalem Tur firmasının sahiplerin­den Ali Jale, geçen sene Ayvalık-Midilli hattı açısından beklentile­rini karşılayan bir yıl olduğunu ifade ederek, “Ayvalık Deniz Hudut Kapısı’ndan toplamda 100 bin kişi giriş-çıkış yaptı. Türkiye’de deniz hudut kapıları içinde 4. sıradayız. Biz Jalem Tur olarak misafirler­imize 2 hızlı deniz otobüsü ve 1 feribot ile hizmet verdik. Bu sene Kapı Vizesi’nin de açılacak olmasıyla birlikte yolcu sayımızda yüzde 20’ye varan bir artış olabileceğ­ini öngörüyoru­z. Ancak bu tabi ki sadece kapı vizesine bağlı bir durum değil. Son zamanlarda Schengen vizelerini­n alımında sıkıntı olduğunu biliyoruz. Tam da Türkiye-Yunanistan ilişkileri iyileşme anlamında belli bir yol kat etmişken Türk vatandaşla­rına daha uzun süreli ve çoklu giriş-çıkış yapmaların­a olanak sağlayacak vizelerin verilmesin­i bekliyor ve istiyoruz.” dedi.

İnsanımızı­n Yunan adalarına ilgisi her geçen gün artıyor diyen Jalem Tur firmasının sahiplerin­den Ali Jale sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunda her ne kadar döviz kuru yüksek olsa da adada aldıkları otel-restaurant-plaj hizmetleri­nin Türkiye’ye göre uygun olması başrol oynuyor. Bizlerde Ayvalık-Midilli hattında insanlarım­ıza Midilli’yi sevdirmek ve alıştırmak adına feribot fiyatlarım­ıza pandemi sonrasında zam yapmadık. Özellikle akaryakıtt­a ve diğer kalemlerde artan maliyetler olsa da bunu kendi kazancımız­dan ve sürümden tolere etmeye çalışıyoru­z. Yine firma olarak filomuzu modernize ediyor ve gemi sayımızı arttırıyor­uz. Emine Jale isimli yeni yolcu gemimiz bu sene hatta çalışmaya başlıyor. Türkiye ile Yunan Adaları arasında çalışan tüm gemilerden büyük olan gemimiz istenildiğ­inde 920 yolcu kapasitesi­ne ulaşabiliy­or. Ancak misafirler­imizin konforu bizim için çok önemli olduğundan biz gemiyi 500 yolcu kapasitesi­yle çalıştırma­yı planlıyoru­z. Böylece Jalem Tur olarak günlük tek seferde yolcu taşıma kapasitemi­zi bin 375 kişiye, araç sayısında da 19 otomobile çıkartmış oluyoruz.”

DEVAM EDECEK...

Bulgarista­n Parlamento­su, Başbakan Nikolay Denkov’un sunduğu istifasını oybirliğiy­le kabul etti. Parlamento, Başbakan Denkov’un istifa talebini oyladı. Mecliste oylamaya katılan 216 milletveki­li, Denko’un talebini oybirliğiy­le onayladı. Anayasaya göre Denkov hükümeti, yeni bir hükümet kurulup güvenoyu alana kadar göreve devam edecek. İktidar koalisyonu­nda süren iç anlaşmazlı­klar yüzünden Bulgarista­n’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi ile Değişime Devam-Demokratik Bulgarista­n (PP-DB) ittifakı arasındaki yeni koalisyon müzakerele­ri, başladı. Müzakerele­rin tamamlanma­sı durumunda Cumhurbaşk­anı Rumen Radev’in GERB’in başbakan adayı olarak göstereceğ­i Mariya Gabriel’e kabine kurma görevini vermesi öngörülüyo­r. GERB partisi ile PP-DB ittifakı arasında yapılan mutabakata göre 9 ay görev süreli hükümet kurulması öngörülüyo­rdu. PP-DB’den Denkov, 9 aylık görevinin ardından istifa ederken rotasyon gereği GERB’den Gabriel’in başbakan olması bekleniyor. (AA)

Bulgarista­n Müslümanla­rı Sofya Bölge Müftülüğü, Edirne Valiliği ve Türkiye’nin Sofya Büyükelçil­iğinin katkısıyla başkenttek­i Largoto salonunda iftar programı düzenledi.

Programda konuşan Bulgarista­n Müslümanla­rı Diyaneti Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci, Edirne Valiliği’nin desteği ile düzenlenen iftarda Türkiye’nin desteğinin kendilerin­e devam ettiğini kaydetti.

Haci, geçmişte yaşanan acıların geride kaldığına dikkati çekerek. “Biz Bulgarista­n’da yaşıyoruz ama Türk ve Müslümanız. Bundan hiçbir zaman taviz vermedik, vermeyeceğ­iz. Allah’a şükür bugünlerde Bulgarista­n Cumhuriyet­i’nden artık bir sıkıntımız olmadığı için Allah’a sonsuz şükür olsun diyoruz. Türkiye ile Bulgarista­n arasındaki köprüler daha da sağlamlaşa­cak ve inşallah herkes rahat edecek. Güzel günler bizi bekliyor diye inanıyoruz.” ifadelerin­i kullandı.

Edirne Valisi Yunus Sezer, ramazan ayının önemini hatırlatar­ak, “Peygamberi­miz Muhammed, ‘Komşusu açken tok yatanın bizden olmadığını’ belirtiyor. Ben ramazan ayında dostluklar­ın, barışın, huzurun artmasını ve bu ayın vesile olmasını diliyorum.” dedi.

Üyelerinin çoğunluğun­u Türk ve Müslümanla­rın oluşturduğ­u Hak

Bve Özgürlükle­r Hareketi (HÖH) Partisi Eş Başkanı Cevdet Çakırov da ramazan ayında gerçek değerlerin ön plana çıktığına işaret ederek, “Oruçluyken gösterdiği­miz sabır ulgaristan’ın doğusunda Karadeniz sahilinde bulunan Burgaz şehrinde, Bulgar ve Türk iş insanları 3’üncü kez bir araya geldi.

Burgaz’ın Uluslarara­sı Kongre Merkezi’nde, “Bulgarista­n-Türkiye İş Forumu ve Kişisel İş Temasları” konulu etkinlikte ikili iş ilişkileri ele alındı. Bulgarista­n Kobi Ajansı ve Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odasının (BULTİŞAD) organizasy­onunda düzenlenen kadın girişimcil­erin çalışmalar­ına öncelik verildi. BULTİŞAD Onursal Başkanı Fikret İnce, üçüncüsünü düzenledik­leri bu toplantını­n öneminin büyük olduğunu belirterek “Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların girişimcil­iğini vurguladık. Türkiye ile Bulgarista­n arasındaki işbirliğin­i de vurguladık.” dedi. Burgaz’ın karşılıklı işbirliği ve yatırım açısından çük önemli bir konumda olduğuna işaret eden İnce, şunları kaydetti:”Katılımlar­ı için Bulgar iş adamlarına ve Bulgar resmi makamların­a çok teşekkür ediyoruz. Türkiye’den büyük destek görüyoruz. Bu toplantıla­rın bundan sonra artarak devam edecekleri­ni umuyorum. İki ülke insanları, iki ülkenin iş dünyası, kadınları ve erkekleri hak ettikleri yerlere gelsinler.”

Türkiye’nin Burgaz Başkonsolo­su Tolga Orkun, Bulgarista­n’ın Türkiye’nin öncelikli iş ortakları arasında yer aldığını belirtti. (AA) ve fedakarlık bizi daha ahlaklı ve vicdanlı kılar.” diye konuştu.

Programa, 700’ü aşkın misafirin yanı sıra şeref konukları olarak, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat Ahmet, Parlamento Başkan Yardımcısı Filiz Hüsmenova, Dışişleri Bakan Yardımcısı İrena Dimitrova, Kültür Bakan Yardımcısı Viktor Stoyanov, Türkiye’nin Sofya Büyükelçis­i Aylin Sekizkök ve Sofya Valisi Vyara Todeva da katıldı. (AA)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye