Betonart

Yakın karşılaşma

- Carr Cotter Naessens Architects

Carr Cotter Naessens Architects | Venedik Bienali 16. Uluslarara­sı Mimarlık Sergisi kapsamında, bizim de aralarında bulunduğum­uz 16 İrlandalı mimar, geçmişin özgün yapılarını­n yansımalar­ından meydana gelen işler üreterek “Yakın Karşılaşma: Dikkate Değer Projelerle Buluşma” (Close Encounter: Meetings with Remarkable Projects) isimli çalışmaya katkıda bulunmak üzere davet edildi. Küratörler Shelley McNamara ve Yvonne Farrell bu bölüm ile “mikro ve makro ölçeklerde buluş ve yaratıcılı­ğı, mimarların zekası ile kurtarılan tarihi yapıları; yeniden ziyaret edilen ve hayata döndürülen unutulmuş binaları; konutun dönüşebili­r tipolojile­rini; kamusal ve özel tesislere dönüştürül­en altyapı ihtiyaçlar­ı”nı keşfettikl­erini söylediler.

Salle Cortot, Ecole Normale de Musique de Paris'ye bağlı bir oditoryum. Auguste Perret tarafından tasarlanan ve 1929 yılında tamamlanan; mekânsal yoğunluğu, mükemmel akustiği ve seyirci ile sahne arasında kurduğu oldukça samimi ve yakın ilişki ile bilinen mekân gizli bir mimari cevher sayılıyor.

Yapı, caddeye bu sıradışı mekânın sürprizini­n bir kısmını açığa çıkararak sade ve incelikle işlenmiş bir cephe sunuyor. Uygun akustik ortam; hacim, ölçek, artikülasy­on ve malzeme katmanları bina tasarımı ile tamamen bütünleşti­rilerek elde edilmiş. Hem çalan hem de dinleyen için incelikle ayarlanmış bu salonda müzik ve dinleyici arasındaki ilişki samimi ve yoğun.

Kent içindeki kısıtlı araziye cevap olarak Salle Cortot, ustaca ve zekice uygulanmış bir proje. İç mekânın kendine özgü formu ve karakteri eşsiz; fakat tipolojik olarak Antik Yunan meclis yapılarınd­an, olimpik tiyatroya ve San Carlo alle Quattro Fontane ve Farnese Tiyatrosu gibi Barok örneklere kadar zengin bir gelenekten türüyor.

Bu arketip mekânın esas deneyimi, performans ve seyirci ile mekân ve hareket arasındaki bağlantı. Burada seyirci durağandır; müzik ise zaman içinde notalarıyl­a, akorlarıyl­a ve armoniyle ilerlerken mekân ve binanın biçimi ve hatta seyirciler tarafından da değiştiril­ir ve ayarlanır. Oval sahneye 17 m'den daha uzakta olmayan koltuklar ile seyircinin vücudu sesi emerek reverberas­yonu azaltırken kapalı mekânın açıları ve kıvrımı ise sesi yayar ve yansıtır. Tiyatronun arketip bir gücü var: müziğin getirdiği güçlü hatıralar ve ilişkiler için bir alıcı ancak aynı zamanda aidiyetin evrenselli­ği. Tiyatroyu bir ev olarak anlatıyoru­z, sahne evin arkası ve önü arasındaki eşiği temsil ediyor.

Perret, betonun biçimsel ve mekânsal kapasitesi­ni kullanmada­ki öncülüğü ile tanınıyor. Salle Cortot'da malzeme ve biçimin incelikli bir yorumuna rastlarız. Oditoryum kısmen sert ağaç kaplamalı kontrplakl­arla kaplanmışt­ır: çıplak beton bronz tozuyla yıkanarak kabuk ve kaplama arasındaki fark belirsizle­ştirilmişt­ir.

Salle Cortot'nun mükemmel akustiği ünlüdür ve mekân bu karakteris­tiği sayesinde “l’armoire” (dolap) takma adını alsa da Perret'nin sözleriyle “bir keman gibi şarkı söyler”. Bu da bize sergi stratejisi için fikir verdi: Bir odadansa küçük ve mükemmel işçilikle üretilmiş bir dinleme kabini olması gerektiğin­i düşündük. John Soane'in sırları saklayan ve oyuncu bir şekilde açığa çıkaran evinin grift katmanları­na atıfta bulunduk. Bu dolap, yapıya özgü mimari karakteris­tikleri, mekânın ölçek ve oranını, onun zengin fakat yine de sade maddeselli­ğini ve şehrin içine gömülü gizli kalitesini iletmeyi amaçlıyor.

Bu dolap bir sırlar kabinesi veya gizem dolu bir “Harikalar Odası”.

Dolabın anahtarı yoktu!... Koca dolap anahtarsız­dı

Kara ve esmer kapağına bakıyorduk sık sık Anahtarsız! … Garipti!

Ne kadar çok düşünü kurmuştuk

Ağacın böğründe uyuyan gizemlerin Ve duyar gibi oluyorduk, boş kilidin içinde Uzaklardan gelen gürültüyü, belirsiz ve sevinçli mırıltıyı.*

Salle Cortot'nun özünü ifade edebilmek için sahnesinin yerleşimin­i esas almak gerekir. Akustikçil­er akustik analizleri için hâlâ mekânın ölçeğini küçülterek elde ettikleri fiziksel modelleri kullanıyor­lar. Sahneye açılan kapılar, mekânın formunu açığa çıkarıyor. Ve tabii ki müzik var; şu orijinal kaydı kullandık: “Chopin: 24 Preludes-3 Impromptus” (Cortot, 78 RPM Recordings 1926-1950).

modelin detayları

Sergilediğ­imiz maket, orijinal binanın bazı belirli mimari karakteris­tiklerini aktarmaya çalışıyor: • gizli veya gömülü kalite • mekânsal formun artikülasy­onu • ölçek ve oran • maddeselli­k • akustik ve ışık Sergilenen işin duvara yakın konumu oditoryum mekânını temsil eden sıkıştırıl­mış bir alan oluşturuyo­r. Buradan göz seviyesind­eki bir çift kapı arasından oyulan 1:10 ölçekli model görülüyor. Önerimiz tüm oditoryum mekânını, tiyatronun sıkıştırıl­mış ve derin karakterin­i göstermek ve aktarmak için modellemek­ti.

Model ayrıca mekânı oluşturan öğeleri de sergiliyor: koltuklar, balkonlar, kolonlar, köşe merdivenle­r ve çatı ışıklıklar­ı. Her öğe çizimlerde­n doğrudan CNC makinesine aktarılara­k üretildi.

Dolap veya dış karkas, kaba yumuşak ağaç çerçeve ve levhaların vidalanmas­ıyla inşa edildi. Bu, Paris'teki gerçek binanın katı dış ifadesine bir referans olmasının yanısıra içeriğin Venedik'e taşınırken korunması için bir paket olarak işe yaradı. Model çatı ışıklıklar­ına yerleştiri­len gizli ışıklarla içeriden aydınlatıl­ıyor. Ses ise kapıların üstüne yerleştiri­len hoparlörle­rden sağlanıyor. Proje: Uluslarara­sı Venedik Bienali Mimarlık Sergisi 2018 “Serbest Mekân”, Yakın Karşılaşma: Salle Cortot Ekip: David Naessens, Louise Cotter, John Mark Vinten, Roy Byrne, Michelle Delea Katkıda Bulunanlar: The National Sculpture Factory, Cork; Triangle Production­s, Cork; School of Architectu­re University of Limerick (SAUL) Fablab; The Arts Council Ireland * Arthur Rimbaud, “Les étrennes des orphelins” (alıntılaya­n Gaston Bachelard, Mekânın Poetikası, çev. Alp Tümertekin, İthaki Yayınları, s. 111) | 1 Dış Görünüş, Fotoğraf: ©Fonds Perret. CNAM/ SIAF/CAPA/Archives d'architectu­re du XXe siècle/ Auguste Perret/UFSE/SAIF-2018. David Naessens izniyle. 2 İç Görünüş, Fotoğraf: ©Fonds Perret. CNAM/SIAF/ CAPA/Archives d'architectu­re du XXe siècle/Auguste Perret/UFSE/SAIF-2018. David Naessens izniyle. 3 Sergiden Görünüş, Fotoğraf: Nur Çil.

 ??  ??
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye