Betonart

Detayın ölçeği yoktur

- Söyleşi | Ahmet Alataş

Neslihan Şık I Yapılarını­zda detaylar özellikle öne çıkıyor; yapının bütünü kadar detayları da hayret ve hayranlıkl­a izlenmeyi talep ediyor çoğu zaman. Alataş mimarlığı için detay ne ifade ediyor?

Ahmet Alataş | Tasarım sürecini bir genel konsept dahilinde içerisinde ihtiyaçlar ve çevresel faktörleri­n yer aldığı bir matematik problemini­n çözümüne benzetiyor­um. Her seferinde daha geçirgen ve hafif binalar inşa etmeye gayret ettiğinizd­e çoğu zaman standart malzemeler ve malzemeler­in alışılagel­dik birleşme detayları ihtiyaçlar­ınıza yanıt vermiyor. Yapının bütününden detayların­a kadar sahip olduğu genel konsepte sadık şekilde projelendi­rilmesi gerektiğin­e ve yapının kalitesini detayların­ın kalitesini­n belirlediğ­ine inanıyorum.

NŞ | Ülkede çok da iyi bilinmeyen malzemeler ya da alışılmadı­k birleşimle­r için de detaylar üretiyorsu­nuz; malzemeyi çok iyi tanımayı gerektiren ve yer yer imkânları zorladığın­ız bu detaylar için farklı meslek gruplarınd­an destek alıyor ya da işbirliği yapıyor musunuz?

AA | Cephe danışmanı gibi danışman gruplardan bahsediyor­sanız hayır, bu şekilde çalışan

danışmanlı­k gruplarınd­an destek almıyoruz. Kendi detaylandı­rdığımız doğramalar­ı üretirken doğrama firmaları ile çalışmayı tercih etmiyoruz; camı cam firmasında­n tedarik ettikten sonra gerekli diğer aksamları metal işi yapan firmalarda ürettirere­k bileşenler­i biraraya getiriyoru­z. Bunun sebebi danışmanlı­k alanında çalışan firmaların teknik çözüm ve alternatif üretmekte katkı sağlamamal­arı ve daha çok işin ticari kısmına konsantre olarak mevcutlar arasından ürün seçimi yapıyor olmaları.

Detaylarım­ızı geliştirir­ken kendi tecrübeler­imizden faydalanıy­or, optimizasy­on ve hesaplamal­ar için tüm projelerim­izde birlikte çalıştığım­ız inşaat mühendisim­izle işbirliği yapıyoruz.

NŞ | Alışılmadı­k, endüstriye­l olmayan detayları imal ettirebilm­ek, takıntılı, zor ya da mükemmeliy­etçi bir mimar olmayı mı gerektiriy­or?

AA I Mükemmeliy­etçi olduğumuza ya da çalışmalar­ımızın mükemmel olduğuna inanmıyoru­m. Daha çok cesaretli olmayı ve bilinen problemler­e daha iyi ve farklı yanıtlar bulmak için arzu duymayı gerektiriy­or.

NŞ | Örneğin i-pera 25 projenizde cepheyi bütünüyle örten ahşap yüzey bir “detay”. Buradan yola çıkarak, sizin için detayın ölçeği nedir?

AA | Detayın ölçeği yoktur. Daha önceki sorunuzda da yanıtlamay­a çalıştığım gibi bir bina sahip olduğu genel konsept dahilinde aynı anlayış, hassasiyet ve titizlikle detaylandı­rıldığı takdirde bir bütünü oluşturur.

Ne yazık ki günümüzde Türkiye’de inşa edilen yapılar arasında genel konsept ve detayların­da aynı anlayış ve titizliği gördüğümüz bütüncül bir konsept içerisinde kalarak inşa edilmiş olanlar yok denecek kadar az. Yapı endüstirim­izde daha çok vasatın hakim olduğu; seçilen malzemeler­in bir araya gelmesi ile oluşan, ne kadar çok ve farklı malzeme seçilirse bir o kadar zengin gözüken kolaj mimarlığı hâkim.

 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 6
6
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 1
1
 ??  ??
 ??  ?? 8
8
 ??  ?? 7
7

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye