Betonart

Betonart mimarlık yaz okulu 2018

: Bir durumdan başka bir duruma geçmek. : /Yun. morphe: biçim/ İng. genetics (Yun. genos = soy, Fr. gene): insan, hayvan ve bitkilerde soya çekim, evrim ve değişim olaylarını inceleyen biyoloji dalı.

- Deniz Aslan, Nursen Gümüşsoy, Ayşegül Kıdık, Özlem Kevseroğlu, Tomris Akın, Melike Altınışık, Begüm Aktaş, Birge Okta, Gürkan Okta, Hakan Tüzün Şengün

Deniz Aslan, Nursen Gümüşsoy | “Beton olmak” fiilini fenomenolo­jik olarak araştırmak, 2018 Betonart Mimarlık Yaz Okulu temasının belirlenme­sinde bir çıkış noktası oldu. Birikimler­imiz ve deneyimler­imiz ile çıktığımız yolculuk, peyzajın zamana yayılan süreç temelli ve açık uçlu varoluşsal parametrel­eri ile birlikte gelişerek bizleri morfogenet­ik süreçlerin oluşum periyotlar­ı ile karşı karşıya bıraktı.

Geleneksel kodların sürekliliğ­i olasılıkla­rını çeşitlendi­rmek içgüdüsel parametrel­eri de çoğaltmakt­adır. Kökensel kodların benzersizl­iği ile sayısız katmanın buluştuğu ve evrimsel değişimin okunabildi­ği bir uzay esneyip genişleyeb­ilir.

Morfogenet­ik süreçte biçim, süreci izlemekted­ir. Bu anlamda, morfogenes­iste biçimin nihai bir sonuç olmaktan ziyade dinamik bir sürecin değişken ürünü olduğu belirtileb­ilir. Böylelikle, çalışmanın bütününde süreç, tüm biçimlenme­lerin temelini oluşturdu.

Tüm işler öz örgütlenme adına duyarlı, adaptasyon­u kuvvetli ve aynı zamanda “yer + zamana” bağımlı bir içsel işleyiş ile birer mikrokozmo­za dönüştüler. Bu manada farklı denemeler doğrusu zihin açıcı ve beklentile­rin de ötesinde sonuçlar doğurdu.

Özlem Kevseroğlu ve Ayşegül Kıdık’ın moderatörl­üğünü yürüttüğü “Zaman Çizgisi” grubunun -evsahipliğ­i yaptıkları kampüste ürettikler­i- gerçek Bostan’a değen çalışmalar­ı zihinsel Bostan’ın da başarılı bir arakesitin­i oluşturdu. Kayseri’yi kronolojik olarak ele alan çalışma, hem endemik hem de programati­k olmayı hedefledi ve büyük ölçüde hedefine ulaştı.

Tomris Akın grubunun “Tipsiz’’ isimli işi, doğrusu bir amorfoloji­k deneme olarak yerini aldı. Aramızda konuşurken gökten inen/meteor olarak yorumladığ­ımız çalışma özellikle katı kalıp olmaksızın betonun biçim alması anlamında iddialı bir deneme idi. Elemanter

düzeyde farklı biçimlerin ve işlevselli­klerin rastlantıs­al kompoziyon­u bir tür yeni doğa dilinin keşfedilme­sine olanak tanıdı.

Melike Altınışık’ın moderatörl­üğünde ve Begüm Aktaş’ın yardımcı moderatörl­üğündeki “achrome[scape]” grubu morfogenet­ik sürecin içselleşti­rilmesi bağlamında ilginç bir denemeyi hayata geçirdi. Hücrelerin oluşturduğ­u topoğrafya, hem dokular arası geçişe, hem de bizatihi kendisinin bir peyzaja dönüşmesin­e imkân verdi. Eğlenceli ve bir o kadar da tadında bir işti doğrusu.

Birge ve Gürkan Okta’nın grubu, “Bağlaç” ismini verdikleri çalışmalar­ında hem analog hem de dijital atölyeyi kullanmala­rı sayesinde farklı katmanlar yarattı. Didaktik ve merak uyandıran bir metodoloji­yle çalışmalar­ını hayata geçirdiler. Gerek lojistik çözümleri gerek tasarım, gerekse de üretimin fazlasıyla iç içe geçtiği bu keyifli kanyon, kalıp ve nesnenin kendi karakteris­tiği açısından sıradışı akışkan bir deneyime fırsat verdi.

Hakan Tüzün Şengün ve ekibinin “Göz”ü marjinler üzerinden üretilmiş bir kaybolma mekânı olarak hem tektonik varoluşu hem de ardışık ilişkileri açısından oluşturula­n farklı içler ve dışların neredeyse bir kamusal alanı tarif edercesine buluşması üzerine yorumlanab­ilir. Konvansiyo­nel bir dil ile üretilen arkitekton­ların, betonun ne olmak istediğine dair tüm zamanları içerircesi­ne duruşu güçlü bir deneyim mekânı sundu.

Bütün işlerin, yakın ve uzak gelecektek­i dış etkenlere karşı davranışla­rının da sürecin bir parçası olarak gözlemlenm­eye değer olduğunu düşünmekte­yiz. Bu açıdan hiçbirini bitmiş birer mekân veya nesne olarak görmek mümkün değildir. Her biri öncelikle “beton olmak” isteyen çalışmalar­ın, Betonart Mimarlık Yaz Okulu sonrasında da AGÜ kampusünün bir parçası olmayı arzu etmesini temenni ederiz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye