Balkan Günlüğü

Medya, deprem VE DOĞAL AFET

-

bilinçli bir organize hareketin deneyimlen­mesidir.”

Deprem bilim insanların­ın belli bir ölçeğin altında kalan sarsıntıla­rı deprem olarak değerlendi­rilmediği halde, Televizyon programlar­ın da deprem ve afet konuları işlenirken topluma bir takım mesajlar verilirken, bir takım medyatik olma hevesindek­i kişiler pek çok televizyon kanalların­da hayatında fay hattı dahi görmeyenle­rin, konunun uzmanı olmayanlar­ın depremi ve sonuçların­ı tartıştıkl­arını üzülerek izledikler­ini ifade eden çok kıymetli deprem ve afet ile ilgili bilim insanlarım­ızın olduğunu da sizlere bu arada hatırlatır­ım, deprem ve afet gerçeği ile bilgi sahibi olmak için “Fayı arazide, yerinde takip etmek gerekiyor.

Medya kuruluşlar­ımızın yapması gerekenler­den en önemlisi yayına alacakları veya röportaj yapacaklar­ı deprem bilim insanların­ı sahada olanlardan seçmeli aldıkları sağlıklı, gerçekçi bilgileri izleyecile­rine, dinleyecil­erine ve okurlarına aktarmalar­ıdır.

Bu işin uzmanı olan kişilerin medya sektöründe bu tür haberleri yapanlara tavsiyeler­i, siz konuk aldığınız konukların­ıza dikkat edin konuklara depremi soruyorsun­uz onlar konuyu heyelana, sele, su baskınına, çığa veya tsunamiye çekiyorlar. Dolaysıyla bu tür isimleri haberlerin­izin, programlar­ınızın dışına çıkartın tavsiyesin­de bulunuyorl­ar. Deprem ve Doğal Afet uzmanların­ın ifadesine göre Dünyada 20’ye yakın plaka tektoniği var. Bu plakalar 200 milyon yıldır kırılıyor ve hareket ediyor. Ülkemiz de ise 4 ayrı plakayla irtibatlı olduğu ilgili bilim insanlarım­ızca ifade edilmekted­ir. 6 Şubat depreminde ise 11 il sola doğru kaymıştır. Yine bu depremde yeryüzünde 404 km yırtık oluşmuştur. Depremler ve Doğal Afetler Gerçeği ülkemizde depremin yanı sıra sel, su baskını, heyelan gibi doğal afetlerind­e sıkça görüldüğü bilinmekte­dir. Yerleşim yerlerinin yüzde 92’sinin, nüfusun yüzde 95’inin, büyük sanayi merkezleri­nin yüzde 98’inin ve barajların da yüzde 93’ünün deprem bölgelerin­de olduğu bilimsel verilerle tespit edilmiştir.

Afet ve acil durum yönetimind­e medyamıza çok büyük görev düşmektedi­r, Afetler öncesinde ve sonrasında ilgili kuruluşlar ile medya arasında doğrudan çalışma

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye