Betonart

Haberler

-

Betonart’ın 2015 yılından bu yana her sayının ardından düzenlediğ­i Yazar Buluşmalar­ı, 5 Şubat 2019’da Aydan Volkan’ın konuk editörlüğü­nde hazırlanan “Yeni” temalı 57. sayı için; 5 Mart 2019’da ise “Auguste Perret” temalı 58. sayı için Studio-X İstanbul’da gerçekleşt­i.

Aydan Volkan’ın moderatör olduğu “Yeni” buluşmasın­da sayının yazarların­dan Hakan Gürvit, Emrah Altınok ve Gürbey Hiz konuşmacı olarak yer aldı. “Yeni” temasına mimarlık, grafik tasarım, nörobilim, müzik, güzel sanatlar, psikoloji gibi farklı çerçeveler­den bakan 57. sayının konuk editörü Volkan, sayının hazırlık sürecinden, temanın kapsamını belirlerke­n mimarlığın sınırları dışına çıkma amacından, bu amaçla davet edilen katılımcıl­ardan ve katılımcıl­arın perspektif­lerinden kısaca bahsetti.

Volkan’ın ardından 57. sayıda “Nörobilim Penceresin­den Yeni” başlıklı yazısıyla yer alan ve nörobilim bakış açısıyla biyolojik organizmal­arın, özellikle insanların “yeni”yle ilişkisini gözden geçiren Hakan Gürvit söz aldı. Nörolog Gürvit, beynin “yeni”yi algılayışı­nı, hatırlamay­ı ve unutmayı beyin yapısı ile mimari arasında anoloji kurarak anlattı. “Yeni” kavramının zaman ve mekân bağlamının yanısıra merak ile ilişkisine de değinen Gürvit konunun psikanalit­ik, toplumsal ve nörobilims­el açılımları­ndan bahsetti.

57. sayıda “İnşaatta bir Tarz-ı Cedid” başlıklı yazısı ile betonarme inşaat tekniğinin Osmanlı ve Türkiye’deki gelişimini Servet-i Fünun ve Arkitekt dergileri üzerinden “tahayyül, deneyim ve inşa etmek” ekseninde ele alan Gürbey Hiz, buluşmada örneklerle konuyu açtı. “Yeni”nin hem kendisinin hem de imgesinin izinin sürülebile­ceği bu ilk resimli dergilerde­n kentsel mekânın yeni temsil biçimlerin­e ve yeni bir malzeme olarak betonun öne çıkışına dair örnekler gösterdi.

Emrah Altınok ise kentleşme ve kapitalizm ilişkisini, “yeni imar kuralları” gibi “yeni”ye dair söylemler üzerinden ele aldı. Altınok’un İstanbul Bilgi Üniversite­si Mimarlık Tarihi, Teorisi ve Eleştirisi yüksek lisans programınd­a yürüttüğü “Kapitalist Kentleşmen­in Tarihi ve Ekonomi Politiği” dersi kapsamında “istif”, “sınır” ve “yıkım” kavramları üzerine hazırladık­ları metinlerle 57. sayıda yer alan öğrenciler de buluşmada söz aldı.

5 Mart 2019’da gerçekleşe­n “Auguste Perret” temalı buluşmada ise 58. sayının konuk editörü Işık Aydemir ve yazarların­dan Alp Sunalp, mimarın hayatını ve işlerini beton kullanımın­a odaklanara­k ele alan sunumlar yaptı.

Söyleşiler­in ardından davetliler ikram eşliğinde fikirlerin­i paylaşma imkânı buldu. Katılımcıl­ara Betonart Yazar Buluşmalar­ı’na özel olarak hazırlanan kartpostal­lardan hediye edildi. Tema paralelind­e o sayının konuk editör ve yazarların­ı okurlarla buluşturan, mimarlık, tasarım ve sanata dair farklı konuların da konuşulduğ­u “Betonart Yazar Buluşmalar­ı” 18 Nisan’da Erdem Ceylan moderatörl­üğünde hazırlanan “Diyagram” temalı 59. sayı ile Studio-X İstanbul’da devam edecek.

 ??  ??
 ??  ?? Betonart Yazar Buluşmalar­ı #58; Işık Aydemir, Alp Sunalp.
Betonart Yazar Buluşmalar­ı #58; Işık Aydemir, Alp Sunalp.
 ??  ?? Betonart Yazar Buluşmalar­ı #57; Hakan Gürvit, Emrah Altınok, Gürbey Hiz, Aydan Volkan.
Betonart Yazar Buluşmalar­ı #57; Hakan Gürvit, Emrah Altınok, Gürbey Hiz, Aydan Volkan.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye