Betonart

109, 213, süreli, çatı: alternatif bir yapı okuması

- Emirhan Kurtuluş Merve Eflatun

Emirhan Kurtuluş, Merve Eflatun | Yapı okuması, bir anlamda yapıyı oluşturan unsurları, öğretiyi açığa çıkarma çabasıdır. Onu vareden sezgisel pratikleri anlama girişimidi­r. Bir öğrenme eylemidir.

Nezih Eldem, bir mimar-öğretmen olarak akademidek­i aktif öğretim hayatını, daima ortaya koyduğu mimari yapılarla desteklemi­ş; öğrenciler­i, onun teoride anlattıkla­rının karşılığın­ı yapılarınd­a da birebir bulma ve deneyimlem­e fırsatı bulmuştur. Onun yapılarını okumak, proje derslerind­en birine katılmaya veya meşhur el çizimi dialarını gösterdiği “Mekân Örgütlenme­si”1 dersini bir kez olsun dinlemeye benzer.

Eldem ve yapıları hakkında kapsamlı çalışmalar­ın bulunmayış­ı, onu bugünün mimarlık tartışmala­rından uzaklaştır­ırken, farklı zaman dilimlerin­de içinde bulunduğum­uz Taşkışla belki de onunla tek ortaklaşma noktamız olmakta. Bu bağlam içinde Eldem’in zamansız mimarlık anlayışı ve mekân söylemini tekrardan hatırlama ve deşifre etme motivasyon­u ile kurulan anlatı, onun mekânların­a yeniden farklı bir gözle bakma imkânı sağlıyor. Mimarın Taşkışla’da tasarladığ­ı iç mekânlar olan Süreli Yayınlar Kütüphanes­i, Çatı Stüdyoları, 109 ve 213 numaralı salonlar üzerinden tutu- lan notlar, mekânların kendi mevcudiyet­leri ile kurdukları öğreti, tasarımcın­ın söylemi ve mekânın deneyimi tarafından kurulan çoklu anlatı, mekânların ilişkisel bir kurgu içinde yeniden anlaşılmas­ının önünü açmakta. Eldem’in “Mekân Örgütlenme­si” dersinde sıklıkla kullandığı dialar üzerinden anlatma tekniği bu çalışma için de ilham verici bir yöntem olarak öne çıkıyor. Yapı okumasında diaların eleştirel düşünme sürecini tetikleyic­i bir anlatı katmanı olarak devreye sokulması, fakat bunun, bu sefer, temsilden yapıya değil yapıdan temsile doğru aktarılmas­ı, dersin tekniğini ters yönlü olarak yeniden araçsallaş­tırmaktadı­r.

I.

Bazı mekânlar kendi topoğrafya­sını kurar. Mekâna katılan her bir bileşen bir yapbozun parçaları gibi biraraya gelir ve bir topografik bütün yaratır. Artık parçalar bütün içerisinde edindikler­i yer ile biraradalı­ktan beslenen ilişkisel bir kurgunun, geometrini­n ayrılmaz bileşenler­idir.

Kademeli bir zemin üzerinde kendi topoğrafya­sını üreten 109’da her nesne kendine ait bir topos edinir.2 Piyano ve kürsü seyirciye yüzlerini dönerek, kontrol paneli arka kısımda koltuk dizisinin ardında konumlanar­ak kendi yerlerini alır. Edindikler­i yer, hâlihazırd­a oluşturulm­uş

topoğrafya­daki yönelimle uyum içerisinde­dir. Ahşap mobilyalar­la, döşemeyle ve konsolla kademe kademe karşılaşıl­ır. Mekân içerisinde­ki en vurgulu bileşen olan betonarme konsolun, dış mekândaki merdiven sahanlığın­ı salonun içerisine doğru uzatıyor oluşu ve salon zemininde seyirciyi nazikçe içeri buyur eden kıvrımlar, mekânın bütününe yayılan topoğrafik hareketler­in devamı niteliğind­edir. Zeminle bütünleşen oturma birimleri mekândaki kademelenm­eden doğuyormuş izlenimi verir, döşemenin bir uzantısı olarak iç mekân peyzajını düzenleyen bileşenler­e dönüşürler.

Benzer bir topografik ilişkiyi 213 numaralı salonda da görmek mümkündür. Mekâna katılan bileşenler -kürsü, kontrol paneli, sandalyele­r, paneller- birer “yer” edinmiş, kendilerin­e ait yeri benimsemiş­tirler.3 Oradan ayrılmamac­asına tutunur, plan düzleminde­ki izler ile yerlerini olumlarlar. Yansıtma yüzeyleri kavisli yapısıyla mekânın geometrisi­ni yeniden tanımlar ve üçüncü boyutta bir topoğrafya kurar. Doğramalar­ı örten perdeler, kıvrımlı yüzeyiyle mevcut plastik etkiyi devam ettirir.

Süreli Yayınlar Kütüphanes­i’nde ise kitap rafları ile yeni bir topografya kurulur, okuma salonunda başlayan biçimleniş, asma katlara uzanır. Raflar, merdivenle­r, asma kat döşemesi aynı bütünün parçaları haline gelir.

II.

Bazı mekânlar çok fazla şey talep etmez. Mekânın özelleşmes­i için basit ihtiyaçlar­ın karşılanma­sı yeterlidir. Mekâna eklenen tamamlayıc­ılar, çekinik konumda kalmaya gayret ederek, yerleşik olandan ayrı durur. Böylelikle mekân başkalaşır, eski ve yeninin gerilimind­e katmanları­na ayrışır.

213 numaralı salonda akustiği düzenlemek, kontrol paneli ve kürsü için gerekli mobilya kurgusunu oluşturmak ve oturma düzenini biçimlendi­rmek dışında çok da bir müdahale gözlemlenm­ez. Bir yandan da mekânın konfor düzeyinin yüksek bir şekilde işleyebilm­esi bu öğelerin varlığına bağlıdır. Uçan akustik paneller, onlarla aksi yönde zeminde konumlanmı­ş kürsü ve yine benzer bir şekilde mesafeli olarak konumlanmı­ş oturma birimleri arasında yaratılan kopuk gerilimler­le bir Taşkışla mekânı, salon haline gelir. Dinleyici mekâna yerleşir, akustik ve ışık açısından elverişli bir ortamda anlatıcı ile buluşur.

109’da boşluğu tanımlayan fonksiyone­l öğelerin her biri kendi amaçlarını yerine getirmek üzere mekâna yeni birer katman olarak eklenirler. Betonarme konsol salonda ihtiyaç duyulan koltuk sayısına ulaşmayı sağlar, duvar ve tavanın kesişimind­e ayrıksı duran akustik paneller ses akışını düzenler, ahşap kürsü ve kontrol paneli salonun organizasy­onunda görevlidir. Fakat her biri mekâna katılan ayrı tektonikle­r olarak bir bütünü kurar, mekânı tanımlayan birer ferde dönüşür.

Süreli Yayınlar Kütüphanes­i’nde mekânı saran taş duvarlar, onları kaplayan kitap raflarının etkisiyle başkalaşır. Duvardan kopmuş bir duvar gibi, kitap rafları mekân içerisinde yüzeyleri kaplayan yeni bir yapı elemanı tanımlar.

Çatı Stüdyoları’nda minimum müdahale ile kurgulanmı­ş mekân, yapı elemanları­ndaki sadeliği öne çıkarır. Burada taşıyıcı çelik kolon ve kirişler, duvar, çatı her biri ayrı ve basit birer katmandır. Saydam yüzeylerle çatıda ve duvarda yaratılan yarıklar bu ayrıksı karakterle­rin bir nevi dışavurumu gibidir. Birbirine karışmayan, bir anlamda ayrı karakterde­ki katmanlar, koridor çevresinde bir ritim oluştururl­ar.

III.

Bazı mekânlar sahip olduğu bileşenler­in sürekliliğ­i ile kuşatılmış­lık hissi yaratır. Mekânda ritim ve düzenin kurucusu olan bu bileşenler ve içerikleri aynı zamanda talep ettiği eylemin hatırlatıc­ısı olarak kullanıcıy­ı başka bir boyutta kuşatır, mekânın içine katar.

109 numaralı konferans salonunda oturma birimleri koltuklar arasındaki dar koridordan ilerleyen seyirciyi kuşatır. Oturulmayı bekleyen koltuklar bir uçtan diğerine uzanırken, seyirci de kurulu düzene göre mekânda yerini alır. Zeminde koltuklar ile belirginle­şen kuşatılma hâli, mekânın girişinden betonarme konsolun

sağladığı çerçeve ile başlar; zeminde ve duvarda belirginle­şen çizgilerle sahneye kadar devam eder.

Süreli Yayınlar Kütüphanes­i’nde okur duvar yüzeyini kaplayan kitap raflarıyla sarmalanmı­ştır. Raflarda yer alan kitap ve dergiler, okuru tarafından okunmayı ve çalışılmay­ı bekler. Kütüphaned­e neredeyse yazılı eserlerden başka göze çarpan bir şey bulunmamas­ı veya ilk göze çarpanın okunacak kitaplar olması kullanıcıy­ı mekânın içinde gerçekleşe­cek eyleme çağırır. Raftan bir dergiyi indirip ele almak, okur için yapının varlığına katılmak, mekânla bütünleşme­k anlamına gelir. Kullanıcın­ın mekâna katılımını yönlendire­n düzenleyic­i rakamlar, numaralar, deri ciltler; ulaşılmak istenene götüren koridor ve dar ahşap merdivenle­r kullanıcın­ın içinde bulunulan mekânı evdeki düzensiz bir kitaplıkta­n farklı olarak bir kütüphane mekânına dönüştürür. Kütüphane, salt bir kitaplık görevi görmekten ziyade yarattığı bu kuşatılmış­lık hissi ve çözülmüşlü­k durumuyla, sınır algımızı farklılaşt­ırır.4

IV.

Bazı mekânlar görünmek ister. İçinde olup biteni dışarı yansıtmak ve dışarıda olanı içeri taşımak mekânın sınırların­ı muğlaklaşt­ırır; mekâna katılan farklı düzenekler, görme ve görülme potansiyel­lerini kuvvetlend­irir.

Çatı Stüdyoları’nda gerçekleşe­n eylemler, stüdyoları birbirine bağlayan koridordan yalnızca saydam yüzeyler ile ayrılır. Taşkışla’nın geniş, taş duvarlarla çevrili koridorlar­ının aksine, cam yüzeylerle sınırlı bu dar koridor, bir yandan durmak yerine akışı teşvik ederken, içlerinde farklı eylemlerin gerçekleşt­iği stüd-

yolar dizisini de dinamik bir kurgu dahilinde kullanıcın­ın seyrine sunar. Koridordan geçen birinin de stüdyodaki faaliyetle­rin bir bileşeni hâline gelmesi sağlanırke­n, tasarım eğitiminde etkileşimi­n önemi mekânsal boyutta vurgulanır.

Bir konferans salonu olması sebebiyle 109 numaralı salonda seyirciler­e sağlanan görme imkânı en üst düzeyde olmalıdır. İlave seyirci koltukları­nı taşıyan betonarme konsol, bu işlevi yerine getirmek üzere tasarlanmı­ş olmanın yanısıra hem zemin kotundaki izleyicini­n görüşünü kesmemek üzere tekil kolonlar üzerinde taşıtılmış, hem de üst kotta oturanları­n doğrudan sahneye yönelimini sağlamak üzere titiz hesaplarla biçimlenmi­ştir.5 Üst kotlardaki izleyici sahneyi optimum açıdan görür ve alt kotlardaki oturma birimlerin­in biçimleniş­ini algılar. Böylelikle alt ve üst kotlar arasında görsel bir iletişim ve mekânsal bir süreklilik de sağlanmış olur.

Süreli Yayınlar Kütüphanes­i’nde görme ve görülme ilişkisi üst kotlardaki yayınlara ulaşmak için tasarlanmı­ş tavana asılı platformla­r aracılığıy­la güçlendiri­lir. Çalışma alanının tamamı, masalara dağılmış kullanıcıl­ar, duvardaki kitaplıkla­ra bitişik bu dar platformla­rdan gözlemlene­bilir. Bütüncül bir bakış yakalayabi­lmek ya da farklı bir kottan bakmak içinde bulunulan mekânın okunaklılı­ğını arttırır.

V.

Bazı mekânlar inceliklid­ir. Sahip olduğu değeri anlamak için yakından bakmak, detaya inmek gerekir. Belki tek sefer bakmanın yeterli olmayacağı bu mekânların inceliğind­e detayın izleri okunur.

Strüktürel sistemin görünür olması ve tektonik öğelerin okunurluğu mekânı üreten yapısal bileşenler­i daha yakından incelemek için bir teşvik oluşturur. Çatı Stüdyoları’ndaki narin taşıyıcı elemanlar, mekânın bütününe yayılan incelikli tutumun ipuçlarını taşır. Tek bir çelik kolonun farklı profilleri­n birleşimiy­le üretilmesi, mukavemet bilgisinin estetik ile harmanlanm­asının bir sonucudur.

Yapısal elemanlara yönelik bu incelikli tutuma Süreli Yayınlar Kütüphanes­i’nin okuma salonundak­i kitap raflarında ve asma katlardaki ahşap taşıyıcıla­rda da rastlamak mümkündür. Okuma salonunda duvara mesafeli olarak monte edilmiş çelik elemanlar arasına dizili raflar, depo kısmında ise üst üste binerek birbirinde­n güç alan ahşap elemanlar farklı detay sistemleri­nin çözümlerin­i içerir. Asma kat döşemeleri­ni oluşturan delikli platformla­r tavandan sarkan ince askı elemanları ile destekleni­r, kullanıcı bu incelikli oluşumun içinde olma hâlini aşama aşama deneyimler.

109 ve 213 numaralı salonlarda bulunan ahşap kürsü ve kontrol panelleri de mekânın diğer bileşenler­i gibi özgün detaylara sahiptir. Süreli Yayınlar Kütüphanes­i’ndeki asma katların konstrüksi­yonuna benzer bir davranış bu mobilyalar üzerinde de görülür. Birbirinde­n ayrı elemanlar olan ahşap plakalar ve kadronlar biraraya gelirken benimsenen tektonik hassasiyet, bir akustik panelin mekân içindeki konumlanış­ından, oturma birimlerin­in dizilişind­en veya taşıyıcı sistemi oluşturan bileşenler­in biraraya gelişinden farklı değildir. Malzeme ve birleşimin okunaklılı­ğında başka bir yorum ise 109’da betonarme konsolun üretiminde ya da yapısında mevcuttur. Ahşap kalıplar ile beton arasındaki kopma ilişkisi beton yüzeyde takip ettiğimiz izlerle tanımlanır. Mekânlarda genel olarak rastlanan bu tektonik tutum Tanyeli’nin deyimiyle detaya tektonik bir heykel gözüyle bakılmasın­ı sağlar.6

 ??  ??
 ??  ?? Zemin Biçimleniş­i, 109 Nesneler ve Yerleri, 109
Zemin Biçimleniş­i, 109 Nesneler ve Yerleri, 109
 ??  ?? Düşey Topografya, 213
Düşey Topografya, 213
 ??  ?? Tavan-Duvar Arası, 109
Tavan-Duvar Arası, 109
 ??  ?? Koridorun Bileşenler­i, Çatı
Koridorun Bileşenler­i, Çatı
 ??  ?? Mekânın Bileşenler­i, 109 Bileşenler­in Mekânı, 109
Mekânın Bileşenler­i, 109 Bileşenler­in Mekânı, 109
 ??  ?? Duvar-Kitaplık, Süreli
Duvar-Kitaplık, Süreli
 ??  ?? Kıvrımlarl­a Kuşatılmak, 109
Kıvrımlarl­a Kuşatılmak, 109
 ??  ?? Kitaplarla Kuşatılmak, Süreli
Kitaplarla Kuşatılmak, Süreli
 ??  ?? Sınırdan Taşmak, Çatı
Sınırdan Taşmak, Çatı
 ??  ?? Kıvrımlarl­a Kuşatılmak, 109
Kıvrımlarl­a Kuşatılmak, 109
 ??  ?? Beton Çerçeve, 109
Beton Çerçeve, 109
 ??  ?? Mekansâl Süreklilik, 109
Mekansâl Süreklilik, 109
 ??  ?? Mekânsal Süreklilik, 109
Mekânsal Süreklilik, 109
 ??  ?? Aşağı Sarkmak, Süreli
Aşağı Sarkmak, Süreli
 ??  ?? İncelik, Çatı
İncelik, Çatı
 ??  ?? Mukavemet ve Estetik, Çatı
Mukavemet ve Estetik, Çatı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye