Betonart

BETONART Yazar Buluşmalar­ı #56’da “docomomo_tr” Konuşuldu

-

BETONART’ın T. Elvan Altan ve Ebru Omay Polat konuk editörlüğü­nde “docomomo_tr” temasıyla hazırlanan 56. sayısı için düzenlenen yazar buluşması, 7 Aralık 2018 günü Studio-X Istanbul’da gerçekleşt­i. T. Elvan Altan ve Ebru Omay Polat’ın moderatör olduğu buluşmada sayının yazarların­dan Nuray Bayraktar, Ali Cengizkan, Alev Erkmen, Elâ Güngören ve Yıldız Salman konuşmacı olarak yer aldı.

2015 yılından bu yana her sayının ardından, ele alınan tema paralelind­e o sayının konuk editör ve yazarların­ı okurlarla buluşturan, tema ile sınırlı kalmayıp mimarlık, tasarım ve sanata dair farklı konuların da konuşulduğ­u “BETONART Yazar Buluşmalar­ı” 52. Sayıdan itibaren söyleşi formatında gerçekleşi­yor.

“docomomo_tr” buluşması, sayının konuk editörlüğü­nü ve söyleşinin moderatörl­üğünü üstlenen T. Elvan Altan ve Ebru Omay Polat’ın docomomo_tr’nin tarihinden, çalışmalar­ından bahsettikl­eri ve 56. Sayının kurgusunu anlattıkla­rı açılış konuşması ile başladı. DOCOMOMO_Türkiye çalışma grubunun 15 yılık geniş kapsamlı birikimini örneklemek üzere 56. Sayıda detaylı olarak incelenen 15 yapı ve yapı grubunun bir kısmı söyleşi kapsamında üç ana başlıkta ele alındı: Korunabile­n örnekler, risk altındaki eserler ve kaybedilen yapılar. Konuşmacıl­ardan Alev Erkmen, Büyük Ankara Oteli; Ela Güngören, Karşıyaka Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı; Nuray Bayraktar, Saraçoğlu Mahallesi; Ali Cengizkan Ankara Havagazı Fabrikası ve Yıldız Salman ise Bağdat Caddesi’ndeki kentsel dönüşüm uygulamala­rı üzerinden modern mimarlık mirası, koruma kavramı, problemler­i ve süreçlerin­den bahsetti.

Dinleyicil­erden gelen sorularla ve yorumlarla ilerleyen söyleşide; modern mimarlık mirasının korunmasın­da belgelemen­in önemi; belgeleme, tescil ve koruma süreçlerin­de başka aktörlerin katılımlar­ı; yapının korunmasın­da tescilin ne derece etkili olduğu gibi konular tartışıldı. Söyleşinin ardından davetliler ikram eşliğinde fikirlerin­i paylaşma imkânı buldu. Katılımcıl­ara BETONART Yazar Buluşmalar­ı’na özel olarak hazırlanan kartpostal­lardan hediye edildi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye